Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-diós kenyér kacsasütőben sütve

Rozsos-diós kenyér kacsasütőben sütve
Rozsos-diós kenyér kacsasütőben sütve
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Direkt ezért vettem kacsasütőt, hogy abban süthessem a kenyeret. Ez egy nagyon jó ízű kenyér lett. Kicsit a burgonyapehely miatt lágyabb lett, mint reméltem, de az íze fenséges.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Langyos, cukros vizen felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Keverőgépben hozzáadjuk a joghurtot, majd a szilárd összetevőket és összedagasztjuk 20 perc alatt, 1 órán át kelesztjük.
  3. Ha megkelt átgyúrjuk, belehelyezzük a sütőtálba (jó jénai, vagy bármi, aminek teteje is van. Kikenjük az alját olajjal/vajjal, vagy sütőpapírt teszünk alá. Én semmit sem, mert teflon sütőbe tettem). Újra megkelesztjük.
  4. Ha megkelt, bevagdaljuk a tetejét, langyos vízzel lespricceljük és 210 fokon 20 percig lefedve, majd a hőt lecsökkentve 180 fokra fedő nélkül még 10 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 36 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 3 053
elküldve: 0
receptkönyvben: 23
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1830 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozskenyér, diós rozskenyér

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chris71
Chris71 Wed, 2013-01-02 19:19

Kedves Évi néni! Megsütöttem a kenyeredet...nagyon finom lett. Azt szeretném kérdezni, hogy tároljam helyesen a kenyeret, hogy ne száradjon ki, és ne is penészedjen be. Olyan szívesen próbálkozom a kenyérsütéssel, de a kenyerek ált. nem egy személyre szólnak...így idő mire nálam elfogy. A múlt héten megsütöttem a tépegetős kenyeret...egyik felét tépegetősnek sajtosan...a másikat kis cipónak....nagyon finom lett, ma fogyott el a cipó...igaz már morzsálódott, de még mindig puha volt. Bár ahogy olvasom a sztorijaidat, nálatok napi szinten fogy a kenyér, de hátha tudnál segíteni...
Előre is köszönöm...és Boldog Új Évet Kívánok!
Kriszta

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2013-01-02 23:15

Kedves Kriszta!
Csak egy ötlet, ha nem szeretnéd sokáig enni ugyanazt a kenyeret, felezd el az adagot. Én egyébként kenyértartóban tartom, de beteszem plusz egy papír zacskóba is, mert akkor nehezen szárad ki. És nekem könnyű, mert ketten eszik a kenyeret. Képzeld el, hogy ennyi féle kenyeret sütök, de gyakorlatilag alig szoktam enni, mert hízok tőle. Néha majd meg őrülök egy kis kenyérért, de csak ritkán engedem meg magamnak, hogy keveset egyek belőle. Persze azért néhány falatot megkóstolok, de az szinte semmi. Most viszont kilófaló lisztből sütöttem. Kíváncsi leszek, abból mennyit ehetek bűntelenül. A tönkölyre is azért szoktam, mert jóval kevesebbel is jól lehet lakni a nagy fehérjetartalma miatt, ráadásul nagyon finom és nagyon szép kenyereket lehet sütni belőle, ami sokáig friss marad. Ajánlom figyelmedbe. Szép estét, BUÉK!
Üdv: Évi néni

Chris71
Chris71 Fri, 2013-01-04 11:32

Nagyon köszönöm a választ Évi néni! Elsőre kicsit félek változtatni az adagokon...a kovász pedig teljesen új dolog számomra...így inkább megcsináltam a teljes mennyiséget. Van esetleg vmi szabály, mennyi liszthez, mennyi kovászt kell adagolni? A tönkölylisztet már rég használom, szinte teljesen kiváltottam vele a finomlisztet, de a kenyérlisztet még nem mertem kihagyni.
Egyébként úgy veszem észre, hogy a gyors kovásszal készült kenyerek is tovább maradnak frissek, mint a sima élesztős...és úgy hallottam, hogy az igazi kovásszal pedig akár egy hétig is friss maradhat. És ahogy emlékszem, még gyermekkoromból mamáék is csak hetente egyszer vettek egy 3kg-os kenyeret...és az is egész héten ehető maradt. Talán egyszer én is eljutok az igazi kovászos kenyérig. :)
Addig is szorgalmasan próbálgatom a gyönyörű kenyereidet!
Szép napot! Kriszta

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-01-04 17:45

Kedves Krisztina!
Igazi kovásszal néhányszor sütöttem kenyeret. Valóban sokáig friss marad. Szerintem a gyors kovász ugyanúgy működik, mint az igazi. Igaz, valamennyi élesztő szükséges hozzá, de nem túl sok. A kovász - liszt arány 1/3 - 1/4 : 1 , a liszt javára. Én nagyon beleszerettem a tönköly lisztbe. Bővebben találsz kenyereket és péksüteményeket a blogomon: http://evinenikulinariskalandozasai.blogspot.hu/
Üdv: Évi néni

Chris71
Chris71 Fri, 2013-01-04 19:49

Köszönöm ismét a segítséget...már néztem a blogodat...:), keresem itt és ott is az újdonságokat:)
Üdv: Kriszta
Ui:ma a Barceszt sütöttem meg:)

Szuette
eSZeM / Szuette Wed, 2012-01-04 20:04

Kedves Évi néni köszönöm szépen a részletes utmutatás:) JUditnak is köszönöm a segítséget:)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Wed, 2012-01-04 20:16

Nagyon szívesen. Ha tudok, bármikor, bármit kérdezz csak. Üdv: Éva Egyébként elkészítetted már?

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-01-03 18:40

Szia! Neked is boldog új évet! Limarától olvastam az öreg tésztát, és azóta használom is, mert így kevesebb élesztő szükséges a kenyérhez, amit én fontosnak érzek, mivel a sok élesztő fogyasztása nem egészséges. Nagyon szépen megkelnek a kenyerek tőle. Még nagyon meleg hely sem kell nekik, csak idő.
Öreg tészta: 50 dkg BL-80-as kenyérliszt, 3 dl langyos víz, 1 tk cukor, 2 ek olaj, egy csipet só. Ezt össze kell gyúrni(ha van kenyérsütőd, akkor úgy könnyebb, de nem fontos), aztán ezt a tésztát egy tálban, kelesztőtálban letakarva ott felejted valahol szobahőmérsékleten egy fél napra, majd újra átgyúrod, elosztod három részre, azokat külön-külön folpackba (duplán) csavarva a hűtőbe teszed. Egy ekkora nagyságú kenyérhez egy adagot használsz el. Nem kell megijedni, egy hétig is bőven eláll az öreg tészta. Ha szeretnél kenyereket sütni, feltétlenül nézd meg a "Limara péksége" oldalt, ott mindent megtalálsz, ami ehhez szükséges. Egyszerűen imádom, amit csinál. Jó sütögetést kívánok és szép, duci, illatos kenyereket. Üdv: Évi néni

Csorba-Simonné Judit
Csorba-Simonné Judit Tue, 2012-01-03 22:00

Ez a kovász. Jobb, mint az élesztő. Ha kenyeret sütöttél, a dagasztóban maradt tésztát elteszed és a következőnél felhasználod.
Üdv: Judit

Szuette
eSZeM / Szuette Mon, 2012-01-02 11:47

Mindenkinek nagyon boldog új évet kívánok. Kedves Éva néni! Szeretném megsütni, de nem tudom mi az az öregtészta. Segítenél? Köszönettel.

513
öregtészta 25 dkg
rozsliszt 10 dkg
rozsliszt 10 dkg
kenyérliszt BL80 30 dkg
dió 5 dkg
víz 1.5 dl
joghurt 2 dl
burgonyapehely 5 kávéskanál
kukoricaolaj 2 ek
cukor 1 teáskanál
élesztő 1 dkg
2 tk
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
koriandermag 1 kávéskanál