Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozmaringos lepénykenyér

Rozmaringos lepénykenyér
Rozmaringos lepénykenyér
25 perc / előkészület: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Marta barátnőmnek haza kellett utaznia pár napra Olaszországba. Egyik esti poharazgatásunk közben felvetette, hogy igazán vele mehetnék, ha van kedvem. Kedvem? Nekem? Olaszországba? Olyan valakihez, akinek saját vinotékája van? Mintha a muzulmántól azt kérdeznéd, van-e kedve Mekkába menni...
Szóval végre jártam Penne San Giovanniban, és végre láthattam a szülei vinotékáját. Sőt, mivel pont az érkezésünk napján nyitott, minden segítő kézre szükség volt. Mivel olaszul sajnos nem tudok, felszolgálás kiesett, de a konyhában...ó, ott ténykedhettem. Életemben nem élveztem még ennyire a főzést, mint ebben az ici-pici Marchen tartomány beli faluban lévő vinotékában, ahová az emberek vacsora előtt egy pohár finom borra és isteni sajtokra-sonkákra ülnek be beszélgetni.
Délelőtt cantuccinit sütöttünk, Petráéval pontosan megegyező recept alapján, amit édes, mustból főzött borba mártogathattak a vendégek, ezt a délután begyúrt pofonegyszerű, valójában pizzatésztát pedig este kellett kisütnöm. Annyi idő alatt sült ki pont, amíg pár isteni sajtot és hajszálvékony sonkaszeletet tányérra rendeztem. :)
A lepénykének amúgy nincs különösebb elnevezése, a focacciából lett fejlesztve. Ezt 5 perc kisütni, és a vendég mindig frissen, melegen kapja a finom borocska mellé, és a konyhát sem melegíti be.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Könnyű, száraz vörösbor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, és a felfutott élesztőt a közepére öntjük.
  3. A sót az élesztőtől kicsit távolabb szórjuk, és hozzáöntjük az olívaolajat, és az egészet jól összedolgozzuk.
  4. Meleg helyen pihentetjük, amíg duplájára nem kel.
  5. A munkafelületet alaposan meglisztezzük, és kis gombócokat szakítunk a tésztából, majd sodrófával palacsinta vékonyságúra nyújtjuk.
  6. Megszórjuk a tengeri sóval és a rozmaringgal, sodrófával még egyszer átmegyünk rajta, hogy mindkettő belenyomódjon kicsit a tésztába.
  7. Száraz serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát átsütjük, hogy kicsit megbarnuljon, és hólyagosodjon.
  8. Háromszögekre vágva kínáljuk.

  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 088
elküldve: 4
receptkönyvben: 362
elkészítve: 9/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
konyha: olasz
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

pizzeta, villámgyors focaccia

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-07-12 16:01

Köszönöm!
Egyébként csak későn jutott eszembe, hogy erről a nyelvészet-ösztöndíjnak álcázott egy éves kulináris túráról kellett volna gasztroblogot írnom. Minden recepthez sztorival. Na de késő...Lehet egyszer megírom :)
Puszi Nektek!

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-07-12 12:35

Ha egyszer úgy hozza a sors, hogy könyvet írsz, csak szólj, én bizti vevő leszek rá! :)

342
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2 dkg
víz 2 dl
1 kk
olívaolaj 3 ek
0 ízlés szerint
rozmaring 0 ízlés szerint