Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós héjú burgonyás kenyér

Ropogós héjú burgonyás kenyér
Ropogós héjú burgonyás kenyér
45 perc / sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (58)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nem szeretem a kenyérsütőben készült kenyér héját, olyan igazi ropogós, házi jellegűre vágytam. Ez tényleg olyan! Isteni! Pataki tálban, fedő nélkül szoktam sütni, miután zacskóba teszem, így szép kenyér formájú lesz.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Aki szereti a ropogós héjú, házi kenyeret:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos cukros vízben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Megmosunk 2 kisebb burgonyát, vizesen betesszük a mikróba, így pár perc alatt héjában megfő.
  3. Kenyérsütőbe rakjuk a megfőtt burgonyát, lisztet, olajat, sót, felfuttatott élesztőt.
  4. Ha kell még hozzá liszt (burgonyától függ) adunk hozzá, de ne legyen kemény a tészta.
  5. Dagasztjuk, duplájára kelesztjük (kenyérsütő hiányában kézzel fél órát kell dagasztani minimum és 1 órát keleszteni letakarva, meleg helyen).
  6. Cipó alakúra formázzuk, kicsit bevagdossuk, vízzel megkenjük, majd óvatosan egy sütőzacskóba helyezzük.
  7. A sütőzacskót 2-3 helyen tűvel kilyukasztjuk, majd sütőben megsütjük.

 

  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 60 849
elküldve: 45
receptkönyvben: 988
elkészítve: 43/71
Facebookon megjelent: -

szakács

Jim

Mióta szakács: 2011.03.17.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: római tál receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

burgonyás kenyér, kenyér

Hozzászólások (58)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

fedelesová valeria
fedelesová valeria Thu, 2015-12-03 18:28

Ma sutottem életem elso kenyerét.Nagyon szuper lett és karácsonyig még biztosan sutok egypárszor! Szortam bele koménymagot is.Ki is nyomtattam a receptet hogy mindig kéznél legyen!Koszonom a receptet!

Vadvirág63
Vadvirág63 Sun, 2015-05-24 14:04

Ma el készítettem,nagyon jól sikerült, és nagyon finom. Kedvenc kenyér receptem lett. Köszönöm

Faboszi
faboszi / Faboszi Thu, 2015-04-23 22:02

Ma megsütöttem ezt a csodást kenyérkét. Isteni a recept. Én csak annyit tettem hozzá, hogy lenmagot is raktam bele. Csodás lett. Szerettem volna feltenni képeket róla, de nem tudom, hogyan kell. Nagy örömet szereztem vele Édesapámnak, aki ebben a hónapban volt 90 éves. Azt mondta, hogy olyan 'békebeli' íze van. :-)

Tóth Gabika
Tóth Gabika Thu, 2015-03-12 12:11

Nekem nincs itthon sütőzacskóm. A nélkül, hogyan lehet a kenyeret megsütni? Tud valaki segíteni?

maccs
maccs Sun, 2013-07-21 16:26

2 nappal ezelőtt leltem erre a receptre, és azóta minden napra egy kenyér :) Nagyon szépen köszönöm! Fantasztikusan ízletes, roppanós héjú, gyerekek-kedvence kenyerem lett :)
History: Igazából kenyérsütőgéppel (Kenwood BM350) már sütöttem itthon kenyeret, azonban sütőbeli próbálkozásaim mind csúfos kudarcba fulladtak. Az itteni sok pozitív visszajelzés miatt gondoltam, hogy nekiveselkedek egy újabb receptnek, ennek, hátha ez most sikerül. Már elsőre is olyan lett a kész kenyér, mint a szerző képén, megmondom őszintén, mikor a sütőzacskóba beletettem, nem hittem volna. Az arányokat nem jól lőttem be, ezért még sok-sok lisztet kellett sütés előtt a tésztába dolgozni első és második alkalommal is, folyt mindenhova. Azonban mára maga a tökéletes kenyértészta került ki a kenyértartályból. Megadom, nálam mik voltak a tételek, hátha valakinek segít. Milliliterekben adom meg a cukrot, sót, mert a gépemhez való receptkönyv is azt használja, tehát már bevált gyógyszereskupak-mérőkével simán megy:
280ml víz (kellemesen meleg), 250 gramm finomliszt, 250gramm rétesliszt, 7,5ml cukor, 286gramm krumpli (újkrumpli, főzés-pucolás előtt), 10ml só, 40ml napraforgó olaj, fél db. élesztő (25gramm), 1csapott evőkanálnyi liszt. Tehát a csapott evőkanálnyi lisztet, cukrot beleraktam a vízbe, hozzámorzsoltam a fél db élesztőt, lefedve meleg helyen felfuttattam (liszt nélkül nálam nem futott meg, de így igen - biztos béna vagyok :)). Közben megfőtt a krumpli, amit pucolás után lereszeltem (krumplinyomónk kinyúlt épp ma). A kenyérsütőtartályba először az élesztős vizet, majd liszt felét, aztán a krumplit (nem forrón!), majd a liszt másik felét öntöttem. Végül hozzáadtam az olajat és a sót. Tészta (dough) programmal másfél órát dolgozott vele a gép. Aztán egy tiszta, enyhén belisztezett tálcára fordítottam, átgyúrtam, bevizeztem a tetejét, x-et a tetejére, majd ment a zsákba, amit egy ikeás ovális sütőtálba tettem (Smarta,30x22x7cm). Cirka 50-55perc sütéssel lett kész 190fokon. Első alkalommal nem szúrtam ki a sütőzacskót, de az eredmény ugyanolyan jó lett. Amikor az első két alkalommal igencsak folyósra sikerült a tészta, kénytelen voltam a zsákban vizezni és vágni... Így jártam :) És mégis sikerült. Szóval ez egy szuper recept, a mi kenyerünk ma is ugyanez, most épp anyuéknak készítek egyet, mert nagyon ízlett nekik, mikor nálunk megkóstolták. KÖSZIKÖSZIKÖSZI

gyugyu49
gyugyu49 Wed, 2012-12-05 18:55

S.O.S.!!!Most találtam meg ezt az oldalt.Nagyon tetszik,úgy döntöttem,hogy megcsinálom a rop.héjú burg.kenyeret.A problémém az,hogy kezdő vagyok még nagyon és nem tudom pl.azt,hogy a kenyeret a sütőben hová tegyem?Lehet,hogy sokan kinevetnek érte,de Ti is voltatok valamikor kezdők.Vagy nem ? A gáztűzhelyem elég öreges már,úgy kaptuk,-kb.17 éves.Na ezen aztán van minden,csak olyan nincs ami kellene.Pl:Az amit Ti olyan ügyesen megírtok az elején,és minden hozzászólónak természetes:ALUL-FELÜL SÜTÉS! Az enyém az olyan sütő,hogy lehet benne lángot gyújtani alul,a felső gázláng "hallgat",vagy valamit megsütni felső lángon.Akkor az alsó "alszik".Együtt a kettő sosem.Akkor most,hogyan süssek alsó-felső lángon?Válaszoljatok,segítsetek!Köszönöm előre is.Egy kezdőcske

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-12-17 21:51

Hát nem en vagyok a "házigazda" itt, de írok egy gyors valaszt, hátha segít. A sütésnel a lényeg az egyenletes meleg. Ez a recept egy közepesen forró sutot kivan; az a lényeg, hogy 190 fok legyen a hőmérséklet benne. Legalább fel órát elomelegiteni sütés elott...remelem ez segített a dilemmában? Üdv, Torma :)

gyugyu49
gyugyu49 Tue, 2012-12-18 09:56

Kedves Torma!Nagyon köszönöm a segítségedet,így a héten megpróbálkozom a sütéssel.remélem nálam is igaz lesz a mondás:próba szerencse.Mégegyszer köszönöm,egy kezdő"pék"

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-12-18 11:44

Sok sikert, nem baj, ha nem tökéletes elsore...gyakorolni kell, megéri! Limara Péksége weboldalon képek is vannak a cipo formazasarol stb...igen hasznos sok receptet elolvasni, abból is tanul az ember...kellemes Karácsonyi készülődést, Torma :)

Gerencserne
Gerencserne Thu, 2012-11-15 14:40

Kedves Jim!

Azt szeretném kérdezni, hogy miután a megformázott tésztát sütőzacskóba tettük, nem kell sütés előtt még egy kicsit keleszteni?

üdv:
Kati

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Fri, 2012-10-12 16:32

Kedves Jim!

Most kel a cipó. Fele sima, fele rozslisztből készül a tészta. Nagyon ígéretes, nemsokára megírom az eredményt. :)

Ani

Milumano
Milumano / Milumano Fri, 2012-10-05 15:52

Hát kisült :) Egyszerűen mennyei.Kicsit féltem hogy nem lesz ropogós.De az lett.Fiacskáim simán ették.El is fogyott!Tuti hogy sűrűn fogom elkészíteni.Egy bajom lett vele.Megrepedt az oldala.Az vajon mitől lehet?
Elnézést hogy nem olvastam el figyelmesen.Köszönöm a receptet! :)

Milumano
Milumano / Milumano Fri, 2012-10-05 14:24

Szia! :) Most sül a kenyérkém!Kíváncsi vagyok milyen lesz!
Előszór alig tudtam bele varázsolni a zacskóba.Újra kellett gyúrnom mert annyira eldeformálódott.Másodjára sikerült! :) Amíg a sütő melegedett(bár nem írtad hogy elő kell melegíteni),meleg helyen,gőzben kelesztettem még!Ja!És Én minden kelt tésztát úgy sütök hogy egy edénykében rakok vizet a sütőben!Így általában gyönyörűek a kelt tésztáim.Mivel "gőzben sül"!Az előbb bepillantottam,szépen megemelkedett!Még amit hiányoltam:Nem írtad hogy mibe rakod.Rácsra?Tepsire?Én egy jénai aljába raktam!Nekem ezt tűnt egyértelműnek.Majd megírom milyen lett!
Szép apot kívánok neked!
Andrea

jim
Jim / jim Fri, 2012-10-05 15:30

Szia! A "story" címszó alatt írtam, hogy Pataki tálban szoktam sütni, fedő nélkül zacskóban. Próbáltam fedővel is -előtte be kell áztatni a fedőt-, zacskó nélkül. Úgy is ropogós lett, csak félúton le kell venni a tetejét, hogy színe legyen:) 190 fokon sül, előmelegítve. Elnézést, ha lemaradt. Igen, nekem is sokszor nehézséget okozott, hogy belerakjam a zacskóba, az vált be, hogy előbb beleteszem és utána vagdosom be és kenem meg vízzel. Neked is szép napot, remélem ízleni fog:)

szcsandy
szcsandy Wed, 2012-10-03 17:58

A kenyerem most sült ki és éppen olyan mint a képen! Alig várom kicsit hűljön és megkóstolhassam!

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-19 11:42

Szió,
végigolvasgattam a hozzászólásokat:)
Kedvet kaptam, mert az a bizonyos jénais nekem se sikerült, pedig vagy 3x nekirugaszkodtam. A kukába landolt, elég dühös voltam.
Viszont most újra nekirugaszkodnék. Viszont van 2 kérdésem: a lisztet milyen arányba kevered? Mekkora sütőzacskóba teszed? elkötöd a zacsi száját? Köszi előre is a választ. Üdv Gabi

jim
Jim / jim Wed, 2012-09-19 14:26

Igen, én is fele-fele arányban rakom a lisztet, de általában saccra megy, nem szoktam mérni. sütőzacsi márkafüggő, valamelyik igen keskeny, minél nagyobbat válassz. A végét le szoktam kötni -a zacskóból vágok csíkot-, de maradjon bőven hely. Ne felejtsd el tűvel kiszurkálni a tetejét :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-19 16:11

Köszönöm Neked is a gyors választ ! :) Ma ugyan elmaradt a sütés, de feltétlen meg kell csináljam:)))
Beszámolok az eredményről. És nem felejtem el:)))))

graszta
graszta Wed, 2012-09-19 13:53

Épp feljöttem, gondoltam válaszolok, hátha sürgős....
Én a lisztet fele-fele arányban tettem bele.
A sütőzacsi úgy 25X38 cm-eres. A végét én csak aláhajtottam, vagy inkább mellégyűrtem, hogy legyen helye még kelni.
Remélem sikerülni fog!

Most kelesztem én is épp, hamarosan lehet sütni :)

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-19 13:59

Szió:)
Nagyon köszönöm a gyors választ:DDD máris nekiugrok én is akkor:)

graszta
graszta Wed, 2012-09-19 09:10

Megsütöttem, és valami issssssssteni lett!
Senki ne keresse tovább a tökéletes burgonyás-kenyér receptjét, mert ez az!
Annyira könnyű belül, és ropogós a héja kívül! :)

Hasfájás ide vagy oda, én bizony forrón ettem magába! :)

jim
Jim / jim Wed, 2012-09-19 14:23

:))) én sem bírom ki soha, hogy ne vágjam meg melegen:D

kata0520
kata0520 Thu, 2012-08-30 15:02

Fantasztikus lett! Nagyon sok mindent sütöttem már,de a kenyér sütéstől mindig féltem.Sikerült. És a család már kéri is a következő adagot.
Ha nem teszem sütő zacskóba, akkor milyen lesz ? Mert a gyerekek zsemlének kérik, hogy tudják vinni az iskolába. Előre is köszi.

jim
Jim / jim Wed, 2012-09-19 14:22

Szia! Bocs, a késői válaszért. Próbáltam zacsi nélkül is, akkor nem ropog úgy a héja. Hasonló az eredmény, ha a pataki tál tetejét ráteszed, amit előtte beáztattál fél óráig. Zsemlének ezt a tésztát még nem próbáltam. Örülök, hogy ízlett a kenyér:)

wkata
wkata / wkata Fri, 2012-08-17 17:20

Szia Jim!Már régóta szemezgetek ezzel a kenyérrecepttel,ma végre rászántam magam a sütésre.Nem bántam meg!Nagyon-nagyon finom lett.Pont úgy néz ki, mint a képen,és az íze,ropogóssága fantasztikus!!Kicsit féltem,hogy ráragad a sütőzacskóra,de nem ragadt.Tökéletes:)Köszi!

ada78
ada78 Sat, 2012-04-21 12:50

Tegnap sütöttem először,ma ismét!Nagyon jó recept!Köszönöm!Azt hiszem gondban vagyok,innen már nincs megállás,a boltit nem fogjuk szeretni:)

ibituba
Tóth Magdolna / ibituba Mon, 2012-02-13 19:57

Imádom a krumplis kenyeret, ételeket. Ma ezt a kenyeret sütöttem meg és azt hiszem még sokszor meg is fogom. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet.

jim
Jim / jim Mon, 2012-02-13 21:05

Örülök, hogy neked is sikerült, no meg hogy ízlik. További jó sütögetést:)

Mágika24
Mágika24 Thu, 2012-02-09 10:38

Szia! Szombat óta (2012.02.04.) sütjük, napi egyszer! Annyira finom, hogy mindennap kell sütni belőle, mert hipp-hopp elfogy! A család nem volt nagy kenyérevő egészen a fent említett napig, amíg meg nem kóstoltuk ezt a kenyeret! Nagyon finom! Köszönjük a receptet!!!!! ;) Mágika

jim
Jim / jim Mon, 2012-02-13 21:04

Szia! Örülök, hogy elnyerte tetszésedet. Van, hogy rögtön dupla adagot kelesztek, mert nálunk is nagyon kapós:)

jim
Jim / jim Thu, 2012-01-26 17:31

Szia! Frisset szoktam használni, 4-5 dkg egy csomag (márkától függ), fél kg liszthez 1/2 csomag kell. Szerintem instant is jó.

vanilia21
vanilia21 Thu, 2012-01-26 17:41

Koszi, akkor jol gondoltam.Megcsinaltam a kenyeret ma.Egy kicsit megijedtem kelesztes utan,mert elegge folyt a teszta.Pedig tettem meg lisztet hozza dagasztaskor.Eleg nehez volt a sutozacsiba tenni.Viszont megsult,es jol nez ki.Az ize meg kerdeses,mert meg forro.

jim
Jim / jim Thu, 2012-01-26 19:15

Attól is függ,mekkora krumplit raksz hozzá, meg hogy mennyire "lisztes", ezért lehet, hogy több lisztet vesz fel, mint 1/2 kg. A tésztának azért nem szabad folynia, de ne legyen túl kemény sem. Remélem, ízleni fog

vanilia21
vanilia21 Thu, 2012-01-26 19:27

Jelentem, szuper finom lett!
Most kajalom,es nagyon jo!
Koszi minden segitseget!

vanilia21
vanilia21 Wed, 2012-01-25 21:02

Szia Jim!
Engem az erdekelne,hogy a "pici cukor" illetve "kevés Olivaolaj" milyen mennyiseget takar?
En is kenyersutogepben szeretnem elkesziteni, ezert kellene a pontos mertek hozza.
Koszonom elore is!
Amugy gyonyoru a kenyered!!!!!!!!

jim
Jim / jim Wed, 2012-01-25 21:20

Szia :) cukorból elég 1 teáskanálnyi, oliva meg olyan 2-3 evőkanál. Én csak úgy hozzálöttyintem. Próbáld ki sütőzacsiban is, úgy az igazi:))) (csak kelesztő, dagasztó programot használsz a gépben, aztán a végén bevagdosod, vízzel kened és zacskóba dobod, 50 perc alatt 190 fokon ilyen lesz) Üdv

vanilia21
vanilia21 Wed, 2012-01-25 21:30

koszonom a gyors valaszt!
Megprobalom,ahogy irtad.
Bar tegnap megsutottem mar egy masik kenyer receptet jenaiban,de nekem nem lett olyan ,mint a kepen.:-(
Ezert szeretnem a te receptedet kiprobalni.Hatha ezzel sikerem lesz a csaladnal.Bar ok mindenre azt mondjak,hogy jo ez. Csak engem bant,mert tudom,hogyan kellene tenyleg kineznie a kenyernek.
Koszonom meg1szer!

jim
Jim / jim Wed, 2012-01-25 21:45

Remélem, sikerrel jársz. Ha sütőben sütöd, ez tényleg ilyen lesz. Én nem szeretem a kenyérsütő gépben sült kenyereket, nem lesz olyan a héja.:( Jénaiban nekem sem sikerült, a sütőzacsi jött be, meg a pataki tál, de alá sütőpapírt raktam. (pl Alufixes papír az jó, volt, hogy más márkát vettem és ráragadt...) Szép estét és jó sütögetést:)

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-01-21 18:23

Szia Jim!

Elarulnad legyszi, mennyi az a "bogre viz"? 2 dl, 2,5 dl, 3 dl? Nagyon nem mindegy :) Szivesen megsutnem a kenyeret, de kenyersuto gepben, ezért lenne szuksegem egzakt mennyisegekre, ha megoldhato. Koszi elore is!

Moncsa

jim
Jim / jim Sat, 2012-01-21 18:35

Kedves Moncsa! Inkább 2,5-3 dl, nekem ilyen bögréim vannak:))) Az az igazság, soha nem mérek semmit, ha vesz fel még lisztet, akkor adok hozzá kicsit (krumplitól is függ). Kenyérsütő gépben még nem sütöttem, csak dagasztani szoktam benne! Remélem, ízleni fog. szép napot

M0ncsa
Moncsa / M0ncsa Sat, 2012-01-21 18:39

Hu, ez gyors volt :D
Az a gond, hogy a kenyersutobe nem szabad hozzaadogatni utolag, mert osszeeshet a teszta. Szoval, vagy eltalalom elsore, vagy nem lesz jo a kenyer. Bogreim meg vannak mindenfelek, 1-5 dl-ig ;)
Azert majd kiprobalom, hatha osszejon.

szeag
Sz. Ági / szeag Sat, 2011-11-12 15:59

Időközben kész lett a kenyerem. Nem áztattam be a tálat, csak zacskóstul beletettem, és sikerült. Pont olyan lett, mint a tied a képen, szép formás. Az ízéről egyelőre nem tudok nyilatkozni, most várjuk hogy hűljön...

568
finomliszt 25 dkg
rétesliszt 25 dkg
burgonya 2 db
2 kk
cukor 1 teáskanál
élesztő 2.5 dkg
víz 2.5 dl
olívaolaj 4 ek