Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogós sült kacsa párolt káposztával

Ropogós sült kacsa párolt káposztával
Ropogós sült kacsa párolt káposztával
240 perc / előkészület: 30 perc főzés: 60 perc sütés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Életem első kacsasütésére került ma sor. Féltem tőle, de végül hihetetlenül jól sikerült. A kacsahús nagyon omlós lett, még a melle sem volt rágós. Én a legvégén bekapcsoltam a grillt, és úgy sütöttem a kacsa bőrét pirosra, kissé ropogósra. Mégegyszer annyi sót használtam mint a csirkénél, mert a vastag bőre miatt kicsit nehezebben veszi fel a sót. Azt olvastam, sokan előtte nap befűszerezik, így biztosan jobban magába szívja a sót, de nekem erre nem volt időm. A nagyobb lelógó bőröket, zsírokat kis kockákra vágtam, azt is megsütöttem, finom pörc lett belőle. Az sem mellékes, hogy jó fél liternyi finom kacsazsírom is lett. :) Ez a kacsa elképzelhetetlen számomra a párolt káposzta és a zsíros tört burgonya nélkül. Remélem kis beszámolóm után, mások is kedvet kapnak a kacsasütéshez!

hozzávalók / 6 adag

A kacsához

A káposztához

A burgonyához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kacsát alkatrészeire szedjük, a bőrét beirdaljuk (hogy kisüljön a zsírja), majd bedörzsöljük majorannával, borssal, sok sóval.
  2. A darabokat bőrével lefelé egy tepsibe rakjuk, alufóliával lefedjük.
  3. Előmelegített sütőben 2 órán keresztül sütjük, majd levesszük az alufóliát. Lemerjük a kisült zsírt, csak egy kicsit hagyunk alatta, megfordítjuk a darabokat, hogy a bőrös fele legyen felül, és addig sütjük, amíg szép piros nem lesz (kb. 30 perc). Közben párszor meglocsoljuk a zsírjával.
  4. Ha megsült a kacsánk, kivesszük a tepsiből.
  5. A párolt káposztához a káposztákat vékony csíkokra vágjuk, vagy legyaluljuk, enyhén megsózzuk, majd 30 percig állni hagyjuk.
  6. Az olajon megkaramellizáljuk a cukrot, hozzátesszük az apróra vágott hagymát, pár percig pirítjuk.
  7. Beletesszük a kinyomkodott káposztát, hozzáöntjük a vizet és az ecetet. Ízlés szerint sózzuk.
  8. Teljesen lefedve kb. 45 percig pároljuk, ha kell, még öntünk alá vizet, illetve utóízesítjük.
  9. Mikor már megpuhult a káposztánk, levesszük a fedőt, és teljesen elpárologtatjuk a vizet alóla.
  10. A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, krumplinyomóval összetörjük, a kacsa zsírjából annyit merünk rá, hogy ne legyen száraz a burgonyánk, és jól összekeverjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 30x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 212
össznézettség: 212 814
elküldve: 42
receptkönyvben: 638
elkészítve: 56/65
Facebookon megjelent: -

szakács

Nagyné Racsek Renáta

Mióta szakács: 2011.01.20.
26 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült kacsa, kacsasült, ropogós kacsa kacsazsíros burgonyával

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Laliyah
Laliyah Mon, 2018-12-03 00:28

Szülinapi ajándéknak készült. Nagy dícséretet kapott. Köszi a receptet!

hippy
hippy Sat, 2013-01-05 17:25

Na, ez az!! Isteni, könnyű,fiiiiiiiiinom !!
Kösziköszi,
B.U.É.K.

Bubiréka
Erika / Bubiréka Sat, 2012-11-24 18:13

Én is most sütöttem először kacsát. Úgy fűszereztem mint te, csak egészben sütöttem, ebédre szinte az egész elfogyott (4 felnőtt) olyan jól sikerült. Párolt káposzta és hagymás krumpli volt a körete.

Sancho
Sancho Sat, 2012-10-13 11:04

Nálam is majdnem így készül! A káposztához teszek egy gondolatnyi köményt is. A Ruca is szépen hízik, oszt lesz neki jó napja.

468
kacsahús 1.2 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
vöröskáposzta 1 kg
káposzta 50 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
cukor 1 ek
napraforgó olaj 1 ek
ecet 5 ek
víz 6 dl
0 ízlés szerint
burgonya 1 kg
0 ízlés szerint
kacsazsír 1 ek