Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rita zserbója

Rita zserbója
Rita zserbója
45 perc / előkészület: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (83)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám receptje, csak egy kicsit átgyúrmáztam :). Én már zsírral készítem, mert sokkal finomabb a tészta. Jobban el is áll, bár nálunk ilyen probléma nincs :). Akkor fordul elő, ha ünnepre készülök, és több fajta sütit készítek. Olyankor a család boldog és boldogtalanjának is én sütök :D. Minimum 8-10 fajta sütit készítek el. De visszatérve a zserbóhoz: Isteni finom! Próbáljátok ki, ha van hozzá kedvetek, és szeretitek :)
Anno a 15 éves osztálytalálkozómra egy volt társam azt kérte: Drága Rita! Süssél nekem igazi, békebeli diós zserbót! :)) 

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez és a mázhoz

ajánlat

Amikor már kész az összeállítása a zserbónak, akkor finoman végigsimítom a tetejét a sodrófával. Így szép egyenletes lesz, igaz, sülés közben egy kicsit deformálódik. De ezen úgy szoktam javítani, hogy kiveszem a sütőből a tésztát, még forrón egy kicsit lenyomom egy másik  tepsivel. Így már biztos szép egyenletes lesz, és simára  lehet csokizni :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához felfuttatjuk az élesztőt cukros tejben (1/2 dl).
  2. Mindent egy tálba teszünk, és könnyen nyújtható, selymes  tésztát készítünk.
  3. A diót, a cukrot és a reszelt citromhéját összekeverjük szárazon.
  4. A tésztát négy részre osztjuk, majd az elsőt kinyújtjuk a tepsi méretére.
  5. Megkenjük lekvárral, megszórjuk a dióval, jön a következő tészta, majd lekvár, dió, amíg el nem fogy minden tészta.
  6. Ezután megszúrkáljuk, és kelesztjük fél órát, majd megsütjük.
  7. Ha kihűlt, csokimázzal be lehet vonni.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x36 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 53
össznézettség: 87 667
elküldve: 30
receptkönyvben: 939
elkészítve: 53/81
Facebookon megjelent: -

szakács

TraRita

Mióta szakács: 2011.04.19.
118 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

klasszikus zserbó, kelt lekváros-diós szelet csokimázzal

Hozzászólások (83)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fsuzy
fsuzy Mon, 2017-12-25 13:07

Szia!

Eddigi zserbóim margarinnal vagy vajjal készültek, így gondoltam most megpróbálkozok a mangalica zsírral. Követtem a receptet, de sajnos csalódnom kellett. A zsír szerintem nagyon kiérződik a tésztán, nekem (és a páromnak) nem nagyon ízlik. Továbbá ha szeletelem kissé olyan az állaga,mint a leveles tésztának. Íze nem sok van. A töltelékhez picivel több diót használtam fel, a sárgabarack mennyiséget nagyon kevésnek találtam (a zserbó egyik lényege a sok lekvár) - így abból kb fél kg kentem a tésztákra.Kép alapján választottam a receptet. Persze előfordulhat,hogy valamit nem jól csináltam, de ezt a zsíros verziót hanyagolni fogom. Egyszer megtalálom a nekem való receptet, azért köszy a receptet! :-)

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2017-12-26 10:00

Szia!

Sajnálom, hogy így alakult! Rengetegen elkészítették ezt a receptet,én közel harminc éve sütöm és még soha nem volt ilyen gondom. Igaz nem mangalicával készítettem. A lekvár pedig úgy gondolom ízlés kérdése, mi nem szeretjük, amikor tocsog a tészta tőle. Egy üveg házi lekvárt használok fel ehhez a mennyiséghez, nekünk tökéletes lett mindig. Amit nem értek, hogy miért 15 dkg szerepel a receptben, mert biztos vagyok benne, hogy anno nem ennyit írtam, de ezt javítom is.
Így van, egyszer megtalálod a "saját" zserbódat :)

Grincs
Grincs Mon, 2014-12-22 20:02

Kedves Rita!
Életem első zserbója elkészült. Tökéletes lett az itt olvasottak alapján.
Sokat ettem már, de ez mindet veri.
Végre lett/remélem lesz is/ karácsonyra finom zserbó.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!
Üdv: Grincs

Szilva75
Szilva75 Mon, 2014-12-15 18:12

Kedves Rita!
Bocs, még egy kérdésem lenne: tényleg csak 1 ek porcukor kell összesen a tésztájába?
Köszi, Szilvi

Szilva75
Szilva75 Mon, 2014-12-15 12:01

Sziasztok!
Sütöttem már zserbót másik recept alapján, egész finom volt, de annak a tésztája margarinnal készült. Most karácsonykor szeretnék kipróbálni egy másikat, és ezzel szemezek, de egy kicsit tartok a zsírtól. Aki sütött már margarinnal és zsírral is, annak mi a tapasztalata, nem érezni ki a megsült tésztából a zsír ízét?
Egyébként már több sütidet is megsütöttem, és mind nagyon finomak voltak.
Köszönöm, Szilvi

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2014-12-15 22:37

Szerintem nem érezni a zsír ízét. Sok sütit készítek azzal, a linzert is.
Örülök, hogy sikere van az általam megosztott recepteknek :)

Cheryben
Cheryben Thu, 2014-07-03 21:55

Ferjem zserbo fuggo, igy sokszor es sok felet kellett mar sutni, de batran allithatom, hogy ez a recept a legtutibb mind kozul. Koszonjuk!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2014-07-07 19:07

Ugye milyen isteni? Szerintem is :D A fiam nagy zserbó fan, nem győzöm neki sütni :)
örülök a sikernek!

ZiziSz
ZiziSz Fri, 2014-01-03 04:41

Nagyon koszonom ezt a receptet! Ma csinaltam meg a nagy hoesesben ( New York)...eletem elso zserboja...naaagyon finom lett!!!! Koszonet erte meg egyszer.

Gartner
Gartner Sun, 2013-12-22 17:33

Nagyon "király" ez a recept! Köszönöm Rita! Boldog Karácsonyt kívánok!!!!
Üdv
Ildi

rozsa1958
rozsa1958 Thu, 2013-12-19 20:12

Szeretném megkérdezni hogy miért kell sütőpor is meg élesztő is bele,nem elég csak az élesztő?

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2013-12-22 22:38

őszintén szólva nem tudom, a nagyim receptje és tökéletes! Egyszer én is kifelejtettem belőle, elfogyott, de mégis más volt az állaga a tésztának.

Gartner
Gartner Sun, 2013-12-22 17:34

Szia! Én kihagytam belőle a sütőport és tökéletes! :-)

witch
witch / witch Sun, 2013-05-05 13:07

Kedves Rita!
Koszi szepen a receptet, zsirral tenyleg fantasztikus lett!
A baratnemnek sutottem, mert nekik ma van Husvet es
amikor megkostolta, na, el volt ajulva tole. :))
udv:witch

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2013-05-05 16:33

Szia witch!
Örülök, hogy nektek is ízlik a zserbóm :) Nagyimtól származik a recept és mi is imádjuk :)
Üdv: Rita

gemariann
gemariann Wed, 2013-04-03 11:01

Kedves Rita!
Nagyon szep a sütemeny! Azt aruld el lsz, hogyan lesz a csokimaz ilyen sima?
Üdv
Mariann

Rita1971
TraRita / Rita1971 Wed, 2013-04-03 18:32

Szia Mariann!

Köszi szépen! :) Semmi titok nincs benne, miután leöntöm a csokival a tésztát óvatosan megrázom, megcsapkodom a tálcát :) Hagyom míg egy kicsit köt, majd beteszem a hűtőbe. Miután megkötött a csoki forró vízbe mártott késsel szeletelem.

Üdv: Rita

kukori00
kukori00 Sun, 2013-03-17 17:37

Szia Rita! Megsütöttem a zserbót! Nagyon finom sütemény! Köszönöm szépen a receptet!
Üdv, Kinga.

Galeria
Galeria Wed, 2012-12-26 17:41

Én is megsütöttem most Karácsonyra,nagyon finom lett,kiadós sütemény.Szépen lehet szeletelni,a csokimáz is tökéletes.Elmentettem a receptkönyvembe.
Köszönöm a receptet!!!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2012-12-28 21:23

Örülök, hogy nálatok is sikeres lett a zserbó :)
Szívesen osztottam meg a receptet!

Edit64
Edit64 Thu, 2012-12-20 17:21

Tra Rita!

A zserbód fennséges, puha, ízletes. 2 adaggal kell készítenem mert már az elsőből nem sok van.
Köszönöm, hogy a karácsonyi asztalon ilyen finom zserbó lesz. Kellemes Karácsonyi Ünnepet kívánok Neked. Edit

Rita1971
TraRita / Rita1971 Thu, 2012-12-20 22:37

Szia Edit!

Örülök, hogy ízlik! :) Szívesen a receptet!

Szeretetteljes ünnepeket kívánok! :)

Rita

EEdina
EEdina Mon, 2012-10-01 19:47

Szia Rita! Ma megsütöttem életem első zserbóját - a te recepted szerint. Isteni finom lett!!!
Üdv.: Edina

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2012-10-02 18:15

Szia Edina!

Örülök, hogy az első zserbód sikeresen elkészítetted! Köszi a visszajelzést!
Minden jót!
Rita

Sütőtök89
Sütőtök89 / Sütőtök89 Fri, 2012-07-06 21:56

Hidewatch! Olvastam a kérdésed, hátha ez segít: én minden sütit, aminél lapokat kell nyújtani úgy csinálok, hogy vágok egy jó nagy darab folpackot, leterítem az asztalra, és sodrófával azon nyújtom ki a bucit. Aztán fogom a folpack hosszanti részén két végét, és egy határozott mozdulattal ráfordítom a mellé helyezett tepsire. Ezután már csak le kell húzni róla a folpackot, és eligazgatni, ha kell. :)

hidewatch
hidewatch Tue, 2012-07-24 08:19

Köszönöm a tippet, mivel ma újra megsütöm ezt az isteni sütit, tutira kipróbálom így :)

hidewatch
hidewatch Tue, 2012-05-22 11:36

Tegnap kipróbáltam a receptet, és hát tökéletes! Köszönjük a feltöltést! :) A sodrófás és tepsivel lenyomós trükkért pedig külön köszönet! :)

Nem is vagyok oda a zserbóért, ezt is valaki kedvéért sütöttem csak, de reggel óta nem tudom abbahagyni az evését! :)

Ez volt életem első zserbója, nagyon szép lett és nagy sikere van, örülök, hogy találtam egy ilyen jó receptet, pont ilyen arányú és vastagságú tésztát szerettem volna elérni! Igaz az első tepsibe nyomkodós tésztarétegen kívül a maradék 3-mal megszenvedtem, de megérte! Egyben nem sikerült kisodorni, csak egy-egy lapot 6 részletben, így 6 darabban tettem rá, de ez mit sem rontott a süteményen, egyszerűen isteni lett. Egyébként van ennek valami trükkje? Mármint hogy egyben hogy lehet ilyen hajszálvékonyra kisodorni, és utána szakadás nélkül felszedni, és ráhelyezni?

Rita1971
TraRita / Rita1971 Tue, 2012-05-22 18:47

Jaj nagyon örülök a sikerednek! Főleg annak, hogy nem vagy zserbós és mégis ízlik, eszed :D:D:D
Nagyon szeretem ezt a receptemet, mindig tökéletesre sikerül :) Ajánlom a mákos változatát is! Ott a lekvár szilvalekvár és a dió helyett természetesen mák van. persze ha szeretitek a mákot :)
Nekem még nem szakadt el ennyire a tészta, semmi trükköm nincs :) Esetleg lisztezz jobban alá és fel tudod könnyebben szedni.
Köszönöm a pozitív visszajelzésed! :)
További jó sütögetést kívánok!
Üdv: Rita

sweetmate4you
sweetmate4you Sun, 2012-03-04 20:26

Kedves Rita!
Isteni finom, gyonyoru!!! Nagyon jol sikerult.Koszonom szepen!!! Varom a tovabbi recepteket::)) Irigylem a csalad tagjait,szivessen tartoznek hozzajuk::)) Udvozlettel Sonja

torsi
torsi Fri, 2012-02-24 16:37

Szia Rita!
Azt szeretném tőled kérdezni,hogy hol veszed a kilós kakaós étbevonót?
Nagyon szép és guszta a süti,nekem már van 1 zserbó receptem,de biztos hogy kipróbálom a tiédet is!!Válaszodat előre is köszi!

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2012-02-24 17:09

Szia!
Van nálunk egy úgynevezett sütőipari üzlet és ott vásárolok. Árban és minőségben is megfelelő számomra a csoki :)
Épp most készülök én is zserbót sütni :)
Üdv: Rita

Nagyné Nagy Mária
Nagyné Nagy Mária Tue, 2012-01-31 17:26

Szia Rita!
Ma megsütöttem a zserbót és nagyon jól sikerült.
Köszönöm a receptet.
A máz nem lett olyan szép, mint a képen, de így is
el fog fogyni.
Üdvözöllek: Mari

Csutka89
Csutka89 Sun, 2012-01-15 21:30

Szia TraRita :)

Nagyon tetszik ez a recept! Azt szeretném megkérdezni, hogy mennyi ideig sütöd és, hogy biztos átsül minden réteg ? Ez nagy félelmem az ilyen sütiknél :S

Előre is köszönöm :)

Csutka 89

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-01-16 08:14

Szia Csutka89!
Sajna nem tudom pontosan mennyi ideig szoktam sütni :( De úgy is látod rajta amikor kész. Jól átsülnek a lapok, eddig nem volt gondom vele, pedig már jó 20 éve sütöm :D A biztos sülés érdekében kell keleszteni a tésztát. Tűpróbát is végezhetsz, ha nem látod ránézésre, hogy kész-e a süti. Remélem egy kicsit segítettem :) Próbáld ki ezt a zserbót, nem fogsz csalódni :)
Üdv: Rita

Csutka89
Csutka89 Mon, 2012-01-16 13:06

Kedves Rita!

Nagyon szépen köszönöm a válaszod! Persze, hogy segítettél! A kezdő szakácsoknak mindig tudnak segíteni :D Mégegyszer köszönöm! Szép napot Neked!

Csutka

Rita1971
TraRita / Rita1971 Mon, 2012-01-16 18:30

Szia Csutka!Sok sikert a sütéshez, majd írd meg, hogy hogy sikerült! :)
Minden jót!
Üdv: Rita

Csutka89
Csutka89 Mon, 2012-01-16 21:50

Szia Rita!

Köszönöm szépen! Meg fogom írni :)
Szép estét Neked !

Csutka

edeske76
edeske76 Thu, 2011-12-29 21:08

Szia Rita!

Nagyon finom lett a zserbó most jöhet a következő szilveszterre mert nagyon hamar elfogyott!!
Holnap reggel ismét megsütöm ezt a nagyon finom receptedet!!
Még egyszer köszi a receptet és nagyon boldog új esztendőt és új recept megosztást kívánok:)))!!!

Üdv:édeske76

Rita1971
TraRita / Rita1971 Fri, 2011-12-30 13:43

Szia Édeske76!
Nagyon örülök a sikerednek! :) Nálunk is kapós volt a zserbó ( mint mindig :) ) Szívesen a receptet!
Boldog új esztendőt kívánok!
Rita

petrezselyem
petrezselyem Sun, 2011-12-25 14:07

Kedves Rita!Elkészült a zserbóm,isteni lett,nagy sikert arattam vele.Annyit változtattam rajta,hogy nekem nem sikerült 4 lapot nyújtanom belőle,mint ahogy írtad,hanem csak 3-at.De így is tökéletes lett.Amitől féltem,az a máz volt.De hát az is tökéletes lett,majdnem vetekszik a tiéddel.Azt hiszem hamarosan megint meg kell csinálnom,mert hiába volt még a zserbón kívűl három fajta süti,mindenki az "én" zserbómat ette,előtte pedig mindenki azt mondta,hogy ők nem szeretik.Tehát nagyon kapós volt,alig tudtam magamnak megmenteni pár darabot.Köszönöm a receptet,szép napot neked!
Üdv:Petrezselyem

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2011-12-25 17:40

Szia Petrezselyem! :)
Nagyon örülök a sikerednek! :) További jó sütést kívánok!
Minden jót!
Üdv: Rita

2048
finomliszt 45 dkg
mangalica zsír 20 dkg
porcukor 1 ek
sütőpor 0.5 csomag
friss élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 dl
tojás 1 db
tojássárgája 2 db
tejföl 3 ek
dió 35 dkg
cukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
sárgabaracklekvár 50 dkg
csokoládé 10 dkg