Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-lenmagos kenyér

Rozsos-lenmagos kenyér
Rozsos-lenmagos kenyér
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pár évvel ezelőtt kaptam egy kenyérsütőgépet. Eleinte sokat használtam, aztán az itt található kenyérreceptek hatására megpróbáltam sütőben megsütni a kenyeret. A különbség meggyőző volt, de a kenyérsütőm nem ment nyugdíjba, azóta dagasztásra-kelesztésre használom. Arra viszont nagyon jó szolgálatot tesz. A rozsos-magos kenyereket családunk nőtagjai nagyon kedvelik, sajnos a férfiak kevésbé. Ez az egyik legjobban sikerült változat.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Lenmagból -ha lehetséges- a törtet válasszuk, mert annak jobb az élettani hatása, mint az egésznek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meleg helyen hagyjuk kelni.
  2. Minden hozzávalót összegyúrunk, és csak akkor öntjük hozzá a maradék vizet, ha túl száraz a tészta. Kb. 10 percig gyúrjuk-dagasztjuk, amíg jól formázható, nem ragacsos tésztát nem kapunk.
  3. Kelesztőtálba helyezve vagy letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  4. Amikor nagyjából duplájára megkelt, még egyszer átgyúrjuk a tésztát, és egy sütőformába helyezzük.
  5. A sütőt bekapcsoljuk, és amíg bemelegszik (kb. negyed óra), hagyjuk még egy kicsit kelni a kenyerünket.
  6. Tetejét hosszában vagy széltében, ahogy szeretnénk, bevagdossuk (de akár el is maradhat ez a lépés), majd szép barnára sütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 467
elküldve: 3
receptkönyvben: 147
elkészítve: 5/12
Facebookon megjelent: -

szakács

nemgabi

Mióta szakács: 2011.12.27.
23 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
alkalom: szüret, szilveszter
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozsos kenyér lenmaggal, lenmagos kenyér, rozskenyér

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nemgabi
nemgabi / nemgabi Mon, 2013-03-04 15:17

Én egy szilikonos Tupperware formában szoktam sütni, de egy ovális jénaiban, vagy szépen megformázva egy kisebb tepsiben is megsütheted.

Simcsike
Simcsike / Simcsike Fri, 2013-02-15 16:54

Nagyon jó lett! Nem száradt ki, pont kellően ropogós, de melette puha is!!! Köszi a receptet!!!!! :)

nemgabi
nemgabi / nemgabi Sat, 2013-02-16 23:53

Nagyon örülök, hogy ízlett. Én szinte minden kenyérbe teszek 1-2 kanál tejfölt, attól lesz ilyen finom, puha a tésztája.

Alexa04
Alexa04 Mon, 2013-01-14 03:37

Nagyon jól sikerült a kenyér, máskor is elkészítem. :)

nemgabi
nemgabi / nemgabi Mon, 2013-01-14 22:57

Örülök neki, és köszönöm a visszajelzést! További jó sütést-főzést!
Üdv: Gabi

571
kenyérliszt BL80 35 dkg
rozsliszt 15 dkg
élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
1 tk
víz 1.5 dl
tejföl 2 ek
sertészsír 2 ek
lenmag 2 ek