Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rostos almalé télire

Rostos almalé télire
Rostos almalé télire
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

-

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek, aki 2,5 kg gyümölcsből szeretne 7-8 liter üdítőt varázsolni!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az almát tisztítás után (elég csak a magházát eltávolítani, hámozni nem szükséges) 2 liter vízzel feltesszük főni, hozzáadjuk a citrompótlót is.
  2. Ha megpuhult, paradicsompasszírozón áttekerjük.
  3. A cukrot 6 liter meleg vízben feoldjuk és az átpasszírozott almához öntjük.
  4. Felforraljuk.
  5. Szalicillel tartósítjuk és üvegekbe töltjük.
  6. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 58 274
elküldve: 16
receptkönyvben: 294
elkészítve: 7/11
Facebookon megjelent: -

szakács

kenyi

Mióta szakács: 2009.07.14.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: ital

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: télire
hasonló kategóriák: kompót, befőtt, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

almalé házilag, házi készítésű almalé

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Katarina956
Katarina956 Fri, 2014-09-19 11:30

kedves Kenyi!Nalunk csak Na benzoat van.Tegyek minden uveg tetejere belole, vagy fozzem ossze az 1 mokkaskanalnyit az egesz mennyiseggel?Mar elnezest de sosem tudtam befozni,ez a recept viszont megtetszett,meg almank is rengeteg termett.Koszonom a valaszt elore is, barkinek aki tud tanacsot adni. Kata.

zsuzskabébi
zsuzskabébi Sat, 2012-12-29 22:49

Kedves kenyi,

sajnos Dojo-val kell egyetértenem, megtévesztő azt írni a recepted mellé, hogy százszázalékos, illetve hogy 2.5 kg gyümölcsből 7-8 liter üdítő lesz. Üdítő, de nem százszázalékos. A százszázalékos almalé litere 1,5-3 kg gyümölcsből készül, nem kell bele cukor, sem semmi egyéb, és ha tartósítani kell, valóban pasztőrizálás a megoldás, nem felfőzés. Nem akarlak kioktatni, csak megtévesztő az információ, én is "beugrottam".
Zsuzsa

bibka74
bibka74 Fri, 2010-10-15 22:51

Kedves kenyi!
Én elkészítettem,de mivel kevés volt az alma,mindenből a felét vettem.
Na,üvegekbe már nem is kellett raknom,megittuk az összeset!!!!!!!!!!
Szerintem nagyon jó recept.A cukor mennyisége az alma édességétől is függ.
Köszönöm szépen,én többször el fogom készíteni.
Üdv.:bibka74

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-16 18:51

kedves kenyi, sokat innánk, isszuk,
nem tudsz véletlen rostos ivólé receptet, lehetőleg tartósítószermentest?
vagy egyszerűen hígítsam felfőzés előtt fele-fele arányban?
köszönöm szépen a választ :)

tucsike
tucsike Mon, 2010-03-29 09:04

Most kattintittam ismét erre a receptre. Én soha nem teszek bele cukrot, az alma egyébként is édes. Nemcsak cukrot nem teszek bele, de citrompótlót vagy levet sem. Nagy fazékban felteszem a gázra, éppen csak annyira, hogy "mozogjon" kicsit a lé és már teszem is üvegbe, azután száraz dunsztba. Isteni finom sűrű, de nem higitom /én/ Szép napot!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-16 13:40

sziasztok, az lenne a kérdésem,hogy:
nemrég vettem egy profi présgépet, mindent présel, búzafű,zöldség,gyümölcs...
most almát préseltem, felfőztem picit és dunsztoltam majd száraz dunsztba tettem.
pici gyermekeim lévén, nem, tudom,hogy bátran adhatom -e ily formában vagy hígítsam esetleg. Ezt azért kérdezem,mert én iszogatom és mintha emelné a gyomorsavat.
Neten olvastam,hogy fele-fele arányban érdemes hígítani vízzel, persze így már nem annyira ízletes,mert a gyomornyálkahártyát kikezdi a gyümölcs-zöldség rendszeres fogyasztása,természetesen lé formájában.
köszi a választ3

kenyi
kenyi / kenyi Fri, 2010-04-16 18:28

Julietta!
Az biztos, hogy, ha nem hígítottad, pár hét állás után igen komolyan besűrűsödik az almalé. Így kénytelen leszel felbontás után, hogy fogyaszthatóvá tedd. Az is tuti, hogy igen magas sav tartalma van a gyümölcsnek (fajtától függően), de ha nem rendszeresen isszátok, csak hetente-két hetente pár alkalommal, nem túlzásba vitt mennyiségben (a víz az elsődleges folyadék ugyebár...), akkor nem fog problémát okozni sem nálad, sem a gyerekeknél. Inkább az általad készített gy.levet igyák/igyátok, kicsit ritkábban, mint a boltit rendszerességgel.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-11-18 16:45

Kedves Kenyi!

Eszem ágában sincs kritizálni ezt az oldalt, sem a recepteket. Természetesen mindenki maga dönti el, hogy mit eszik és mit iszik. Ez alól én sem vagyok, és nem voltam kivétel, sajnos 6 évvel ezelőttig úgy éltem mint sok más honfitársam, azt gondolván hogy nekem semmi nem árt, bármit megehetek. De amikor cukorbeteg lettem, rá kellett döbbennem, hogy elszúrtam valamit. Nem figyeltem oda. Nem hibáztatok senkit ezért, de igazából nem szólt senki arról, hogy nem lehet akármit és akármennyit megenni és meginni!
De én az egészségem kárán tanultam meg, de most már késő. Vissza nem lehet fordítani a dolgot, de szinten lehet tartani, odafigyeléssel, és igenis számít, hogy mit teszek a tányéromba és a poharamba.
És fontos, hogy szóljak másoknak is erről a veszélyről, ez nem játék, az élet a tét.
Nekem is vannak gyerekeim, 3 is, és igenis meg lehet értetni a gyerekekkel, hogy miért nem jó a Cóla, miért ne igyanak cukrozott gyümölcsleveket, üdítőket, stb. stb. Nem könnyű az biztos.
Meg kell értetni velük, hogy nem az a jó szülő, aki a világ összes csokiját, süteményét, üdítőjét
végtelen mennyiségben a gyerek elé teszi az asztalra, hanem az, aki vigyáz a gyermeke egészségére, és úgy neveli, hogy felnőtt korában ne szidja majd a szüleit ezért, hanem tisztelje.
Az is tény, hogy nem olcsó egészségesen élni, de a gyógyszerek is drágák.
Nem vagyok egészséges élet mágus, sem milliomos, de én inkább a kevesebb és egészségesebbet választom ( most már) mint azt, hogy különböző kezelésekre járjak, és drága gyógyszereken éljek.
Nem az tesz beteggé, ami kívül van, hanme az ami belül.
De nem akarlak erről tovább untatni, mert nem erre a fórumra tartozik, csak amikor elolvastam ezt a receptet, kikívánkozott belőlem ez a hozzászólás, mint figyelem felhívás. Ha valakit megérint a dolog, akkor felhasználja, akit meg nem, az tovább lapoz.

Legyen jó a napotok, főzzetek még sok jó finomságot, üdv: dojo67

kenyi
kenyi / kenyi Tue, 2009-11-17 20:19

Kedves Dojo67!

Senki nem írta oda a recepthez, hogy neked EZT el KELL készíteni. Itt a receptekből szemezgethetsz magadnak és szíved joga azt elkészíteni vagy -ha a Te életformádnak nem megfelelő- túllépni rajta. Szerintem az ilyen hozzászólásoktól minden főzőtársamnak magasra ugrik a vérnyomása. Ezért az egészségünk/egészségem érdekében kérlek, nem szóld le a Te szemléletednek nem megfelelő recepteket (sajnos, azt hiszem ez nagyon sok idődbe telne, mert ez az oldal telis-tele van csúnya, egészségtelen ételekkel, italokkal). Én sem szólom meg az egészséges élet mágusokat, így legyél tekintettel a másikra!
Te hogy magyarázod meg egy 5 és egy 2 éves gyereknek, hogy azért savanyú az almalé, mert ha édes lenne, akkor az egészségtelen. Sajnos, annyira meg nem élünk jól, hogy nádcukorral főzzünk. Eddig is ezt tettük el télire és ezután is. Neked más nézeteid vannak és nekem is. Kérlek, ezt tartsd tiszteletbe!
És megnyugtatlak, hogy a családom és én is megfelelő mennyiségben fogyasztunk almát (sőt egyéb gyümölcsöt és zöldséget is) nyersen. Az almalé pedig egyedül vasárnap kerül fogyasztásra. A többi napon nincs üdítő.

Üdvözlettel: Kenyi

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2009-11-17 18:20

Hahó!

Sajnos ez az almalé recept nem egészségesebb alternatíva a bolti gyümölcslevekhez képest, sőt inkább még egészségtelenebb. Két dolog miatt: egyik, a hozzáadott cukor miatt, az almának egyébként is magas a gyümölcscukor tartalma, ezt még megnövelni egészségtelen fehércukorral,
felér egy öngyilkossággal, ugyanez van a bolti gyümölcslevekben is. A másik dolog a vitaminok, ásványi anyagok kérdése. Az alma nagyon sok egészséges vitamint tartalmaz. c-vitamin, stb, és ásványi anyagokat, főleg az alma héja, ezért jó ötlet az hogy hámozás nélkül kell felhasználni. De a főzés, forralás TILOS! 81-82 C fok fölött az összes vitamin, főleg a C vitamin, valamint az ásványi anyagok nagy része is eltávozik belőle. Így az ilyen "almalé" amiben nincs vitamin, tele van cukorral, miben különbözik a bolti társaitól????
Tartósítást max. 79-80 Cfokig való felmelegítéssel lehet elérni, és lassú visszahűtéssel ( dunsztolás).
Az almalé eltevése télire szerintem fölösleges időtöltés, és nem is kapunk egészséges italt.

Ma már almát egész télen lehet kapni, így javaslom annak aki szereti az egészséges rostos almalét, hogy mindíg frissen préseljen, annyit, amennyit a hűtőben 1-2 napig el tud tárolni. Ez nem olyan nagy macera, de sokkal frissebb és egészségesebb.

Csak gondolat ébresztőnek szántam, hátha valakit elgondolkodtat a dolog.

Legyen jó napotok, üdv: dojo67

kenyi
kenyi / kenyi Sun, 2009-10-18 19:23

Hát, én erre nem tudok válaszolni... Befőzőporral még nem volt dolgom.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2009-10-18 17:30

En csak tisztan az almalevet akarom eltenni telire , cukor nelkul nagyon edes az almank.
Eleg ha teszek bele befozoport? vagy fozzem is fel?Egy olyan 20 litret akarok eltenni.

tucsike
tucsike Mon, 2009-10-12 13:18

Megcsináltam, annyi különbséggel, hogy nem higitottam, tehát loo %.-os. Nagyon finom. Jövőre nem csak almából, hanem más gyümölcsből is teszek el. Pl körte, sárgabarack /ha lesz/

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2009-09-24 11:43

Köszike! Megkóstoltuk a maradékot, nagyon finom lett.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-09-23 15:25

Szia! Be fog sűrűsödni, mert az enyém elég híg lett.

1067
alma 2.5 kg
citrompótló 26 g
cukor 80 dkg
szalicil 1 csipet