Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Roládos diós-csokis szelet

Roládos diós-csokis szelet
Roládos diós-csokis szelet
90 perc / előkészület: 40 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept ötletét a Receptlapról vettem Anna szakácstól. A receptet átformáltam, az ötletet megtartottam.

Mutatós sütemény, bármilyen ünnepre megállja a helyét. A piskótát készíthetjük a szokásos recept szerint, de ha kevesebb a tojásfehérje és a liszt  egy részét keményítővel helyettesítjük, nem reped ki.

hozzávalók / 8 adag

A piskótatekercshez

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a krémet, 5 dl tejet felteszünk forrni, a két tojást elkavarjuk a cukorral, majd hozzáadjuk a pudingport, és a 2 dl tejjel simára kavarjuk. Rátöltjük a forró tejre, és állandó kavarással besürítjük, majd kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, és a pudinggal összevegyítjük. Hűtőbe tesszük.
  2. Elkészítjük a piskótát a roládnak. A három tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. Egyenként belekavarjuk az 5 tojássárgáját,  majd beleforgatjuk a liszt, keményítő és citromhéj keverékét. A tésztát kétfelé osztjuk, két vékony lapot sütünk (25x35 cm), egyenként 12-13 perc alatt.
  3. A lapokat még forrón a sütőpapírral felcsavarjuk, amikor kihűlt, megkenjük baracklekvárral.
  4. Barna tészta. A 6 tojásfehérjéből a cukor és a víz fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk, egyenként hozzáadjuk a 4 tojássárgáját és a 3 ek olajat (1-es fokozat).
  5. Összevegyítjük a lisztet, sütőport, diót és a reszelt csokit, majd 2-3 részben rászórjuk a  habos masszára, és finoman beleforgatjuk.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsiben 4-5 kanálnyi barna tésztát szétkenünk, majd a piskóta tekercseket félbevágjuk, és keresztbe belerakjuk a tepsibe (20x30cm), majd rátöltjük a többi barna tésztát, elegyengetjük, és 20-25 perc alatt megsütjük ( tűpróba). Nekem egyszerű sütőm van, kezdetben maximumra állítom, 10 perc után mérsékelem a lángot, 15 perc után letakarom a tetejét sütőpapírral, hogy ne égjen meg.
  7. Amikor kihűlt a tészta, kiborítjuk, az alja kerül felül, mert simább, rákenjük a krémet, és csokimázzal bevonjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25x35, 20x30 cm
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 023
elküldve: 53
receptkönyvben: 597
elkészítve: 15/31
Facebookon megjelent: 2

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
226 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

piskótatekercs piskótában sütve, pudingos piskóta szelet, krémes kakaós süti piskótatekerccsel

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

il-di.
Il-di. / il-di. Sun, 2018-02-11 01:02

Kedves Csiki Piroska!

Ez egy bonyolult, időigényes süti, de a végeredmény mindezt feledteti! :) Finom és nagyon mutatós. Köszönet a receptért! Üdvözlettel: il-di.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2018-02-11 08:26

Kedves Ildi!
Visszanéztem az általam beküldött adatokat az idővel kapcsolatban. Az előkészület 40 perc, főzés 10 perc, sütés 40 perc (ebből 10 perc a piskóta, 20 perc a barna tészta).
Nem tudom, hogy a szerkesztők miért módosították az időt: előkészület 90 perc, főzés 40 perc . Egy pudingot nem főzünk 40 percig. Örülök, hogy ennek ellenére elkészítetted és megvagy elégedve vele. Még mindig egyszerűbb, mint egy hatlapos sütemény. Üdvözlettel: Piroska

BRENNEN
BRENNEN Fri, 2017-04-14 17:33

Már többször elkészítettem ezt a nem mindennapi, igen-igen finom, és rendkívül mutatós süteményt. A krémet kicsit másként készítem: 2 csomag főzős vanília pudingot 5 dl tejben sűrűre főzök, kihűtöm. Közben a 25 dkg vajat habosra keverem 15 dkg porcukorral, majd mikor a pudingos főzet kihűlt, hozzáadom a vajas masszához. Gyönyörű, sima állagú krémet kapunk. Reszelek bele egy egész citrom héját, és hozzáfacsarom a citrom levét. Isteni, citromos krém a végeredmény, mely remekül illik hozzá. A tetejére csokoládét csorgatok, s oly módon díszítem, mint az eszterházi tortát (nézzétek meg a youtube-n a videot! :-) Sok sikert kívánok Mindenkinek, nálunk nagy kedvenc ! :-)

szandy87
szandy87 Sat, 2014-05-17 17:47

Kedves Piroska!
Megsütöttem a süteményedet, és nagy sikere volt!! Apukám (aki amúgy nagyon nagy kritikus) azt mondta, hogy még cukrászdákban sem lehet ilyen finomat kapni!! Egy problémám volt vele csak, mégpedig az, hogy nagyon vékonyak lettek a piskóta tekercsek(annyira, hogy alig tudtam feltekerni, mert szét akart szakadni). A tepsim pedig még kisebb is volt, 25x 30as. Pedig szép nagy házi tojásokból készítettem. Mi lehetett a gond? Ma újból megsütöm, mert vendégeket várunk holnapra, arra gondoltam, másfélszeres adagból készítem a tekercseket. Ennek ellenére gyakran el fogom készíteni, nagy kedvenc lett!! Gyors és mutatós és isteni finom :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2014-05-18 08:48

Azt ajánlom tedd bele mind az 5 tojásfehérjét és nagyon keményre verd fel a habot. Azért adtam hozzá csak a 3 tojásfehérjét, mert állítólag így könnyebb felcsavarni, ha kevesebb a fehérje, de már én is készítettem 5 fehérjével. Sok sikert hozzá. Különben örülök a sikerednek :)

clveronika
clveronika Sat, 2012-12-22 16:57

Amennyira gusztusos ez a sutemény ... annyi gondom volt vele :-/
A piskóta például teljesen morzsává torott már feltekeréskor.
Hol hibáztam?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2012-12-22 18:15

A piskótát ahogy kiveszed a sütőből, azonnal fel kell tekerni a sütőpapírral, vagy nedves konyharuhával. Ha hagyod kihűlni , biztos töredezni fog. Miután kihűlt óvatosan kibontod és megkened lekvárral, majd újra visszatekered. Még senki nem panaszkodott, pedig egy páran már elkészítették.

reginaadamm
reginaadamm Fri, 2012-12-21 13:12

Kedves Piroska!
Nagyon megtetszett ez a suti,gondoltam,ha fele annyira finom,mint amilyen mutatos,mar megeri!Igy ma elkeszitettem,nemreg vettem ki a sutobol,csak az a gondom akadt,hogy a barna massza nem fedte be teljesen a roladokat.Ettol sem ilyedtem meg,gondoltam majd a krem betakarja,(legfeljebb csokikremet keszitek a teszta tetejere,igy egy barna kupacbol kandikal ki majd a sarga rolad,igy is jot mutatna!) de fel fogom tudni igy szepen szeletelni?

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Fri, 2012-12-21 14:22

Fel tudod szeletelni, mert a krém betakarja. Lehet, hogy még szebb lesz. Valószínű, hogy nagyobb tepsibe tetted, azért nem fedte be a roládot. Nálam befedte, de a 7. pontban írtam, hogy amikor kiborítjuk az alja kerül felül, mert az simább. Azt úgy szoktam csinálni, hogy a tepsire ráteszem a deszkát vagy egy tálcát, amin szeletelni fogom, megfordítom, és a tepsit leveszem a tetejéről. Ne aggódj, mert az ízén semmit se fog rontani. Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-12-03 15:59

Drága Piroskám !
Be kell számolnom róla,hogy elkészítettem a sütidet és nagyon sikeres volt a családom körében.
Nem csak mutatós volt, hanem nagyon finom is,a krémje is Isteni volt !Köszönöm, puszi: Anci

piri1955
piri1955 Sun, 2012-11-25 22:23

Ma megsütöttem,jól sikerült,isteni finom és nem is macerás.A piskótát kicsit túl sütöttem,legközelebb jobban figyelem.Nagy sikere lett.

piri1955
piri1955 Wed, 2012-11-21 07:55

Nagyon guszta süti,örülök,hogy rátaláltam.Mivel imádok sütni ki fogom próbálni ,köszönöm.

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Sun, 2012-11-18 19:14

Kedves Piroskám !
Ez gyönyörű ! Köszönöm ezt el kell mentenem ! Jaj de finom lehet.
Ha itt volna, már meg is enném ami a tányéron van mind !
Puszi és gratulálok !Anci

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-11-18 19:36

Kedves Ancikám!
Olyan szívesen megkinálnálak, ha tehetném. Érdemes elkészíteni, mert valóban finom. Köszönöm szépen. Puszi:Piroska

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2012-11-19 09:03

Az már biztos, hogy elkészítem. Lehet, hogy a hétvégén ? Köszönöm, el is fogadnám, ha tehetném.
De azért aranyos tőled. Puszi: Anci

Torma
Torma / Torma Sun, 2012-11-18 04:51

Piroska! Ezzel süti versenyt nyerhetnel!!! Az a sokféle íz benne! Nagyon ügyes kis találmány!!! Kacifantos kivitel ;) üdv, Torma :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2012-11-18 07:56

Kedves Torma!
A találmány nem az enyém, amint írtam is, de elég sokat változtattam rajta. Üdvözlettel: Piroska

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-11-18 00:31

Piroska!

Egész egyszerűen elvarázsolt ez a süti!!!!!!!!!!!! :-O
Ennyi.
Mentve.:-D
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Corra
Corra Sat, 2012-11-17 20:40

Csodaszép, és nagyon finoman keveredhetnek benne az ízek. Karácsonyra el fogom készíteni!

870
tojássárgája 5 db
tojásfehérje 3 db
finomliszt 6 dkg
étkezési keményítő 1.5 dkg
cukor 4 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
sárgabaracklekvár 30 dkg
tojás 4 db
tojásfehérje 2 db
cukor 15 dkg
víz 2 ek
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 7 dkg
sütőpor 0.5 csomag
dió 8 dkg
csokoládé 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tejszínízű pudingpor 2 csomag
tej 7 dl
tojás 2 db
cukor 6 ek
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
tortabevonó 10 dkg