Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozé kacsamell citrusmártással, grépfrúthússal

Rozé kacsamell citrusmártással, grépfrúthússal
Rozé kacsamell citrusmártással, grépfrúthússal
76 perc / előkészület: 60 perc sütés: 16 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Heimman Családi Birtok által kiírt Borhoztételt receptversenyre készített másik pályaművem.

A Heimann Syrah 2006 bor mellé készítettem, mert:

Dekantálás után, nagy űrtartalmú pohárból kóstolva a bort, komplex, karakteres fűszeres jegyek (szegfűszeg, csillagánizs, fahéj) váltakozva domborodtak ki a borban. Kellemesen harmonizáló beltartalmi értékek, lágy savak, bársonyosság jellemzte borhoz vadhúst vízionáltam, ám úgy érzetem, hogy például a vaddisznó húsa sok lenne a közepes testhez, viszont vadszárnyas, mondjuk vadkacsa tökéletesen illene a borhoz. Sajnos vadkacsát nem sikerült beszereznem, így házi kacsamellből készítettem a fogást. E hiányt kompenzálandó a mártásnak szántam fő szerepet: a szegfűszeggel, kardamommal és csillagánizzsal fűszerezett citrusmártás savgazdagságát pedig vajjal lágyítottam.

hozzávalók / 2 adag

A kacsamell előkészítéséhez

A mártáshoz

A lencsesalátához

A vinaigrette-hez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lencsét bő, forrásban lévő vízben, közepes lángon (körülbelül tíz-tizenöt  perc alatt) puhára főzzük a borssal, babérlevéllel és narancshéjjal együtt. (Fontos, hogy a narancshéjon egy pici fehér rész se maradjon!) Leszűrjük, tálcára terítve kihűtjük, a borsszemeket és a babérlevelet kivesszük, majd a narancshéjas lencsét tálba tesszük és elkészítjük hozzá a vinaigrette-et: a narancslevet összekeverjük az olívaolajjal, sóval ízesítjük. Ráöntjük a vinaigrette-et a lencsére, összeforgatjuk és félretesszük.
  2. A mártáshoz egy nagyobb serpenyőbe öntjük a narancs-és grépfrútlevet, csillagánizzsal, szegfűszeggel és kardamommal ízesítjük. Lassan elkezdjük melegíteni, amikor már gyöngyözik a gyümölcslé, a vajat egészen pici darabokban hozzákeverve behúzzuk a mártást. Végül a grépfrút filéket is hozzáadjuk, néhány másodperc alatt átmelegítjük a gyümölcsöt és le is húzzuk a tűzről. (A szegfűszeget és a csillagánizst kivesszük a mártásból.)
  3. A kacsamell bőrét beirdaljuk, vigyázva, nehogy a húsba is belevágjunk. Egy serpenyőt szárazon közepes lángon felhevítünk, beletesszük a kacsamellet, bőrös oldalával lefelé, sózzuk a húst és így sütjük tizenkét percen át. A kacsa zsírja kisül, ezt leöntjük róla. Tizenkét perc elteltével, a leöntött zsírral vékonyan megkenegetjük a kacsamell húsos oldalát, megfordítjuk és bőrével felfelé négy percig sütjük. Meleg helyen (60 ºC) rácsra tesszük a húst, és tíz percig pihentetjük.
  4. A pihentetési idő leteltével a kacsamellet felszeleteljük, a grépfrút filékkel, a felhabosított citrusmártással és a lencsesalátával tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 179
elküldve: 3
receptkönyvben: 79
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: nehéz
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

skinnybitch
skinnybitch Sat, 2012-07-28 16:59

szeretném elkészíteni, de olvastam a neten, hogy a kacsahúsnak van egy jellegzetes "szaga" amit nem mindenki szeret. ma vettem is a piacon, valóban fura szaga van - nem tudom, ez normális, vagy inkább ne kísérletezzek vele, mert romlott. honnan lehet eldönteni? előre is köszönöm a választ

Tegmama
Tegmama Sun, 2010-07-18 15:51

ezt én ma megfőztem, némi változtatással (elhagytam a citrusszószt, és zöldborsos, rózsaborsos újkrumplit sütöttem egy-egy korty jóféle whiskey-t és fehérbort öntve alá), de a lencse saláta megvolt, és hát a vejem szót se szólt, úgy ette, egyik szeme a tálon, hogy van-e még :?

Szóval köszönöm a receptet, jöhet a többi :)

üdv, Judit

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-11-21 16:49

Kacsamellet nem kell előtte pácolni?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-05-16 15:00

Ez igazán profi, gratulálok!!!!

771
kacsamell 330 g
1.5 ek
narancslé 100 ml
grépfrútlé 1 dl
csillagánizs 1 db
szegfűszeg 2 db
kardamom 2 csipet
vaj 50 g
grépfrút 10 dkg
lencse 100 g
fekete bors 5 szem
babérlevél 1 db
narancshéj 6 db
narancslé 30 ml
olívaolaj 30 ml
0.25 teáskanál