Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós kiskenyér- Dagasztás nélküli kenyér 2.

Ropogós kiskenyér- Dagasztás nélküli kenyér 2.
Ropogós kiskenyér- Dagasztás nélküli kenyér 2.
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Többször sütöttem már kenyeret, de nem lettek tökéletesek.
Próbáltam kenyérsütő géppel, nem az igazi.
Próbáltam kézzel, többször dagasztani és sütni (olyan jó otthonülős módszer), nem az igazi.
Aztán rátaláltam a dagasztás nélküli kenyér receptjére. Hosszú idő után rászántam magam, hogy megsütöm, miután annyi jót olvastam róla.
 

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Nagyon bevált. Egyszerű, kevés időnket veszi el és nagyon finom. Kb. 60-70 dkg-os kenyér. Ezután fogom variálni a liszteket és magvakkal fogom gazdagítani.
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálba beleöntjük a hozzávalókat.
  2. Összekverjük kézzel vagy fakanállal is lehet, mivel ragad. A tészta állaga nokedlihez hasonló lesz.
  3. Hagyjuk meleg helyen kelni, dolgozni. (Ebben a kenyérben az a jó, hogy nem kell vele sokat dolgozni mert egyedül dolgozik, viszont hosszú időre van szüksége. De mi nem kellünk hozzá.) Összeállítás után magára hagyjuk legalább 6-7 órára. (Én egyiket késő este összekevertem és délelőtt 10 óra körül sütöttem meg, de az időt lehet rugalmasan kezelni.)
  4. A tészta ragadós lesz, ezért jó lisztezzük meg a deszkánkat, amire kitesszük. Hajtsuk négy részbe, mint a pogácsát, hogy jó levegős legyen a tészta, mert akkor lesz könnyű, laza szerkezetű és lyukacsos.
  5. Ha összehajtogattuk, akkor lassan tegyük a sütőbe a jénai tálat és 250 fokon üresen forrósítsuk fel a sütőt.
  6. Az tésztát összehajtogatott felével lefelé tegyük bele a forró jénaiba (semmivel nem kenjük ki) és fedjük le.
  7. 30 percig sül fedő alatt.
  8. 25-30 percig sül fedő nélkül (de a sütők különbözősége miatt figyeljünk oda, nehogy megégjen!)
  9. Amikor megsült, kenegessük meg a tetejét vízzel, hogy ne legyen annyira kemény a héja, így éppen finom ropogós lesz.
  10. A vízzel átkent kenyeret kicsit letakarjuk konyharuhával és hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 250°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 14
össznézettség: 30 742
elküldve: 5
receptkönyvben: 300
elkészítve: 3/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsi

Mióta szakács: 2010.07.13.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

dagasztás nélküli házi kenyér

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csibbantyu
csibbantyu Fri, 2011-09-30 14:18

Köszi a választ!
Nekem sem a recepttel van a bajom szerintem, hanem a kezeimmel. Mármint nincs benne a gyakorlat, h mi a lágy, de nem ragad állag. stb. :) én vagyok béna, a többiek biztos mind ügyesek. majd gyakorlok.
Val.színű keveset liszteztem, hogy jó lágy maradjon.. beleraktam a sütőformába, csúnyán mert ragadt a kezemhez. A sütőben viszont szépen kezdett nőni úgy 5 perc után, csak nem sütöttem elég ideig, hanem amennyit a recept írt, de az én gázsütőm val.színüleg másabb ezért a kenyérke belseje kicsit nyers volt. Aztán a tetejet megkentem, az jó ropogós lett, az aljt viszont nem kentem meg vízzel, az kemény maradt mint atom.
Mindezen bénaságaim ellenére a kenyér íze a férjem szerint nagyon jó és elpusztította estére az egészet, csak úgy magában... :) szóval volt sikere:)
Csak nem nőtt meg olyan szép ducikára mint a képeden..
mindenesetre köszi a receptet, most sütöm a 2. kenyeret belőle, mert mint említettem kapós volt az 1. Köszi!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-09-30 14:54

Szia!

Nekem sem mindig egyformán magas és nem mindig reped meg. Főleg a rozslisztes nem reped annyira, mint a fehér.

Amikor megkened vízzel, elég a tetejét, csak bugyoláld bele konyharuhába, abba átpuhul.
Amúgy nem kényes a receptre. Nekem sem mindig egyformán lágy és nem egyformán dagad fel. De jól át kell sütni, hogy a belső része is tuti legyen.

Megéri megsütni, mert semmi adalékanyag nincs így benne és amúgy nem túl hosszú idő összekeverni.

csibbantyu
csibbantyu Thu, 2011-09-29 09:59

Annyira szerettem volna egy jó kenyeret sütni.. kipróbáltam 2 receptet ezelőtt, jó-jó de nem az igazi. Ez a recept nagyon megfogott, kipróbáltam. De tele vagyok kérdéssel, kíváncsisággal, bárcsak valaki tapasztalt itt lenne és segítene!!!
Nekem a hajtogatás után is nagyon ragadós, nem sikerült szépen belerakni a forró tálba, és akkor is csak egy lapos semmiség lett az egész. Ez normális? Fog még nőni a tűzhelyben? Úgy szeretném h sikerüljön!

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Fri, 2011-09-30 09:48

Szia!

Ha nagyon ragad, akkor lisztezni kell addig, amíg meg tudod fogni. Csak lágy marad. Nekem még soha nem volt semmi gondom a recepttel és soha nem ragadt bele az edénybe.

Amikor kiszeded a tálból és ragadós, előtte lisztezd meg vastagon a deszkát és tegyél nyugodtan annyi lisztet a tésztára hajtogatás közben, hogy ne ragadjon a kezedhez, de mindenképpen lágy maradjon a tészta. Aztán óvatosan bele kell tenni a jénaiba és kész.

Illetve egy alkalommal beleragadhat. Én mikróban szoktam sütni, de légkeverés funkcióval és ha nem teszek semmit a jénai alá, csak a forgótányérra teszem, akkor beleragad és nem sül meg rendesen. De ez minden sütésre igaz az én mikrómnál, úgyhogy bármit sütök, nem a forgótányérra teszem közvetlenül.

Olvashatod, hogy többeknek is sikerült simán.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2011-05-03 19:11

Kedves tenger!

Köszönöm, hogy előtte és utána is írtál. Nagyon örülök, hogy ilyen sikeres a recept.

Üdv
Marcsi

tenger
tenger / tenger Sun, 2011-05-01 12:58

Most dagad :-)
Nagy reménységekkel! :-)
Előre is köszönöm a receptet!

adam8888
adam8888 Sun, 2011-01-02 17:29

Megcsináltam,
Jól néz ki, csak még forró, türelmetlen vagyok !
Köszönöm a Receptet !

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 10:50

Köszönöm!! Reggel a zuhany alatt már gondoltam, hogy valami ilyen lehet, hogy az élek érnek csak össze, és akkor van különbség alja-teteje között... elég logikus.. Mindenesetre foglalkoztat a dolog, éppen gondoltam, hogy ma csinálok sajtot (már nem emlékszem ki tette fel, de elmentettem) és sütök hozzá kenyeret...EZT a kenyeret!!
T.

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-02 10:58

Klassz.

A házi sajt, meg a házi lekvár is házi kenyérrel finom. Főleg a jó kis házi szilvalekvár. Sajtkészítéssel én is régóta kacérkodok.

osztriga
OsztriGa / osztriga Tue, 2010-11-02 13:59

az!!! én már mindent összekészítettem hozzá, de most el kell mennem, marad estére..

osztriga
OsztriGa / osztriga Mon, 2010-11-01 18:57

Szia Marcsi!
Az mit jelent, hogy a hajtogatott felével lefelé?? Illetve, akkor kicsit szét kell húzkodni, nyújtani tésztát, hogy hajtogatni lehessen???
Ezt a részt kicsit nem értem, pedig a hajtogatás, ha jól értem, kulcsfontosságú.
Tényleg jól hangzik a recept!! Én is ki fogom próbálni.
Timi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-02 10:31

Szia Timi!

Kiveszed a megkelt tésztát a tálból. És igen, jól gondolod, ellapítod (közben lisztezed, mert jó ragadós a tészta). Aztán én úgy hajtom össze, hogy először a két szélét, aztán a két tetejét (középen találkoznak a szélek) és akkor már biztos érted, hogy miért a hajtással lefelé. Mert a másik fele a szebb. De amúgy mindegy, csak esztétika, viszont a hajtogatás jót tesz neki, mert fontos, hogy laza és lyukacsos legyen a tészta.

Most már nagyon sokszor sütöttem meg ezt a receptet, aki szereti a barna kenyeret, az javaslom, hogy elsőre csinálja úgy, hogy az egyik csésze liszt pl. rozsliszt.

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2010-11-01 17:57

Szia Marcsi!
Gratulálok az első feltöltött recepthez!
Nagyon tetszik, el is mentettem kipróbálásra.
Szeretek otthon kenyeret sütni, de a jó kenyér otthoni előállítása mindig olyan volt, mint a Szent Grál...
Most a Te recepteddel próbálom meg. :-)
üdv:
Eszter

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Tue, 2010-11-02 10:56

Szia Eszter!

Köszönöm, nagyon aranyos vagy.

Igazad van, teljes mértékben. A jó kenyér készítése otthon, nem egyszerű feladta. Én is régóta próbálkoztam, aztán sokáig nem.

Ez már bizony nagyon hasonlít a boltira, de nem rossz értelemben. Nincs benne semmi adalékanyag és ráadásul finom. Még a barna kenyere is nagyon finom.
Sok maggal szeretem.

Bátorítalak, hogy egyszer készítsd el.

Az a jó benne, hogy szinte mindegy meddig kel. Nem kell izgulni, jaj, reggel bekevertem, de nem tudom, hogy mire megkel, pont ráérek-e. Mindegy neki. Este kevered ki és reggel sütöd ki vagy délután? Mindegy.

Ha megsütötted, légyszi jelezz vissza.
Köszi
Marcsi

Marcsi75
Marcsi / Marcsi75 Wed, 2010-10-27 11:16

Már kipróbáltam 1 csésze rozsliszttel is, egy pici olívaolajat is tettem bele és szép barna, nem savanyú kenyérke lett belőle, lenmagvakkal bolondítva.

827
finomliszt 2 bögre
rétesliszt 1 bögre
víz 3.75 dl
élesztő 0.6 dkg
cukor 0.5 teáskanál
2 kk