Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rögtönzött-töltött gombafejek karajjal együtt sütve

Rögtönzött-töltött gombafejek karajjal együtt sütve
Rögtönzött-töltött gombafejek karajjal együtt sütve
90 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az étel kimaradt (nyers) hozzávalókból készült, s elővettem kreatív képességemet, mert ugye, az jó, ha van az ember lányának :)....s ez az istenien finom étek sült ki belőle!

Nos, a következőképpen hoztam össze. Elkezdtem főzni - egy másik fincsiséget -, s kimaradt 8 szelet sertéskaraj, kb. 10-12 kisebb gomba. Gondolkoztam, most mi tévő legyek, mit csináljak velük, kárba nem veszhetnek. S kattogtak a fogaskerekek, mi van még itthon. Baconszalonna mindig van a hűtőben (előrecsomagolt, jó minőségű, ezt sosem hagyom kifogyni), túró is volt, mert délután palacsintát szándékoztam sütni, lila hagyma is akad itthon mindig, szeretjük, s tejföl is pihen mindig a hűtőben, sosem lehet tudni, legyen mihez nyúlnom. De nem húzom tovább, írom is, hogyan állítottam össze az isteni ízeket......mert nagyon-nagyon finom lett, egyszerű is, s más húsból is lehet készíteni, én is variáltam már......

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mivel aznap más ebéd volt, csupán a burgonyapüré egyezett meg, így csak a fotó kedvéért állítottam össze a tálalásra kész tányért! :) Aztán vissza a sültek a tepsibe, teljes kihűlés után, lefedve, be a hűtőbe. Akár két nap múlva is olyan volt, mintha frissen készítettem volna.
Sőt, az ízek így jobban összeértek! Azért megkóstoltuk, csak kíváncsiságból :), milyen lett a kreálmányom, s elégedetten konstatáltuk, hogy ezt majd hamarosan ismételni kell! :) Így is lett, azóta a kedvenceink egyike! :) 

Hát, ez lehet, bonyolultnak tűnik, de nem az, csak hosszadalmasabban írtam!  Egyébkét egyszerű - ez kitűnik a receptből -, viszont fergeteges íze volt!

ÖTLET: Ezzel a töltelékkel külön-külön is el lehet készíteni ebédre a karajt, esetleg, szeletelt csirkemellet, pulykamellet, s gombafejeket csak magában - ekkor azonban kifejezetten nagy fejeket vásároljunk! A töltelék alapanyagait természetesen növelni kell, a húsok, illetve gombafejek mennyiségével arányosan!

Ajánlom kipróbálásra!!!

JÓ ÉTVÁGYAT KÍVÁNOK HOZZÁ!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A 8 szelet karajt megmossuk - nem klopfoljuk ki -, besózzuk, lágyan őrölt borssal beszórjuk, a tepsibe kevés olajat öntünk, s elhelyezzük benne a hússzeleteket. Mindegyikre 1-1 evőkanál tejfölt kanalazunk, elkenjük rajtuk úgy, hogy alájuk is kerüljön a tejfölből. Így pihennek, míg elkészítjük a gombát és a tölteléket.
  2. A gombákat jól megmossuk, megpucoljuk, a tönkjüket kivesszük, a gombafejek belsejét szintén besózzuk, picit őrölt borssal meghintjük, belehelyezzük a tepsibe, az üregükkel felfelé, s ők is pihennek, míg elkészül a töltelék.
  3. Kb. 25 dkg bacont csíkokra vágunk, egy serpenyőbe kevés olajat öntünk - mivel a szalonna, annak ellenére, hogy szép húsos volt, engedett egy kis zsírt -, nem túl forróra hevítjük, beledobjuk a szalonnát, lassan süldögél. Gyorsan megpucolunk két nagy fej lila hagymát, megmossuk, apró kockákra vágjuk, hozzáadjuk a szalonnához, jól összekeverjük őket. Egy csipet sót dobunk közben bele.
  4. Amíg ők együtt párolódnak, a gomba tönkjeit is gyorsan nagyon vékony csíkokra - hosszában - felvagdossuk, s a serpenyőbe sutty bele. Pároljuk tovább együtt őket, s még egy csipetnyi sót teszünk hozzájuk. A hagymát üvegesre kell, hogy pároljuk, ha az már könnyen szétnyomható, akkor jó. Levesszük a tűzről, picit várunk, hogy langyosodjon, s még melegen hozzáadunk kb. 25-30 dkg túrót, most is adunk hozzá kevés sót, s jól összekeverjük őket, egy finom masszát kapunk.
  5. Kanállal púposan megtöltjük a gombafejeket, egyenletesen elosztva ráhalmozzuk a karajszeletekre, lefóliázzuk a tepsit, s lassan, 150 fokon, alsó-felső sütéssel, vajpuhára pároljuk, sütjük őket, kb. másfél óra alatt.
  6. Ezután levesszük a fóliát, a gombákra is, a karajszeletekre is reszelt sajtot teszünk, hogy befedje őket, vissza a sütőbe, s légkeveréssel sütjük rájuk a sajtot, míg szép színt kapnak.
  7. Burgonyapürével lehet tálalni, hozzá káposztával töltött savanyú, csípős paprikát - de ez ízlés dolga, ki, milyen savanyúságot szeret.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 36x36x6 cm
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 494
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombás karaj

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

HTivadar
HTivadar Mon, 2017-07-10 10:04

Egy héttel ezelőtt készítettem el ebédre!
Csak annyit, hamarosan ismételnem kell - azt hiszem, ez mindent elmond!
Gratulálok a receptjeidhez, igazán finom mind!!!
Köszönöm szépen, hogy megosztod őket velünk! :)

1037
sertés rövidkaraj 70 dkg
tejföl 8 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
gomba 12 közepes db
bacon 25 dkg
lila hagyma 2 nagy db
tehéntúró 30 dkg
trappista sajt 20 dkg
olívaolaj 4 ek