Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos mézes krémes házi recept alapján

Rumos mézes krémes házi recept alapján
Rumos mézes krémes házi recept alapján
95 perc / előkészület: 60 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ünnepek egyik legkedveltebb süteménye, mindenki kedvence, a mézes-krémes.
Igazi házi recept, egy pici rummal megbolondítva! ;)

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Egy lábasba tesszük a vajat, a cukrot, a 3 egész tojást és a mézet, majd kis lángon melegítjük, felfőzzük.
  2. Amikor kezd barnulni a massza, akkor levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a szódabikarbónát, és jól elkeverjük.
  3. Egy nagyobb tálba teszünk 50 dkg sima lisztet, és a forró masszát ráöntjük. Először fakanállal elkeverjük (mert nagyon forró), utána kézzel összegyúrjuk. Gyorsan kell vele dolgozni, hogy ne nagyon hűljön ki, mert akkor nehéz nyújtani.
  4. A tésztát 4 egyenlő részre vágjuk, lisztezett deszkán vékony (kb. 2 mm) lapokat nyújtunk. A sütőt már előmelegítettük, kb. 200 fokra. Sütőlapra sütőpapírt teszünk, arra a tésztalapot, és néhány percig sütjük.
  5. Lecsúsztatjuk a papírról, és máris tesszük rá a következő lapot. Így kisütjük mind a négyet, majd hagyjuk kihűlni.
  6. Közben elkészítjük a krémet.

A krémhez

  1. Egy lábasba öntjük a lisztet, és csomómentesre keverjük a tejjel. Lassú tűzön hozzáadjuk a cukrot, besűrítjük, majd kihűtjük.
  2. A kihűlt krémbe öntjük a puha vajat, majd a rumot és vaníliás cukrot, és robotgéppel simára keverjük.
  3. Elkészítjük a csokimázat.
  4. Amikor már minden hideg, összerakjuk a sütit. 1. lap, rá a krém fele. Következő lap, rá baracklekvár, 3. lap, rá a krém másik fele, és végül a 4. lap, amire a kakaós krémet öntjük.
  5. Hűtőben pihentetjük egy éjszakát, hogy az ízek összeérjenek és a tészta megpuhuljon, de ha nem bírjuk ki, szinte azonnal fogyasztható. :)

A tetejére

  1. Kis lábasban elkeverjük a porcukrot a kakaóval és a vízzel, és alacsony lángon felfőzzük.
  2. Levesszük a tűről, hozzáadjuk a vajat, majd elkeverjük.
  3. Félretesszük, míg összerakjuk a süteményt.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 25 013
elküldve: 8
receptkönyvben: 259
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Nosalty

Mióta szakács: 2010.11.23.
963 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

réteges mézes sütemény

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Cserrygo
Cserrygo Mon, 2019-03-11 15:41

Csodálatos ez a sütemény! :-) Még karácsonyra készítettem el és mindenki úgy imádta, mint nem titkoltan én is... :D Biztos, hogy felveszem a gyűjteményembe, köszönöm a feltöltést! :-)

judy_1
judy_1 Tue, 2017-12-26 20:01

Csak érdeklődöm, aki már megcsinálta, nem sok az 1 ek. szódabikarbóna? Ebből rendszerint 1-2 késhegynyit vagy mokkáskanálnyit teszünk a tésztákba, mert erősen kiérződik ekkora mennyiség. Elbírja ez a süti? Köszi, ha valaki érdemben válaszol.
Üdv. Sándor Judit

773
vaj 12 dkg
cukor 20 dkg
tojás 3 db
méz 4 ek
szódabikarbóna 1 ek
finomliszt 50 dkg
finomliszt 80 g
tej 5 dl
cukor 15 dkg
vaj 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
rum 0.5 dl
sárgabaracklekvár 300 g
porcukor 10 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
víz 3 ek
vaj 1 ek