Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós fitness kenyér öregtésztából

Ropogós fitness kenyér öregtésztából
Ropogós fitness kenyér öregtésztából
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptjeim között szereplő teljes kiőrlésű krumplis öregtészta felhasználásával készült ez a fitness kenyér. Nagyon finom ízhangulatot kap a darált szezámmagtól, érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Az első kelesztésnél hagyjunk elég időt, mivel teljes kiőrlésű kenyérnél kicsit tovább tart, amíg szépen feljön a tészta. Egyébként az élesztőt ki is lehet hagyni, mivel az öregtésztában már van.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Én kenyérsütőgépben készítettem el a kenyér tésztáját, de nélküle is elkészíthető a lenti leírás alapján. A vizet felmelegítve rakjuk a gép üstjébe, ezután hozzáadjuk az öregtésztát, ecetet, a joghurtot, olajat, rászórjuk a liszteket, darált szezámmagot, sót, cukrot, élesztőt a gép leírása szerint.
  2. Ezután a gép menüjében található gyúró és kelesztő programmal elkészítjük a kenyér tésztáját.
  3. Sütőgép nélkül is elkészíthetjük: meleg vízben keverjük el az élesztőt, sót, cukrot, ha felfutott, akkor keverjük hozzá az öregtésztát, joghurtot, olajat, a többi alapanyagot és a liszteket. Ha túl kemény lenne a tészta, tehetünk még hozzá egy kis vizet, de csak nagyon kevesenként adagoljuk.
  4. Kb. 10 percig dagasztjuk, majd olajos kézzel formáljuk gombóccá, és tegyük egy mélyebb, kiolajozott tálba. Takarjuk be a tésztát, a tetejére egy tiszta konyharuhát terítünk. Ha a duplájára kelt, akkor kész is van.
  5. A jól megkelt tésztát lisztes deszkán átgyúrjuk egy kicsit, megformázzuk gömbölyűre, és szilikonformába vagy sütőpapírral bélelt jénai tálba helyezzük.
  6. Keresztbe bevágjuk a tetejét, és hagyjuk még kb. 40 percet meleg helyen kelni, letakarva egy konyharuhával.
  7. Sütés előtt megkenjük vízzel a tetejét, majd előmelegített sütőben 180 fokon sütjük kb. 45 percig. Sütőfüggő a sütési idő, így figyeljük inkább közben. A már megsült kenyeret kenjük meg egy kis vízzel, és ha egy kicsit kihűlt, már lehet is fogyasztani:-))
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 2 100
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nihonka

Mióta szakács: 2014.04.26.
340 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék tejtermékből
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

házi kenyér, egészséges kenyér öreg tésztából, teljes kiőrlésű kenyér, durum kenyér, ropogós fitness házi kenyér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vichy27
Vichy27 Fri, 2015-04-03 08:13

Én se sütöttem még öregtésztával, de nagyon finom lett a végeredmény: szintén durumliszt nélkül, teljes kiőrlésű tönkölyliszttel, joghurt helyett kefírrel. Kicsit ellapult sütéskor, de nagyon finom és puha. Köszi a receptet!

ildi_ko
ildi_ko Thu, 2015-02-19 11:28

Ez volt életem első öregtésztás kenyere és nagyon jól sikerült és nagyon finom is! Bár én néhány módosítást eszközöltem (kenyérsütőben sütöttem meg teljes kiőrlésű programon, durum lisztem nem volt, így fehér tönkölylisztet raktam bele ill. a teljes kiőrlésű liszt is tönkölyös volt, szezámmag helyett lenmag került bele, stb) Az öregtésztába én nem raktam cukrot és mivel elfelejtettem betenni a hűtőbe kb 24 órát volt szobahőmérsékleten, csak utána került hűtőbe, ill. az enyém szerintem folyósabb volt, de így sem tudtam elrontani:-)

Nihonka
Nihonka / Nihonka Thu, 2015-02-19 16:04

Kedves Ildikó!

Ha folyósabb a tészta, bátran lehet hozzáadni még egy kis lisztet, de így sem lehet gond, legfeljebb egy kicsit laposabb lesz az eredmény, de az ízét nem befolyásolja. Lehet kísérletezgetni is az otthon található hozzávalókkal is bátran:-)
Örülök nagyon, hogy ízlett, a hűtős tésztákkal nagyon sok idő megspórolható, így én eléggé gyakran készítek akár lángost, pizzát is.
További jó sütögetést kívánok!

Üdv: Nihonka

461
öregtészta 20 dkg
durumliszt 10 dkg
teljes kiőrlésű liszt 30 dkg
víz 1.5 dl
szezámmag 3 ek
ecet 1 ek
nádcukor 0.5 ek
2 kávéskanál
joghurt 125 g
élesztő 1 dkg
napraforgó olaj 1 dl