Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rónai szelet

Rónai szelet
Rónai szelet
70 perc / előkészület: 35 perc főzés: 5 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik este egyetlen szerelmem hosszas beszámolót tartott egy bizonyos süteményről, amit gyerekkorában családi összejöveteleikre mindig megsütött keresztanyja. Természetesen egyből el akartam készíteni ilyen áradozás után, hogy egy kis örömet okozhassak:). Na, de persze nem volt egyszerű ezt az általuk rónai szeletként ismert süteményt megtalálni bárhol is. Hosszas keresgélés után ráakadtam a receptre (római szelet illetve titó pite néven). Miután beazonosítottuk, hogy ez biztosan az a sütemény, már aznap este hozzáláttam az elkészítéséhez. :)
Azért gondoltam, hogy feltöltöm, mivel itt nem találtam és gondoltam mások is megörülnek majd ennek a finom süteménynek.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

ajánlat

Másnapra, vagy nekem igazából 2 nappal elkészítés után lett igazán finom omlós. (De ez lehet azért van mert picit túl vastagra hagytam a lapokat.)
Nagyon tömény, laktató sütemény. Bár ez engem nem zavart különösebben, két hatalmas szeletet bevágtam belőle. :) Nem mondanám túlzottan fogyókúrás sütinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy nyújtható, lágy tésztát kapjunk.
  2. Ezt a tésztát 3 felé osztjuk és kinyújtjuk kb. 30*25 cm nagyságúra.
  3. 170 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt világosra sütjük. (Tepsi hátoldalán érdemes sütni vagy lapos gáztepsin).
  4. Amíg a lapjaink sülnek elkészíthetjük a krémet.
  5. A lisztet 1 dl tejjel simára keverjük, a többi tejet a cukorral felforraljuk és szépen lassan hozzáöntjük (folyamatosan kevergetve) a lisztes tejhez, és tovább főzve besűrítjük.
  6. Kihűtjük a főzött krémet.
  7. A margarint és a porcukrot habosra kikeverjuk és a tejes krémet hozzáadjuk. Ezt is habosra kikeverjük ( Akár botmixer segítségével, hogy szép egyenletes legyen).
  8. Elfelezzük a krémet és az egyik felébe egy citrom levét és lereszelt héját keverük. A másik felébe pedig kakaóport teszünk.
  9. Az első lapot megkenjük a kakaós krémmel majd a következő lapot óvatosan ráfektetjük, picit lenyomkodjuk. Erre jön a citromos krém.
  10. A csokit gőzfürdővel kevés vaj hozzáadásával olvasszuk meg. Vonjuk be vele egyenletesen a legfelső lapot.
  11. Mielőtt ráhelyeznénk az előző rétegekre célszerű forró vizes késsel (miután kihűlt) akkora szeletekre vágni amekkorára majd később szeretnénk a süteményt darabolni, és csak ezután rárakosgatni a citromos krém tetejére.
  12. Hagyjuk kihűlni teljesen, majd lefóliázva pihentessük a hűtőben, amíg meg nem puhul.

  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 30x25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 29 531
elküldve: 5
receptkönyvben: 341
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Lyly

Mióta szakács: 2010.07.04.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

római szelet, Titó pite

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Judit71
Judit71 Sun, 2010-10-10 22:31

Én ezt Kedvenc szelet néven ismerem és nekem is a keresztanyámtól származik a recept.
Baba ne aggódj holnapra megpuhul, csak türelem. Bár tudom, könnyű ezt mondani:))

Baba02
Baba02 Sun, 2010-10-10 22:19

Megsütöttem,ízre nagyon finom,csak a tésztája most még,,kemény".
Bízom benne,hogy holnapra megpuhul!

chriza
chriza Sun, 2010-10-10 20:57

Szia! Ezt mi egyszerűen csak "csokis-citromos krémesnek" hívjuk és a kedvencem! Nálunk sem múlhatott el családi összejövetel nélküle! Régóta szemezek a recepttel nagyi receptkönyvében, de a közeljövőben azt hiszem megsütöm!

maria_0725
Sárvári Mária / maria_0725 Sun, 2010-10-10 18:52

Kedves Lyly!
Az igazán finom süti sohasem fogyókúrázóknak való!
Azért gyarló az ember hogy vétkezhessen! Köszi a receptet, nálunk biztos befutó lesz! Marika

670
finomliszt 50 dkg
margarin 14 dkg
porcukor 8 dkg
tojás 1 db
szalalkáli 10 g
tej 1 dl
tej 6 dl
cukor 4 ek
finomliszt 5 evőkanál
margarin 25 dkg
porcukor 25 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 dkg
citrom 1 db
tortabevonó 20 dkg
vaj 1 dkg