Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozskovászos-tang zhongos bagett

Rozskovászos-tang zhongos bagett
Rozskovászos-tang zhongos bagett
40 perc / előkészület: 30 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már egyszer megpróbáltam a kovászt ötvözni a tang zhonggal, de nem jártam sikerrel. Persze nem adtam fel, mert mindkettőhöz nagyon vonzódom. Viszont nem felejtettem el, hogy ha újjal próbálkozunk, érdemes kisebb formájú kenyeret sütni, mert az könnyebben kel, sül. Így is lett. Végül is kaptam egy öszvért mindkét technika jó tulajdonságával. Megmaradt a kovászos kenyér roppanós héja, enyhén savanykás isteni íze, viszont könnyű lett a tészta. Hogy meddig marad friss, arról majd csak néhány nap múlva tudok beszámolni, de nem bírtam ki addig.

Most kivételesen végig csak kézzel dagasztottam a kenyeret, mert a villanyvezetékek meggyulladtak a konyhában, így nem volt kenyérsütőgéppel való dagasztás. Így legalább tudom, hogy azért nem annyira nehéz a kézi dagasztás. Persze nem a pihentető kategória, de megcsinálható. Örülök, hogy nekikezdtem, megcsináltam, bár a kovász kelesztéssel, és a többszöri dagasztással több, mint egy napig készült a kenyér. Így bonyolultnak hangzik, de nem volt az, csak türelmesnek kell lenni.

hozzávalók / 12 adag

Tang zhong

Kenyértészta

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tang zhonghoz a vizet elkeverjük a liszttel, és felforraljuk. Ez kb. 1 percig tart, míg besűrűsödik krémszerűre. Félretesszük, lehűtjük.
  2. A kovászt megetetjük egyforma mennyiségű rozsliszttel, illetve PI-vízzel, és amikor bugyborékolva megemelkedik, akkor kivesszük belőle a kellő mennyiséget (150 g).
  3. Minden hozzávalót dagasztótálba készítünk, és addig dagasztjuk, míg el nem válik a tál falától.
  4. A tésztát kiolajozott kelesztőtálba tesszük langyos helyre, és megvárjuk, míg a duplájára nő (ez egy éjszaka volt).
  5. A megkelt tésztát áthajtogatjuk és újra megvárjuk, míg megkel (kb. 3 óra volt).
  6. A megkelt tésztát, ami elég lágy, lisztezett deszkára borítjuk, és 6 részre osztjuk. Mindegyikből hosszúkás rudat sodrunk, amit bagett sütőformába teszünk újra kelni. (Ha nincs formánk, akkor sütőpapír "hullámok" közé tesszük a tésztát, hogy ne nőjön össze, és így kelesztjük, sütjük.)
  7. Leolajozott folpackkal letakarjuk a tésztát (hogy ne ragadjon hozzá), és újra kelesztjük langyos helyen, míg duplájára nő (kb. 1 óra).
  8. A sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen, a sütő aljába tálba vizet teszünk gőzölni.
  9. A forró, gőzös sütőbe toljuk a bagetteket, és 10-12 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 37x23x2 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 652
elküldve: 0
receptkönyvben: 9
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: köret
adag: 12 főre
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

egyéb elnevezések

bagett, tang zhongos bagett, rozskovászos bagett

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2013-10-23 16:00

Nagyon mosolygósak! Ügyes vagy Évi néni, és türelmes. Nekem nem jött be a kovászos tang zhong, de ezt látva lehet, hogy megint teszek egy próbát.Puszi: Fahéj

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-10-23 19:37

Tudod Fahéj, inkább a makacsságom dominál. A lényeget mondom. Készítettem bagettet és egy kis cipót. A bagett könnyen megsült, mert kevéske volt a tészta, de a cipó először szépen nőtt, aztán meg laposra összement. Tehát én ezt tovább nem is próbálom. Gondolom kiflire azért érdemes megpróbálni, de terjedelmesebb sütéshez nem gondolnám. Ha sikerül neked, légy szíves szólj.
Puszi: Évi néni

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-10-25 00:50

Sziasztok! Idetolakodom, remélem így mind a ketten megkapjátok ezt az üzenetet. Nekem is vegyes a véleményem a két módszer ötvözéséről! A most kijött barna kiflim fincsi lett, ropogós....ugyanabból a tésztából viszont a kis cipó, ami ugyan gyönyörű lett külsőre, át is sült, mert kopogtattam, még szúrótűvel is ellenőriztem..... valahogy nem lett jó! Kicsit fura ízű volt...olyan nem jól vizenyős, úgyhogy a héját megettük, a többit bizony kidobtam!
Én nem fogom a vadkovászossal többet próbálni, mert az a véleményem, hogy egy jó vadkovászost nem kell javítani :)))
A pogit és a kalácsot ki fogom próbálni valamikor hamarosan, mert fehér liszttel nagyon finom, csak mi már jobban kedveljük a sötét liszteket!
Kellemes hétvégét mindkettőtöknek, puszi, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2013-10-26 08:44

"egy jó vadkovászost nem kell javítani" - én is épp így gondolom. :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-10-25 08:52

Teljesen alátámasztom Torma tanácsát. Nem érdemes a két jóból egy közepest sütni.
Mindenkinek szép hétvégét kívánok! Puszi: Vass

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-10-23 11:45

Ezek a bagettek nagyon gyonyoruek, es mivel kented meg a tetejet, hogy ilyen szep pirosak?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-10-23 19:33

Hát Veruska, az a helyzet, vogy volt egy tojásfehérjém és ahhoz tettem egy teáskanálnyi juharszirupot, így szép ropogós, színes lett a teteje.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-10-25 08:53

Jó ropogós lesz tőle a héja, és annyira nem változtat az ízen, sőt dob rajta egyet. Puszi: Vass

199
víz 1 dl
tönkölybúza liszt 2 dkg
kovász 15 dkg
tönkölybúza liszt 55 dkg
víz 1.5 dl
olívaolaj 2 ek
író 1 dl
1 ek