Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ropogtatni való

Ropogtatni való
Ropogtatni való
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (32)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon jó recept, mert a tésztát napokig is eltarthatjuk a hűtőben anélkül, hogy megsütnénk. Amikor sül, ez a kis vékony tészta a citromtól úgy megemelkedik, hogy az ember nem hisz a szemének. Könnyű, levegős és sajnos abbahagyhatatlan. Egy barátom dédnagymamájától kaptam ezt a receptet, azzal a különbséggel, hogy citrom helyett ecettel készült. Azt is szerettem, de a citrom jobban tetszik nekem, így magamtól azt kezdtem használni. Isteni! Egy hatalmas szakajtóval lett ebből a mennyiségből.

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hozzávalókaból puha tésztát gyúrunk, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.
  2. Amikor sütni szeretnénk, elővesszük, 6 felé osztjuk, lisztezett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk.
  3. A kinyújtott tésztát a nyújtófa segítségével a sütőpapírral kibélelt tepsibe emeljük, elsimítjuk, megkenjük elkevert tojással, megszórjuk sajttal vagy amivel szeretjük.
  4. Derelyevágóval felszabjuk tetszőleges méretre, formára.
  5. Előmelegített sütőben hőlégkeverésen 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 39x33x6 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 22 221
elküldve: 32
receptkönyvben: 852
elkészítve: 21/44
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter, vasárnapi ebéd
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
babakonyha: baba-mama
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sós ropogós, magos rudacska, sós rúd

Hozzászólások (32)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

TRózsa
TRózsa Sat, 2016-04-02 11:44

Már negyedszer készítem egy hónapon belül. Előző este összegyúrom a tésztát, és másnap pikk-pakk kész. Nagyon finom frissen és napok múlva is.

Juli-fakanállal
Juli-fakanállal / Juli-fakanállal Sat, 2013-05-18 06:41

Kedves Evi neni!
Megcsinaltam, nagyon finom lett es porhanyos. Sok sajtos rud receptet vegigneztem es ezt valasztottam. Jol tettem.
Kicsit tovabb kellett sutnom, mert nincs legkevereses sutom.
Udv,
Juli

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2013-05-16 10:27

Nem mondod, hogy még erre is volt időd? Hihetetlen vagy. Nagy löket a család. Köszönöm, hogy ennyi mindent elkészítettél a receptjeimből. Üdv: Évi néni

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-05-17 22:21

Évi néni!

Ezt a finom rágcsát azonnal észre vettem, ( épp jó időben voltam jó helyen :) ), és menteni kellett, mert annyira jó! :)
Mennyi finomságról lemaradok, ha mondjuk 3-4 napot nem tudok feljönni... :(
Most időben voltam.. :)
Éva-Anyóca

Reta
Reta Fri, 2013-03-15 17:31

Köszönöm a választ és az új receptet. Reta

Reta
Reta Sun, 2013-03-10 17:30

Szeretnem megkérdezni ha ezt a receptet lehet e használni pereceknek is, mivel a pereces receptekben van szalalkáli amit én nem szeretek. Előre is köszi a választ. Reta

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sat, 2013-01-12 19:45

Szia Évi néni!

Tökéletes lett! Isteni ropogós, egyszerű és gyors rágcsálni való.
Köszi a receptet!
Üdv: Rita

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-01-12 20:50

Szia Rita!
Szuper, hogy neked is tetszik, ízlik a süti. Szívesen írom és örülök ha bárkinek segítségére van.
Üdv: Évi néni

ildima
ildima / ildima Sat, 2012-07-14 09:06

Nagyon jónak tűnik ez a ropogtatni való:) El fogom készíteni:) Úgyis jön az olimpia! Majd beszámolok, csak ez az egy napos pihentetés telne el gyorsan:)Üdv: Ildi

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-07-14 10:16

Készíts többet, nyugodtan használhatod több napig is a tésztát. Sőt, ha megsütöd, akkor is hosszasan eltartható (ha marad), de általában nem szokott. Jó ropogtatást kívánok. Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-07-07 07:54

Nem az, csak valószinűleg mellé kattintottam, de köszönöma figyelmeztetést, korrigálom. üdv: Évi néni

atina
atina Wed, 2012-07-04 21:21

Hú ez nagyon jól néz ki!
Én ezt a fajta ropogóst ecettel és tejföl nélkül ismerem.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 40 dkg margarin 2 kk. só, kb. 6 ek víz 2 ek 10%- os ecet, ezt jól összegyúrjuk simára. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, de akár egy hétig is elvan, semmi baja nem lesz. Jó vékonyra kinyújtom, (kb. 2-4 mm), tetejére bármi mehet ízlés szerint. Derelyevágóval tetszés szerint felszeljük, jó sűrűn egymás mellé mehet a tepsibe, nem nő össze. Ha sajttal megszórjuk, hűlés után szét tudjuk tördelni. 200 fokos sütőben jó pirosra sütöm. Ha só helyett 5 dkg porcukorral készítjük akkor édesen lehet tölteni.
Elnézést, hogy leírtam az én verziómat. A citromos változatodat is ki fogom próbálni. További jó sütögetést! :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Thu, 2012-07-05 17:21

Kedves Atina!

Igen, egyről beszélünk, csak én citrommal készítem, mert a hatása ugyanaz, de a citromot jobban szeretem. Ha lehet, az ecetet mindig kiváltom citrommal. De ettől még ezt a sütit ecettel is megeszem. Üdv: Évi néni

csato
csato Wed, 2012-07-04 18:31

Naná,hogy jó Évi néni!És pont ezt a tésztát szoktam sajt nélkül és csak egy csipet sóval készíteni és töltöm szilvalekvárral,diós házi baracklekvárral vagy bármivel!Meghempergetem őket egy pici van.cuk.és porcukor keverékével és isteni.De szoktam tölteni káposztával is.Csak nem rúd lesz belőlük,hanem valamivel mikor milyen kedvem akkorával kiszaggatom és félbe hajtom picit lenyomom és ámen.Úgy sütöm.üdv Csató

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-07-04 18:20

A rossz hír, a sajt kel bele. Ha esetleg laktóz érzékeny vagy, akkor meg lehet próbálni növényi sajttal, de a felfújt, légiesen ropogós sajt a lényege. Üdv: Évi néni

csato
csato Wed, 2012-07-04 16:53

Tudod!Ránéztem és tudtam kié!:)Ezt a receptet én is ismerem és én is örököltem.Én ecettel szoktam,de majd ha nem hetven fok lesz kipróbálom citrommal.Ez eszembe se jutott!Nagyon finom cucc.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-07-04 18:18

Ugye milyen jó? Ez mindig elfogy nálunk, az abbahagyhatatlan kategória. Nekem a citromos jobban bejön, de bármelyiket nagyon szeretem, de mégis citrom imádó vagyok. Szép napot! Üdv: Évi néni

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-07-04 18:13

Köszönöm méhecske a választásod. Nem fogsz benne csalódni. Olyan egyszerű, hogy nem is lehet elszúrni. Lényeges a hosszas pihentetés, mert akkor tudja a citrom kifejteni áldásos tevékenységét, vagyis szép magas, levegősre felfújni a tésztát. Üdv: Évi néni

620
margarin 40 dkg
tejföl 1 dl
ementáli sajt 15 dkg
finomliszt 60 dkg
citromlé 1 citromból nyert
1 ek
tojás 1 db
mák 6 dkg
szezámmag 2 ek
ementáli sajt 30 dkg