Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-diós gubatorta

Rumos-diós gubatorta
Rumos-diós gubatorta
60 perc / előkészület: 20 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szegény gubának nem a legjobb az imidzse. A legtöbb esetben szottyadt kifliből készül, maradékmentés gyanánt. Pedig ezt az alapot pofonegyszerűen ki lehet úgy is egészíteni, hogy akár egy torta formáját vegye fel.

Alapvetően három szempontot vettem figyelembe, amikor ezt az újszerű  gubát próbáltam megalkotni:

1, Ne legyen benne olyan megosztó alapanyag, mint a mák vagy a mazsola. Így lett diós az alap, és vörösáfonya a mellé választott aszalvány.

2, Legyen benne egy kis csavar. Így került bele az alkohol.

3, Minőségi alapanyagokkal dolgozzak.

Így mentem el egészen odáig, hogy a bio tej és tojás mellett igazi, minőségi, magyar rumot csorgattam bele.

Mert sütőrumból ez nem lesz ilyen finom, és az aroma sem jön át ennyire erősen. Tehát olyan spirittel kínáljátok meg, aminek az ízét önmagában is élveznétek.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A tálaláshoz: porcukros darált dió és vaníliapuding vagy vaníliasodó vagy vörösáfonya-lekvár.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Karikázd fel a kifliket. Tegyél félre annyi karikát, amivel majd kidíszítheted a gubatorta tetejét.
  2. A két tojást, a cukrot, a vaníliát, a tejet és a vajat keverd össze, és fél deci kivételével csorgasd a kifliszeletekre. Szórd a kiflikre a darált diót, a darabos diót és a vörösáfonyát is, majd forgasd velük össze. Végül a rumot is öntsd hozzá a keverékhez.
  3. Tedd egy 18 centis, csatos, kerek és vastagon kivajazott sütőformába az elegyet. Abba pont belefért. A tetejére szánt kifliket finoman mártsd meg a maradék folyadékban, és óvatosan rakd ki velük a torta tetejét.
  4. Mehet a cucc a sütőbe. Süsd 190 fokon 25 percig egy alufóliával letakarva, majd még 15 percig alufólia nélkül is piríts rá.
  5. A forma eltávolítása után csinos kis tortát tálalhatsz fel. Az asztalról ne hiányozzon az extra porcukros dió és valami folyékonyabb kísérő sem… De nem, most kivételesen nem a maradék rumra gondoltam, hanem a sodóra vagy a lekvárra. ;)
  • sütési hőfok: 190°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 3 805
elküldve: 0
receptkönyvben: 52
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
1000 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós torta

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NoSalty
Nosalty / NoSalty Wed, 2019-11-20 12:35

Kedves Gabys!

A receptet egy külsős újságíró készítette, nem mi. A gubának van egy alapvető elkészítési módja (mint nagyon sok más ételnek, húsleves, pörkölt, lecsó, stb.), ettől el lehet térni kisebb-nagyobb mértékben, de a lényeg nem változik. Mivel a mák és a dió kéz a kézben jár, biztosan nagyon sokan kipróbálták már dióval is a mákos gubát. Nem Öntől merített ihletet a recept feltöltője.
Az Ön receptjei nagyon népszerűek, ami azt jelenti, jól elkészíthetőek, pontos megfogalmazással. Amikor Ön megosztotta oldalunkon jól bevált receptjeit, többek között a közjót is szolgálta, kezdő szakácstársait tanította meg sok mindenre. Óhatatlanul előfordul, hogy más ihletet merít remekül elkészíthető receptjeiből, ilyenkor ne legyen dühös, hiszen más okulására szolgált a recept, inkább örüljön ennek.
Üdvözlettel:

a Nosalty csapata

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2019-11-20 13:38

Nem vagyok dühös. Konkrétan nem érdekel a külsős újságíró története. Régebben volt a NoSaltynak egy rendszere ami tiltotta az azonos receptek megjelenését. (velem is előfordult, érthető volt) Nálatok ez nem működik. Teszek hozzá 6 szem áfonyát na és feleslegesen barna cukrot és voilá...kész is az új recept. Lásd a túrós tészta esetét is.... Erről van szó. Fel sem merül, hogy egy létező receptet osszatok meg, hiszen akkor hogyan tudnátok promotálni állandóan a saját receptjeiteket, a többi nagyon megbecsült szakács receptjét figyelmen kívül hagyva. Ja igen, és szívesen, hogy nem 6 dkg. kifli kell bele. hanem 6 db.bár elfért volna a 7 db. is.

753
vaj 7 dkg
rum 50 ml
tej 3.5 dl
barna cukor 7 dkg
kifli 6 db
aszalt áfonya 5 dkg
dió 5 dkg
dió 7 dkg
tojás 2 db
vanília kivonat 1 tk