Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós nosztalgia kifli

Ropogós nosztalgia kifli
Ropogós nosztalgia kifli
55 perc / előkészület: 30 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy délután édesanyámmal nem volt kedvünk boltba menni pékáruért, így inkább az otthoni sütés mellett döntöttünk. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha kifli lett, ami az egész család tetszését elnyerte, és pillanatok alatt elfogyott. Édesapám azt mondta, hogy ilyen finom kiflit még gyermekkorában sem evett.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet, a tejet és a tejfölt elkeverjük, és meglangyosítjuk. A sót feloldjuk benne.
  2. A lisztet picit meglangyosítjuk mikróban, a közepébe egy lyukba belemorzsoljuk az élesztőt, amire ráhintjük a porcukrot. A langyos tejes keverékből kb. 1 decit ráöntünk, amiben hagyjuk, hogy felfusson kicsit az élesztő.
  3. A maradék langyos folyadékot hozzáadva összegyúrjuk a tésztát, és addig dagasztjuk, amíg sima tésztát nem kapunk, ami nem ragad a kezünkhöz és elválik az edénytől.
  4. Kevés olajjal körbekenjük a tésztát, és így kelesztjük 40-45 percet.
  5. Ezután 8-10 darabra vágjuk, ezekből gombócokat formázunk, vigyázva, hogy ne gyúrjunk már a tésztán, csak mindig a széleket aláhajtogatva óvatosan formázzuk.
  6. A gombócokat 10 percet pihentetjük, majd vékonyan olajozott felületen háromszög alakúra és nagyon vékonyra (1-2 mm) nyújtjuk.
  7. A háromszög széles felétől kezdve szorosan felcsavarjuk (tenyérrel felsodorjuk), enyhén kifli formájúra hajlítjuk, ügyelve hogy a háromszög felső csúcsa alul maradjon (különben sütés közben "kinyílik"). Így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire.
  8. A sütő aljába egy lapos edénybe 2 dl vizet helyezünk, ez fontos, hogy együtt melegedjen a sütővel, így gőz keletkezik. A sütőt begyújtjuk 220 fokra, alsó-felső sütésre, amíg bemelegszik, addig a kiflik pihennek.
  9. Mielőtt a kifliket betennénk a sütőbe, vízzel spricceljük le őket, ettől lesz később szép színük.
  10. Kb. 15-20 percet sütjük, amíg elkezdenek pirulni, ekkor a hőmérsékletet visszavesszük 200 fokra, és a sütőt átállítjuk hőlégkeverésre. Innentől 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  11. Sütőből való kivétel után ismét spricceljük meg alaposan vízzel. Ne takarjuk le, így hagyjuk kihűlni.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 37
össznézettség: 26 039
elküldve: 7
receptkönyvben: 135
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

rkitta

Mióta szakács: 2019.01.29.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: zsemle, édes leveles, pita, burek, hamburger-buci, briós, perec, buci, bagel, croissant

egyéb elnevezések

csavart kifli

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

500
finomliszt 50 dkg
tej 2 dl
ásványvíz 1 dl
tejföl 1 ek
1.5 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
porcukor 1 teáskanál