Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos focaccia

Rozmaringos focaccia
Rozmaringos focaccia
45 perc / előkészület: 20 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez „csak úgy” készült. Eszembe jutott és megsütöttem.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt és a cukrot 200 ml langyos vízben elkeverjük, félretesszük, amíg fel nem fut.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A közepén mélyedést készítünk a kezünkkel, beleöntjük a 75 ml olívaolajat és a habos élesztős-cukros vizet. Addig keverjük, míg össze nem áll tésztává. Ekkor enyhén lisztezett felületre tesszük, és jó néhány percen keresztül gyúrjuk, míg selymesen sima és ruganyos lesz a focaccia tésztánk.
  3. Kissé olajozott tálba tesszük a tésztát, letakarjuk, meleg helyen –kb. 90 perc alatt- duplájára kelesztjük. Kivesszük a tálból a tésztát, öklünkkel kinyomkodjuk belőle a levegőt, tepsire helyezzük, és ujjbegyünkkel szétnyomkodjuk egy centiméter vastagságúra, téglalap alakúra. Konyharuhával lefedve, 45 percig ismét pihentetjük.
  4. Végül ujjunkkal apró mélyedéseket nyomkodunk a tésztába, megkenjük 20 ml olívaolajjal és meghintjük nagy szemű tengeri sóval. Mielőtt betesszük a 220 ºC-ra légkeverésen előmelegített sütőbe, az összetépkedett rozmaringleveleket is a focacciára szórjuk. 20 percig sütjük a tésztát, közben néhányszor vizet permetezünk a sütőbe. Húsz perc leteltével kivesszük a tepsiből a már majdnem kész focacciát, a sütőrácsra helyezzük, és így sütjük még 5 percen át.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 28 675
elküldve: 6
receptkönyvben: 390
elkészítve: 13/27
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
fogás: köret

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

labionda
labionda / labionda Tue, 2013-09-10 12:29

Köszi a recit, már majdnem elfelejtettem , hogy focaccia is van a világon, opedgi valaha készítettem és imádom,.... ez is jónak igérkezik.. üdv

vikunya
vikunya Tue, 2013-09-10 09:52

Kedves Petra!
Megkérdezhetem, hogy milyen olivaolajat használsz a focaccia-hoz?
Előre is köszönöm, szép napot!

petra
Petra / petra Tue, 2013-09-10 10:08

Kedves Vikunya,
Amilyen éppen van itthon:). Nem kell a legjobb minőségű bele, egy átlagos olívaolaj teljesen jó hozzá.
Jó sütögetést.
Petra

vikunya
vikunya Fri, 2013-09-13 11:25

Köszönöm a választ! A hétvégén belevágok! :)
Az az igazság, nagyon szeretem az extra szűz olivaolajat, kenyérrel tunkolva, salátákon, rengeteg féle pestót, mártogatóst csináltam már, igazából bárhogy - de a főzéshez nem tudom hogy kellene jól használni, vagy lehet-e egyáltalán.
Annyi minden kering ezzel kapcsolatban az interneten, füstpont, túlhevítés, extra szűz / szűz /finomított / finomítatlan / sansa / pomace... melyiket érdemes megvenni sütős/főzős célra. Ha ebben tudnál kicsit segíteni, hogy Te, mint gyakorlott szakács hogy használod, nagyon hálás lennék!

Mártika2
Márti / Mártika2 Thu, 2012-03-08 16:55

Köszi ezt az isteni receptet. Most lett kész, és nem bírom abbahagyni az evést, pedig állítólag diétán vagyok. Szuper!!!!
Márti

516
kenyérliszt BL80 325 g
instant élesztő 7 g
cukor 1 teáskanál
víz 200 ml
2 kávéskanál
olívaolaj 95 ml
0 ízlés szerint
rozmaring 1 szál