Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rozsos-magos kenyér

Rozsos-magos kenyér
Rozsos-magos kenyér
78 perc / előkészület: 20 perc sütés: 58 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elegem lett a silány minőségű, száraz, penészedő kenyerekből, ami pedig minőségi, horror +áfa kategóriába tartozik. A családban mindenki imádja, kicsit időigényes, de megéri! Gyakorlott, kelt tésztában jártasaknak ajánlom, vagy kísérletezőknek.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kefírt egy nagy bögrében kicsit meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt, adunk  hozzá 1 kk cukrot és félretesszük, amíg fel nem fut.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk az összes száraz hozzávalót. Kb. 1 percre ezt is a mikróba tesszük, nagyon fontos, hogy minden hozzávaló langyos legyen.
  3. Lereszeljük a répát és az almát, hozzáadjuk a szárazanyaghoz. Végül ráöntjük a felfuttatott élesztőt és kézi mixer dagasztó fokozatával elkezdjük kidolgozni. Langyos vizet adagolunk hozzá, de csak nagyon óvatosan, inkább kicsit keményebb legyen a tészta. Ha túl lágy, elterül a kenyér. Aki kihagyja az almát, több vizet tegyen.
  4. Sokáig dagasztjuk, hólyagosnak nagyon jól kidolgozottnak kell lennie.
  5. Felolvasztjuk a margarint/ kókuszolajat és hozzáadjuk a tésztához, tovább dagasztjuk. Ha jól dolgoztunk, szinte gombóccá áll össze.
  6. Kelesztőtálba tesszük, vagy letakarjuk amibe dagasztottuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Benti hőmérséklettől függ, kb 1,5-2 óra.
  7. Gyúrólapra/ deszkára borítjuk és két egyenlő osztjuk a tésztát. Mindkét gombócot jól kidolgozzuk, gyorsnak kell lenni, nehogy az első már kelni kezdjen. Szilikon/ teflon lapot teszünk a tepsibe és rátesszük a két kenyeret egymástól távol.
  8. A tetejét mélyen bevágjuk éles késsel és megkenjük, vagy bepermetezzünk vízzel. A tetejét tetszés szerint megszórjuk maggal, pehellyel.
  9. A sütőt bekapcsoljuk 250 fokra légkeverésre, és a sütő aljába egy fém edénybe vizet teszünk.
  10. Mire felfűt a sütő, kb megkel a kenyér is, hőmérséklettől függően kb. 30 percre van szükség.
  11. Újra lefújjuk vízzel a kenyeret és betesszük a sütőbe, 250 fokon 7-8 percre. Tilos közben kinyitni a sütőt!
  12. Az idő lejártával kinyitjuk a sütőt, lefújjuk vízzel a kenyeret, visszavesszük a hőfokot 150 fokra (légkeverésen), és 50 perc alatt készre sütjük. Közben nem szabad nyitogatni a sütőt.
  13. Sütőből kivéve rácsra (esetleg deszkára) tesszük, konyharuhával letakarjuk és megvárjuk, amíg kihűl.
  14. Ezután konyharuhába csavarjuk, és nylon zacskóba tesszük. Hűvös helyen egy hétig is eltartható. Csak hidegen szeleteljük. Kb. 2 darab 600-700 g-os kenyeret kapunk.
 
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 727
elküldve: 1
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Sopszi

Mióta szakács: 2012.02.10.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

nagyon magos kenyér, rozscipó sokmagosan, magos rozskenyér

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-01-15 03:03

Gratulálok a kenyerhez, nagyon sok egészséges, finom dolog van benne! Üdv, Torma :)

780
finomliszt 250 g
rozsliszt 250 g
kefir 3 dl
élesztő 2.5 dkg
cukor 0.5 teáskanál
sikér 1 ek
rozspehely 1 ek
müzli mix 2 ek
lenmag 2 ek
zabpehely 2 ek
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
koriander 1 teáskanál
mustármag 1 kávéskanál
3 tk
édesítőszer 1 teáskanál
sárgarépa 1 db
alma 1 db
aszkorbinsav 1 késhegynyi
víz 1 dl
margarin 10 dkg