Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rizskók lekvárral

Rizskók lekvárral
Rizskók lekvárral
80 perc / előkészület: 10 perc főzés: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nemrég anyukámhoz egy régi barátnője jött vendégségbe, és neki sütöttem rizskókot. Gyerekkorukban szomszédok voltak, és mikor az első gyerekével volt várandós, a szülés napján nagyon megkívánta a rizskókot, mire az ő anyukája csinált is neki egyet, ám elfogyasztani már nem tudta, mert a szülés beindult. Nos, ennek a történetnek az apropóján csináltam meg először, mikor látogatóba jött. Azóta nagy kedvencem, néha még egy kis meglepetést is belecsempészek.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejből, a vízből, a rizsből és a cukor feléből tejberizst főzünk. Ha van, kerülhet bele egy kis vanília aroma. Én közepes lángon felszoktam melegíteni, majd tartalékon tovább főzöm, de ha valakinek jobban bevált módszere van rá, akkor használja azt. Ez a módszer eléggé leégés veszélyes. A rizst nem mossuk meg, mert szükség van a keményítő tartalmára, hogy szép sűrű legyen a végén. Ha kész, kihűtjük, időként átkeverjük.
  2. A tojásokat felütjük, a sárgáját hozzákeverjük a kihűlt (de legalább langyos) tejberizshez. A fehérjét a maradék cukorral felverjük. A tejberizshez hozzákeverjük még a mazsolát és a lisztet, majd a tojásfehérjét.
  3. Egy kuglófformát kivajazunk. Én csak abban szoktam sütni, és akkor nagyon szép egyenletes lesz, hiszen a közepe is kap egy kis meleget. A formát félig töltjük, majd jön a meglepetés. Lekvárt kanalazunk a közepére. Vigyázni kell, hogy hagyjunk elég helyet a szélek között, mert ha a tészta felszínére kerül, akkor kifolyik, amikor kicsit megolvad, sőt, oda is pörkölődhet. Én legjobban a baracklekvárt szeretem, de kinek mi az ízlése. Ha kész, mehet a tetejére a maradék massza.
  4. Kb. 200 fokon fél órát sütjük, a vége felé forgatva, mert a mi sütőnk nagyon nem egyenletesen süt. A mostani adagot pl. belül volt kedve sütni, de a múltkori almás pitém kívül kozmált oda. Nagyon hangulatfüggő.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 60 400
elküldve: 5
receptkönyvben: 76
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Loveiny

Mióta szakács: 2014.02.27.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

rizskók meglepetéssel, rizsfelfújt, mazsolás rizsfelfújt, lekváros rizskók

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

416
rizs 18 dkg
tej 7.5 dl
víz 1.5 dl
tojás 3 db
cukor 15 dkg
vaj 3 dkg
finomliszt 1.5 evőkanál
mazsola 1 marék
lekvár/ dzsem 5 ek