Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ricottás-paradicsomos pite

Ricottás-paradicsomos pite
Ricottás-paradicsomos pite
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennél a receptnél csak egy dologra kell ügyelni: kiválóan érett, édes paradicsomot használjunk hozzá, és lehetőleg annyi félét, ahányat csak tudunk, mert ettől lesz gyönyörű szép.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk, és elkeverjük egy teáskanál sóval.
  2. A liszthez adjuk a felkockázott hideg vajat, és elmorzsoljuk benne.
  3. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a vizet, majd addig gyúrjuk, amíg össze nem áll a tészta.
  4. A tésztát fóliába csomagoljuk, majd 20 percre a hűtőbe tesszük, utána pedig 5-6 percre a fagyasztóba.
  5. Közben kivajazunk és kilisztezünk egy pite formát, majd a keményre dermedt tésztát nagy lyukú reszelőn belereszeljük. Figyeljünk rá, hogy a szélére többet tegyünk, hiszen itt meg kell formázni a peremét is.
  6. A lereszelt tésztát középről kifelé haladva a kezünkkel óvatosan belenyomkodjuk a formába, hogy mindenhol szépen kitöltse.
  7. A kimaradt tojásfehérjével megkenjünk, villával alaposan megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre.

A töltelékhez

  1. Amíg a tésztát elősütjük, addig elkészítjük hozzá a tölteléket. Ehhez a ricottát egy tálba tesszük, de ha nagyon darabos lenne, akkor érdemes előtte egy szitán áttörni.
  2. A parmezánt a ricottához reszeljük, sózzuk, borsozzuk, és beleszórjuk az apróra vágott friss bazsalikomot.
  3. A kapribogyót leöblítjük, hogy ne legyen túlzottan sós, majd felaprítjuk, és ez is jöhet a ricottához, és az egészet összekeverjük.
  4. Beletesszük a maradék tojásfehérjét, és hozzáütünk még egy tojást, majd alaposan eldolgozzuk.
  5. Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, és beleöntjük a ricottás keveréket, majd visszatesszük a sütőbe, és további 10-15 percig sütjük, amíg meg nem szilárdul.

A tetejére

  1. A megsült pitét kihűtjük, majd a tetejét friss, karikára vágott paradicsommal kirakjuk.
  2. Jöhet rá még kevés frissen őrölt só, bors, valamint egy kis bazsalikom és pirított fenyőmag!
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30 cm cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 11 473
elküldve: 4
receptkönyvben: 365
elkészítve: 13/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
336 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pite ricottás töltelékkel paradicsommal a tetején, ricottás parmezános pite paradicsommal

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

judkacag
judkacag / judkacag Mon, 2017-07-24 18:26

Kedves Dávid!

Finomliszt helyett teljeskiőrlésűt is lehet használni?

Köszönöm, Judit

511
finomliszt 30 dkg
vaj 18 dkg
tojássárgája 1 db
víz 4 ek
1 teáskanál
ricotta 50 dkg
parmezán sajt 10 dkg
tojásfehérje 1 db
tojás 1 db
kapribogyó 3 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
paradicsom 5 közepes db
fenyőmag 3 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint