Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rózsakalács

Rózsakalács
Rózsakalács
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik kedvenc sütireceptem, mert nagyon gyorsan össze lehet dobni és sosem marad belőle. A gyerekeim és én a mazsolát nem szeretjük, ezért a smarties-os és citrushéjas (Spar-ban lehet tasakos  trópusi citruskeveréket kapni, annak a felét szóróm bele)  változatát szoktam főleg elkészíteni, de kakaóval is nagyon finom. Úgy kell szeletelni, mint egy tortát, akkor bukkanak elő a rejtett "kincsek". :-))

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Bármilyen alkalomra, gyerekzsúrra, egy bögre kakaó vagy tej mellé.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához valókat a fent leírt sorrendben egy tálba adagoljuk, majd egy kézi robotgép dagasztókanalával először rövid ideig alacsony fokozaton, majd a legnagyobb fokozaton kb. 5 perc alatt összedolgozzuk a tésztát. Nagy klassz, puha, nem ragadós gyurmatészta lesz belőle.
  2. A tésztát letakarjuk, majd meleg helyen addig kelesztjük, amíg jól láthatóan meg nem kelt, ez kb. 0,5-1óra.
  3. Ezután a tésztát lisztezett deszkán még egyszer röviden átgyúrjuk, és egy kb. 40x50-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal a felületét, és rászórjuk egyenletesen a mazsolát (én most smarties-t használtam), a kristálycukorral elkevert vaníliás cukrot, és darált mandulát (amit én szintén kihagytam).
  4. A hosszabbik oldalánál fogva szépen feltekerjük, és a hosszú rudat 15 egyenletes csigára vágjuk fel, nem baj, ha nem tökéletesen azonos vastagságúak.
  5. Egy kapcsos tortaforma alját kikenjük vajjal (az oldalát nem!), ha nincs, szögletes sütőforma is lehet. Belehelyezzük egymás mellé a tekercseket, nem baj, ha marad hézag, a tészta még kelni fog. Megkenjük a tetejüket a kávétejszínnel vagy tejjel. Kb. 10 percig még hagyjuk pihenni, majd forró sütőben megsütjük.
  6. Aki szeretné, a sütőből való kivétel után, meg lehet kenni a forró víz és porcukor keverékeként szolgáló sűrű mázzal, ettől szép bevonatot kap.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm-es cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 389
elküldve: 3
receptkönyvben: 160
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Batida

Mióta szakács: 2011.03.05.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

mandulás-mazsolás kalács, kelt tésztás citrushéjas kalács, citrusos-mazsolás kalács kelt tésztából

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Batida
Batida / Batida Sat, 2011-07-16 11:32

Kedves Sziszi1982, ez egy német recept, ott is létezik többféle variáció, de én nem szeretem nagyon édesen a kalácsokat, mert könnyű a gyerekeket rászoktatni. :-) Örülök, ha sikerült emlékeket ébresztenem. Szia, Bogi

sziszi1982
sziszi1982 Sat, 2011-07-16 12:57

Megértem...tényleg köszi a receptet, holnap ez lesz...Üdv: Szilvi

sziszi1982
sziszi1982 Fri, 2011-07-15 20:06

Nagymamám csinált mindig ilyet, csak annyival másképp, hogy ő jól nyakon öntötte cukros tejszínnel, vagy tejjel...nem megkenegette...
A receptnek örülök, mert eltűnt....és sajnos mama már nincs..

laraed
Edit / laraed Fri, 2011-07-15 16:36

Kedves Bogi ! Most olvastam a leveled. Nagyon sajnálom mert közben pont megjelent a "kereszt " recepted:)) Nem baj , majd ha jól lesztek megnézed. Most az a fontos , hogy meggyógyuljon a pici lányod:)) Kalács recept mentve:)) Puszi Edit

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Fri, 2011-07-15 11:10

A kalács tetejét ha megsült szép pirosra, minden alkalommal még a tepsiben meg kenem cukros tejjel és letakarom tiszta konyharuhával. A tészta ebben az esetben nagyon finom puha martad, a teteje is gyenge lesz, nem keménykedik meg. Már 40 éve sütöm a kalácsot, még az anyósomtól tanultam.

Batida
Batida / Batida Sat, 2011-07-16 11:29

Kedves kovacsbmaria, köszönöm a tippet, legközelebb így is megcsinálom. Én a sütiknél mindig tartom magam a receptben leírtakhoz, mert volt már példa, hogy valami félresikerült, mert csak hintettem bele a hozzávalókat. Ez a kalács is foszlós, puha még másnap is, tovább eddig sosem maradt meg. :-)

496
finomliszt 50 dkg
instant élesztő 1 tasak
cukor 10 dkg
1 csipet
tojás 1 db
tej 2 dl
vaj 12.5 dkg
vaj 1 ek
mazsola 15 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
mandula 10 dkg
kávétejszín 40 ml
porcukor 5 dkg
víz 1 ek