Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-magos cipócska

Rozsos-magos cipócska
Rozsos-magos cipócska
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elkapott a fantázia a gyönyörű, csillogó, piros chilipelyhek láttán! Igen, már a kenyér is chilis nálam! Chili-mánia??? Egyik dolog vezetett a másikhoz; a chiliolaj készítéséből maradt vissza bőven chili-vagdalék, amit egy tálcán szárogattam. Kenyérkészítéskor eszembe jutott, mi lenne, ha kipróbálnám; jó kontrasztos lenne a fekete szezámmagokkal. Hát nekem nagyon ízlik ezzel az összeállítással!

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztõt kevés langyos vízzel és 1 kk cukorral felfuttatjuk.
  2. A liszteket összekeverjük a többi száraz hozzávalóval, hozzáadjuk a felfuttatott élesztõt, a 2 kanál olajat, és annyi vizet, hogy ne túl lágy tésztát kapjunk. 
  3. Kézzel vagy géppel szép simára, fényesre dagasztjuk, és letakarva egy órát kelesztjük.
  4. Közben előmelegítjük a sütőt -a jénai fedeles sütőedénnyel- 230 fokra, a sütő aljában vizes edénnyel.
  5. Mikor a cipó duplájára kelt, megformázzuk, tetejét megszórjuk kukoricadarával és még egy fél órát pihentetjük sütőpapírral bélelt kelesztőtálban.
  6. Sütés előtt bevagdaljuk a cipócska tetejét, megspricceljük vízzel, és papírral együtt óvatosan a forró jénaiba pottyantjuk. A jénai tetejét rátesszük, és 230 fokon sütjük 30 percig, majd a fedelet levéve 15-20 percig 200 fokon, amíg szép aranybarna ropogósra sül.
  7. Sütőből azonnal kivesszük, vízzel megint lespricceljük, és sütőrácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 230°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 12 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 461
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
alkalom: szüret, húsvét
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

rozskenyér, magos kenyér, házi kenyér, rozscipó

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

310
kenyérliszt BL80 1 bögre
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
rozsliszt 0.5 bögre
burgonyapehely 30 g
búzadara 2 evőkanál
szezámmag 2 ek
olívaolaj 2 ek
mák 1 ek
chilipehely 1 ek
friss élesztő 2 dkg
cukor 0.25 teáskanál
1 kk
víz 3 dl
kukoricadara 1 evőkanál
víz 0.5 dl