Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos szilvakatyó és -kompót télire

Rumos szilvakatyó és -kompót télire
Rumos szilvakatyó és -kompót télire
50 perc / előkészület: 30 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyermekkoromban réz üstben főzték a szilvaízet. A faluban 4 üst volt, ez házról-házra járt. Éjszaka is kavargattuk, hogy mindenki sorra kerüljön. A tulajdonos nem főzött, az üstért mindenki szilvaízzel fizetett. A lekvárt nagyon keményre kellet főzni, cserépkancsóban tároltuk, papírral lekötve.

Húsvétig is megmaradt.
 


hozzávalók / 4 adag

A katyóhoz

A kompóthoz

ajánlat

Fontos, hogy a katyónak teljesen érett szilvát használjunk. A kompót sültek és különböző tésztaételek mellé is finom kísérő.


Szólj hozzá!

elkészítés

Katyó:

  1. A szilvát kimagvaljuk, kis lángon lefedve főzzük, gyakran megkavarjuk (10 perc).
  2. Ha darabos katyót akarunk, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliarudat (elmaradhat), kb. 15-20 percig főzzük, hozzáadjuk a rumot is.
  3. Üvegbe rakjuk, tetejére Na-benzoátot teszünk, lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük.
  4. Vagy a 10 perces előfőzés után a masszát átpasszírozzuk, azután adjuk hozzá a cukrot, főzzük 15-20 percig. A továbbiakban ugyanúgy járunk el mint az  előbbinél. A fotón lévő lekvár passzírozva készült.

Kompót:

  1. A vizet a cukorral felforraljuk, belerakjuk a szilvát, 3-4 percig hagyjuk, szűrőkanállal kiszedjük.
  2. Üvegekbe rakjuk, rátöltjük a forró cukros vizet.
  3. Tetejére Na-benzoát, és száraz dunszt.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 933
elküldve: 5
receptkönyvben: 86
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
225 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: kompót
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, befőtt, télire

egyéb elnevezések

rumos szilvabefőtt, szilva eltevésre

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1320
szilva 3 kg
cukor 35 dkg
rum 4 csepp
vanília 1 db
nátrium-benzoát 1 késhegynyi
szilva 2.5 kg
cukor 40 dkg
víz 2 l
nátrium-benzoát 1 késhegynyi