Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-grahamos-lenmagos zsemle

Rozsos-grahamos-lenmagos zsemle
Rozsos-grahamos-lenmagos zsemle
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az egyik leggyakrabban sütött kenyértésztám sietős zsemle-verzióban. Ilyen formában szerintem csak aznap igazán finom, amikor még jó ropogós a héja (ellenben kenyér formájában sütve másnap szeretem jobban...).

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Összekeverjük a száraz anyagokat. 
  2. Hozzáöntjük a langyos kovászt, és apránként annyi langyos vizet, amennyivel egy erős, ragadós masszává tudjuk dolgozni a tésztát.
  3. Alaposan átgyúrjuk, és lefedve, kiolajozott tálban egy éjszakát kelni hagyjuk.
  4. Reggel áthajtogatjuk, és még 1 órát pihentetjük.
  5. Lisztezett deszkán óvatosan vastag, henger alakúra formázzuk. 
  6. Vízzel lekenjük a tetejét, és meghintjük liszttel elkevert egész magokkal.
  7. Egy éles késsel kb. 6 darabba vágjuk, kissé kipofozzuk, és így hagyjuk pihenni 20 percig.
  8. Forró sütőben sütjük kb. 15 percig (amíg szépen meg nem emelkedik a tészta), majd további 30 percig közepes lángon, amíg belül is szépen át nem sül.
  9. Konyharuha alatt kihűtjük.
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 960
elküldve: 0
receptkönyvben: 84
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

ZilkaZil

Mióta szakács: 2013.01.21.
125 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret
konyhatechnológia: vadkovászos receptek

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: croissant, édes leveles, bagel, perec, hamburger-buci, pita, buci, kifli, briós, burek

egyéb elnevezések

magos zsemle, rozsos zsemle, graham-lisztes zsemle

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Lucám
Lucám Fri, 2014-05-09 14:09

Drága Zilka! Segítség... :-) Megcsináltam, de egy millimétert se emelkedett, valószínűleg Gyuri még gyenge volt. Kérdésem lenne, hogy öregtésztával vagy kefíres kovásszal tudnám helyettesíteni? Olyan hideg van a lakásban, hogy nem kezdenék újabb kovász készítésbe... Ölellek: Dóri

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2014-05-11 09:25

Kedves Dóri!
Az öregtésztás sütést nem sokszor próbáltam, de annyi tapasztalatom van vele, hogy ahhoz mindenképp kell plusz élesztő is. Kefires kovásszal pedig biztosan működni fog, de akár sima élesztővel is elkészítheted.
Remélem sikerül majd!
A kovászt érdemes jó minőségű rozslisztből alacsony ásványianyag-tartalmú vízzel készíteni (mint amit a jóféle teákhoz használ az ember), mert ezek nagyban befolyásolják a végeredményt. Na, meg a hőmérséklet, páratartalom, idő...:)
Majd írd meg, hogyan sikerült a második próbálkozás, és azért ne add fel a kovásszal való sütést! ;-)

üdv, Zilka

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-29 23:06

Jó magos, jó rozsos!!! Köszi a megosztást Zilka! Egy jó rozsos-vadkovászos van a soron; jól jött a recept, köszönöm!!! P, T :)

637
rozsliszt 20 dkg
finomliszt 10 dkg
lenmag 5 ek
graham-liszt 20 dkg
kovász 20 dkg
víz 2 dl
koriander 1 késhegynyi
lenmag 2 ek
3 teáskanál
szezámmag 2 ek