Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rosé kacsamell fügés-kéksajtos tortácskákkal

Rosé kacsamell fügés-kéksajtos tortácskákkal
Rosé kacsamell fügés-kéksajtos tortácskákkal
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A fügeőrület még mindig tart. Na de nem lehet mindig csak süteményt készíteni belőle. A füge jó barátságban van a sajttal, a dióval, a kacsával-libával, a borral, a konyakkal...Good stuff. :)
2 éve karácsonykor konfitált kacsacomb volt a főétel, konyakos fügével, ez egy másik variáció egy témára, bár eléggé kalandosan készült. Az egész ott kezdődött, hogy a serpenyő forró nyelét megfogtam puszta kézzel. De ezt még tovább tudtam fokozni, amikor a bort úgy öntöttem bele  serpenyőbe, hogy nem húztam félre a gázról. A szemétláda meg is bosszulta, válaszul jól szemenköpött, meg az egész konyhakő tiszta zsírpacni lett. Remek. De legalább finom. Szóval, megérte.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is, előmelegítjük a sütőt 200 fokra (alul-felül sütés).
  2. A kacsamellet megmossuk, leszárítjuk, az esetleges hártyákat eltávolítjuk. A bőrét sűrűn, négyzetesen bevágjuk. Sózzuk-borsozzuk és egy kis időre hűtőbe tesszük.
  3. Közben elkészítjük a fügés tortácskákat.
  4. A leveles tésztából 8 darab, 9-10 cm átmérőjű korongot szaggatunk. A korongokkal kibélelünk szuffléformákat, vagy muffinformákat.
  5. A krémsajtot, pici sót, a rózsaborsot, a diót, a tojást, a keményítőt és a reszelt márványsajt felét jól kikeverjük, és a krémet arányosan elosztva a tésztába halmozzuk. Erre teszünk 3-4 kocka fügét, majd a maradék márványsajttal megszórjuk.
  6. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük.
  7. Jöhet a kacsamell. Forró serpenyőben (olyanban, amit sütőben is lehet használni) először a bőrös oldalával lefelé, majd megfordítva 3-3 percig nagy lángon sütjük. Zsiradék nem kell alá, éppen elég kisül a bőréből. Ezután a serpenyőt berakjuk a sütőbe a tortácskák mellé és a kacsamellet 10 percig sütjük, bőrös oldalával lefelé. (Kb. egyszerre készül el a tortákkal.)
  8. A serpenyőt (sütőkesztyűvel!:) ) kivesszük a sütőből, a kacsamellet kiemeljük egy tányérra és meleg helyen pihentetjük-én a lehajtott sütőajtón szoktam (közben a benne maradt húslé is kifolyik belőle.)
  9. A serpenyőben lévő pecsenyeléhez adjuk a cukrot, pici sót, majd amikor a cukor felolvadt, a bort (tűzről levonva!) és nagy lángon beforraljuk. Akkor jó, ha mártás sűrűségű, ergo bevonatot képez egy kanál hátán.
  10. A kacsamellet éles késsel vékony szeletekre vágjuk és a mártással, valamint a tortácskákkal tálaljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 334
elküldve: 12
receptkönyvben: 367
elkészítve: 17/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
szezon: ősz
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

kacsamell rozéban fügés-kéksajtos leveles tortácskákkal

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

iverson3
Iverson3 / iverson3 Sun, 2017-10-01 15:42

Miközben megfőztem ezt a kaját, azon gondolkoztam, hogy lehet meg fogom kérni a kezed, ha finom lesz... Isteni lett! :) Egy ilyen nő aki a konyhában ekkora nagy tündér az élet minden pillanatát különlegessé teheti! ;) Irigylem a párod és imádom a receptjeidet kedves Juci! Csak így tovább, a Nosalty reklám arca nálam te vagy! :D

Jannka
Jannka Mon, 2012-12-17 23:42

Lehet hülye kérdés de ennyi idő alatt megpuhul?:)

Jannka
Jannka Wed, 2012-12-19 16:57

Köszi a választ ha így belegondolok teljesen igazad van mert így szaftos marad a hús:)

skinnybitch
skinnybitch Sat, 2012-07-28 16:57

szeretném elkészíteni, de olvastam a neten, hogy a kacsahúsnak van egy jellegzetes "szaga" amit nem mindenki szeret. ma vettem is a piacon, valóban fura szaga van - nem tudom, ez normális, vagy inkább ne kísérletezzek vele, mert romlott. honnan lehet eldönteni? előre is köszönöm a választ

Varga Beáta
Varga Beáta Fri, 2012-06-15 08:32

Kedvencünk lett a köret. Fügés csirkemellel is kitűnő párosítás. Köszönjük! :)

qwertz
qwertz / qwertz Sun, 2012-01-08 22:17

Fontos, hogy hízott legyen a kacsamell?
És bocsánat a buta kérdésért, de honnan lehet tudni, hogy hízott? :) Van a fagyasztóban 2 szép nagy mell, de fogalmam sincs hogy hízott-e.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-10-19 14:49

Nagyon szép ez a sült! Több éve mindig tervezem Márton nap környékén, hogy fügével fogot libasültet csinálni...Kész röhej, hogy még mindig nem hoztam össze a dolgot!:)) Pedig milyen finom, mind a kettő! Ez a kosárka kísérő nagyszerű ötlet! Pusz: Mrs Smith

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Tue, 2010-10-19 15:54

Szia Mrs Smith, ne fogd vissza magad! :) Ami fantasztikus ebben a kosárkában, hogy pillanatok alatt kész van, főleg, ha előre kinyújtott leveles tésztát veszel. Csak összekutyulod a krémsajtot, a tésztát beletömködöd a formába és kész.

nyamóka
nyamóka / nyamóka Tue, 2010-10-19 11:00

A fügeőrület még nálam is tart, pláne kacsával, úgyhogy már mentem is ezt a szépséget. :)))
Üdv.:Éva

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Tue, 2010-10-19 15:56

szia nyamóka, annak könnyű, akinek fügefája van...na jó, csak viccelek, meg irigykedek:DDD majd írd meg, milyen lett! Pikáns, nekem nagyon ízlett. Nem egy hétköznapi köret, az biztos.

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2010-11-26 19:32

Ez a fügés cucc nagyon szíven ütött! Vadászom az izgalmas köreteket, mert égnek áll a hajam a rizstől meg a sült krumplitól (bár mindkettőt nagyon szeretem, de hol az ünnep, ha naponta ezt esszük).
A karácsonyi malőrök teszik igazán emlékezetessé ezt a szép napot. Sosem fogom elfelejteni, amikor egy rossz recept alapján készült charlotte-ból minduntalan kiugrott a babapiskóta és az istennek se akart belefulladni. Igaz, megittunk közben egy üveg whiskyt, de anélkül is hülyére röhögtük magunkat a búvár-süteményen.
Azért a kéz leégetése nem biztos, hogy örömünnep. Üdvözöl: Koszider

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-10-19 08:15

Ügyes vagy Jucikám de a testi épségedre is vigyázz.Nincs ilyen kis epres edényfogód?Puszi.Bogi

bokine
bokine / bokine Tue, 2010-10-19 08:08

Ez igen, ez a kacsa úgy van megsütve, mint a nagykönyvben, még a képen is látszik a hús kéreg és a rosé belseje.... GRATULA 1000 X
Bokros Erika

873
kacsamell 2 db
leveles tészta 1 csomag
krémsajt 10 dkg
dió 1 marék
étkezési keményítő 1 púpozott ek
kéksajt 15 dkg
tojás 1 db
rózsabors 0 ízlés szerint
füge 2 db
rosé 1.5 dl
cukor 1 ek