Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rigoletto linzer tortácskák

Rigoletto linzer tortácskák
Rigoletto linzer tortácskák
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sajnos nem tudom, honnan ered a sütemény neve, de gyanítom, hogy lehet valami köze Verdi 1851-ben született operájához...
Mindenesetre amikor megtaláltam a receptet kedvenc, elsárgult lapú sütis könyvemben, rögtön kedvet kaptam az elkészítéséhez. Nem bántam meg, mert ez egy igazi elegáns, régimódi teasütemény, fantasztikus mandula és barackízzel. :)

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Töltelék

ajánlat

Amennyiben marad még töltelékünk, tegyük el kis dobozba, és tároljuk a hűtőben. Bármikor kiválóan felhasználhatjuk pl. hókifli tölteléknek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet és a mandulát összekeverjük a sütőporral, és félrerakjuk.
  2. Egy másik keverőtálban a cukrot és a vaníliás cukrot, a vajat és a két tojást kézi mixer segítségével, kb. 4-5 perc alatt habosra keverjük.
  3. Ezután a lisztes-mandulás lisztkeveréket hozzáöntjük, és lágy linzertésztát gyúrunk belőle. Pár percig pihentessük szobahőmérsékleten, addig készítsük el a tölteléket.
  4. Ehhez tegyük egy lábasba a tejet és a cukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját, és öntsük hozzá a vanília aromát. Kezdjük el melegíteni, és adjuk hozzá a mandulát is. Folyamatos keverés mellett készítsünk sűrű masszát (ügyeljünk rá, hogy valóban nagyon sűrű legyen).
  5. Ha elkészült, húzzuk le a tűzről, és fedjük le, hogy még jobban magába szívhassa a vaníliás tejet a mandula, és folytassuk a tészta kiszaggatásával.
  6. Lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtsuk ki, és cakkos szélű kekszszaggatóval (virágforma vagy sima pogácsaszaggató is megteszi) szaggassuk ki. Amennyiben szép végeredményt szeretnénk, használjunk eltérő méretű szaggatókat, egy kisebbet és egy nagyobbat.
  7. A tészta töltését a következő módon végezzük: a nagyobb linzerlapra kenjünk egy mokkáskanálnyi lekvárt, kicsit kenjük el a tésztaalapon, majd erre tegyünk rá kb. 1,5 kanálnyi mandulatölteléket is. Ezután tegyünk rá egy kisebb linzerlapot, és kicsit nyomkodjuk le az oldalát (kb. kalapformát kell kapnunk). Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg a tésztánk kitart.
  8. A kis tortácskákat helyezzük sütőpapíros tepsire, és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre. Még langyosan hintsük meg porcukorral, és így tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 837
elküldve: 1
receptkönyvben: 149
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

régimódi teasütemény, mandulás-baracklekváros teasütemény, mandulás töltött linzer

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

marti48
Marti48 / marti48 Fri, 2015-03-13 20:33

Kedves Medea!

Köszönettel eltettem a receptet. A sütöm sajna mar nem az az igazi, ezert a korongokat egyben megsütnem, es utolagosan raknam öket a töltelekkel egybe. Szerinted ez OK igy, avagy akkor jo csak, ha a töltelekkel együtt sül meg?

Üdvözlettel: Marti

pufinlekvár
pufinlekvár / pufinlekvár Thu, 2015-02-19 19:21

Szia! Én is szívesen megsütném, de szintén a tölteléknél elakadtam. Mert ugye a 0.7 dl amit írtál, az 70ml, ugye ami kevesebb 1 deciliternél is. Viszont így meg sokallom hozzá a 15 dkg mandulát. Akkor most hogy is van? Mennyi tejet tegyek hozzá?

medea_89
medea / medea_89 Thu, 2015-02-19 20:45

Szia! A mandula mennyiségét csökkentettem 10 dkg-ra a receptben, így biztosan elég lesz hozzá a 0,7 dl tej (természetesen, ha úgy érzed 0,8-0,9 is lehet, ezt ki kell tapasztalni). A lényeg, hogy a tölteléknek jó sűrűnek kell lennie, nehogy kifolyjon sülés közben. Remélem jól fog sikerülni! :) Üdv: M.

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-02-19 18:14

Szia kedves Medea:)
Nagyon tetszik a recepted. Szívesen elkészíteném, mondjuk mandula helyett dióval, de a 15 dkg.-hoz nem sok az a 7 dl. tej ahhoz, hogy sűrű krémet kapjak? Kíváncsian várom a válaszod:) Üdv: Gabi

medea_89
medea / medea_89 Thu, 2015-02-19 20:46

Szia Gabys! :) A töltelékhez 0,7 dl tej, kevesebb, mint egy dl. Így jó sűrű lesz a krém. :)

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2015-02-19 20:51

Köszi:) Beiratkozom matek 2-3. oszt.-ba:))) Az átváltással problémám van, vagy ennyire elvarázsolt a süti:D Kipróbálom, és megírom. Szép estét! Gabi

medea_89
medea / medea_89 Fri, 2015-02-20 07:15

Nagyon örülök! :) Engem is sokszor elvarázsolnak a te sütijeid...nagyon szépeket készítesz, jó pár szerepel már a receptgyűjteményemben! Várom az eredményt erről a sütiről is. Szép napot! :-) M.

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2015-02-24 19:45

megsütöttem, dióval, ahogy írtam:) Tényleg finom, kellemesen aromás, nem émelygős, jól eltalált ízesítésű apró süti. Nekem ugyan több lisztet vett fel, hogy a recepthez hűen lágy de nyújtható tésztát kapjak. A dkg. nem zavart össze:DDD Bár kicsit macerás, nekem kellett 1 jó óra (pedig istenbizony nem vagyok lassú, sőt..) mire készen lett. Megérte, jó vendégváró süti is. Recept jelentem megtartva:) Köszönöm! Gabi

medea_89
medea / medea_89 Wed, 2015-02-25 09:41

Én köszönöm, hogy elkészítetted, örülök, hogy bevált a recept! :) Üdv: M.

515
finomliszt 30 dkg
mandula 5 dkg
sütőpor 0.5 csomag
cukor 15 dkg
vaníliás cukor 0.5 csomag
vaj 15 dkg
tojás 2 db
tej 0.7 dl
cukor 3 ek
citromhéj 0.5 citromból nyert
vaníliaaroma 1 teáskanál
mandula 10 dkg
sárgabaracklekvár 3 ek