Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozskovászos tönkölykenyér

Rozskovászos tönkölykenyér
Rozskovászos tönkölykenyér
65 perc / előkészület: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Beszabadultam kedvenc boltomba, és megvettem a régen tervezett szárított rozskovászt. Megkínáltam belőle egy kedves kollégámat, aki lelkendezve állapította meg, hogy végre a finom német kenyér ízét találta meg. 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az öregtésztát, ha a hűtőből vesszük elő, szobahőmérsékletűre engedjük fel.
  2. Minden száraz hozzávalót is dagasztógép táljába teszünk, hozzáadjuk a kézmeleg vizet, és 10 percig dagasztjuk, míg elválik a tál falától és szép ruganyos tészta lesz belőle. Folpackkal letakarva fél órát kelesztjük, míg duplájára megnő.
  3. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kézzel kihúzogatjuk, majd mindkét oldalát behajtva, lenyomva, ezt követően alsó és felső szélét szintén behajtva, feltekerjük a tésztát veknit formázva.
  4. Tapadásmentes formába fektetjük (vagy sütőpapírral bélelt formába), és letakarva újabb fél órát kelesztjük, míg újra duplájára növekszik.
  5. A sütőt előmelegítjük 210 fokra, és az edényt lefedve 30 percig sütjük a kenyeret, majd lecsökkentjük 180 fokra a hőt, és a fedő nélkül további, kb. 15 percig sütjük, míg elérjük a kívánt színt.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 149
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

rozsos kenyér, kovászos vekni

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

samu49
samu49 Wed, 2016-09-28 15:50

Egyszer vettem rozskovászport,sötétbarna volt és azt mondták hogy csak ízesítőnek jó.Önállóan nem működik csak élesztő hozzáadásával. Veszprém.

samu49
samu49 Wed, 2016-09-28 13:00

Szárított rozskovászt hol lehet kapni??Válasz köszönöm.

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2016-09-28 17:38

Látod, használtam én is minimális élesztőt és öreg tésztát is. Az íze viszont szerintem szenzációs.

186
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 20 dkg
tönkölybúza liszt 30 dkg
öregtészta 20 dkg
kovász 1.5 dkg
cukor 1 teáskanál
instant élesztő 3 g
1.5 teáskanál
víz 3 dl
búzakorpa 2 ek