Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-szilvás rakott kifli

Rumos-szilvás rakott kifli
Rumos-szilvás rakott kifli
10 perc / előkészület: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A gőzgombóc inspirálta, viszont ehhez nem kell semmilyen rutin vagy szaktudás .. pik-pak megvan, és garantált a sikere :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kifliket vékony (2-3mm) karikára vágjuk.
  2. 2,5 dl langyos tejhez hozzáadjuk a vaníliás cukrot, elkeverjük, és óvatosan rálocsoljuk a kiflikarikákra úgy, hogy mindenhova jusson, majd átforgatjuk lazán, kézzel.
  3. A tejfölt és a maradék tejet 1ek porcukorral és a vaníliás krémporral jó habosra kikeverjük (kb 3 perc géppel).
  4. A szilvalekvárt a rum aromával és kevés vízzel sűrű, de könnyen kenhető állagúra kikeverjük, ha darabos, akkor botmixerrel simára mixeljük.
  5. Rétegezzük az összetevőket a következő módon: kifli-vaníliakrém-kifli-rumos szilvalekvár-kifli- vaníliakrém (én egy  22x22cm-es műanyag edénybe raktam össze).
  6. Majd a tetejét megszórjuk porcukros darált mákkal.
  7. Egy éjszakán át hűtőben hagyjuk állni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 355
elküldve: 1
receptkönyvben: 313
elkészítve: 3/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Batta Róbert

Mióta szakács: 2011.05.23.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
kategória: felfújtak
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: süti sütés nélkül
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-szilvás lerakott, kifli rumos-szilvával lerakva, rumos-mákkal rakott kifli

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Boszi79
Boszi79 Thu, 2011-11-17 19:51

Szuper jó és gyors recept, két és fél éves kislányom is imádja. Mák nélkül készitettem el, de igy is mákom volt, hogy kipróbáltam ezt a receptet::))

hlia
hlia Fri, 2011-07-22 19:38

Ma megcsináltam,dupla adagot készítettem.Eszméletlenül finom lett.Kisfiam nem egy édesszájú,de ízlett neki is a krém+ persze a rumos szilvalekvár is.Most a hűtőben áll,holnap nem tudom ki lesz az első,aki elcsábul,és megkezdi!!!

Oti

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2011-07-19 19:49

Ettől függetlenül a recepthez hozzászólva: ki fogom próbálni, mivel van itthon jóféle kárpátaljai szilvalekvár. Igaz, gőzgombóchoz még nem volt szerencsém, de ez jó előpróba lesz :)

A kép meg rendkívül guszta, csorog a nyálam :)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-07-18 21:34

Folyt...:

Két kis sztori..:
Jöttek hozzánk vendégek és egy olyan 40-es nő - korosztályombeli - akivel akkor találkoztam először. Éppen ribizlilekvárt raktam el aznap és adtam neki egy kicsit. Mondta, hogy ős is szokott befőzni, de nem meri mondani senkinek, mert mindenki hülyének nézi, hogy miért nem valamelyik multiban veszi meg. Úgyhogy már a mi korosztályunkban is valamiféle torzszülöttként könyveli el a jó nép az ilyen "különcöket" mint mi. Persze...igen..az agymosás eredménye mindez. Ez IGAZ!!!!!!!!
Másik: Itt helyben van egy másik kismama, akivel szintén egyidősek vagyunk. Bejött valamelyik nap és egész egyszerűen nem tudta abbahagyni a bodzaszörp-ivást. Azt mondta, ez hihetetlen finom, egész más, mint amit a boltban lehet kapni. Igen. Abban ugyanis NINCS bodza. Akármilyen hihetetlen is, tiszta vegyszer az egész! Na most, aki csak azt ismeri, honnan tudhatná, mi is a bodza valójában?

Azért nincs még veszve a haza becsülete...; jó sokan vagyunk ezen az oldalon, minden korosztályból! :-))))

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Tue, 2011-07-19 19:47

Az én nagyim sőt dédnagyim az életben nem csinált dzsemet, sőt, ha ezt a szót hallotta volna, szájba is vág, hogy miért káromkodok.

Én ahhoz vagyok szokva, hogy LEKVÁRT főzünk üstben, a bodzát leszedem a bokorról, a cseresznye nem a piacon terem és a sertéscombot se bokorról szedik.

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-07-23 16:58

"Az én nagyim sőt dédnagyim az életben nem csinált dzsemet, sőt, ha ezt a szót hallotta volna, szájba is vág, hogy miért káromkodok."

És a nickneved tetszik nekik?

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-07-18 21:42

De jó, hogy ezeket leírtad... Nem tudnék hozzáfűzni semmit. Nem is kell. Teljesen egyetértek.
(A zselésítőknél én a dszemfix-re és a befőzőcukorra gondoltam. Abban pektin van. Szerencsére. Én nem voltam egyértelmű. Bocsánat.)

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-07-18 21:34

Bocsi, hogy belekotyogok...
Az a baj, hogy a legtöbb ember a boltokban kapható, valóban nagyon mű és nagyon szar szarból alakítja ki a véleményét és nem csak a lekvárokról/ dzsemekről/gyümölcsízekről, hanem az ételekről-italokról úgy általában. És ez nem az ő hibájuk, ők csak áldozatok. Persze gondolkodni senkinek nem tilos.
A mai huszonéves és harmincéves generációnak - tisztelet a kivételnek - már sajnos halvány fogalma nincs arról, mit is takar valójában egy-egy ételnek álcázott trutyi neve, hiszen már az ő szüleik sem a saját készítésű és saját termelésű étkeket részesítették előnyben, hanem a mirelitet, a konzervet, a mikrózhatót, az előregyártottat, a gyorséttermit. Sajnos a mai huszonévesek és a fiatalabbak már csak az idősebb néniktől szerezhetnek némi infót arról, hogy pl. mi a dzsem és a lekvár közti különbség. Az én nagymamám még - aki 2 éve halt meg 90 évesen - dzsemnek a gyümölcsdarabos lekvárt hívta, lekvárnak pedig az egyneműt.
A gyümölcsíz már az urbanizáció terméke, ami, ahogy a neve is mutatja, csak az íze a gyümölcsnek. Ha megnézed az összetevőket max 3% gyümölcstartalommal rendelkezik. Viszont van benne aroma, ízfokozó és egyéb vegyszer bőven.

Eszter drága én nem igen hiszem, hogy itt, Magyarországon a pektint használják zselésítő adaléknak. Ott nálatok lehet, mert Németországban elég erőteljes biokultúra van, és nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a természetes alapanyagokra és összetevőkre, de itt sajnos nem. A Lidl-ben vásárolható német gyártmányú lekvároknál elhiszem, de amiket itt gyártanak, azoknál tuti nem, hanem sajnos tényleg a vegyianyagokat használják.
Folyt. köv.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Mon, 2011-07-18 20:49

Amíg nem voltunk nagy barátságban külföldiával, addig volt lekvár meg gyümölcsíz. Egy és ugyanaz. Most már van jam is és mind a 3 más. Francokat más. A jam egy mű sz@r.

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-07-18 21:06

A jam és lekvár nem ugyanaz kedves. Nem a nagy barátság a lényeg, hanem az a hosszú, több évtizedes népbutítás, ami a gasztronómiában (is) megy Magyarországon. Pontosan ezért hiszed azt, hogy a jam műszar. Ez nem baj. A baj az, hogy fogalmad sincs mi az a zselésítő adalék. Pektinnek hívják. Tudod mi az? Az alma héjában van, és minden gyümölcsben. Nem baj. Ezért vagyunk itt.
Ettől még a jam egy darabos, csak néhány pecig főzött lekvárféle. Akkor is, ha ez neked nem tetszik. Sajnos a magyar hozzá nem értés, meg a húsleves-pörkölt-rántotthús világába nem fér bele az az elképzelés, hogy van legalább 4 féle elkészítési módja és NEVE a lekvárnak külföldön. És az a normális, ahogyan ezt megkülönböztetik. Nekünk jó lesz a lekvár is, nem? A többiről meg fogalmunk sincs, ahogyan a mellékelt hozzászólás mutatja...
Robi,a receptet már megcsináltam. Remek volt! Köszönet!

atusa
Batta Róbert / atusa Mon, 2011-07-18 17:56

Hazánkban nem ugyanaz a jam/dzsem ill. lekvár fogalma. A lekvárt sokáig (sűrűre) kell főzni míg a dzsemet csak pár percig a zselésítő adalékkal.

candyqueen
CandyQueen / candyqueen Mon, 2011-07-18 17:47

Oké, nem jött át a mondanivalóm. :) Szóval írja h lekvár vagy jam. Na most ezzel az a probléma, h az egy és ugyanaz. A lekvár=jam in English

Tmea
Tmea / Tmea Mon, 2011-07-18 17:47

Ez bitang jól néz ki! Igazi nyári csemege! Pont tegnap tettem el vadringló lekvárt, a következő adagnál hagyok ki annyit, hogy ezt elkészítsem, és akkor visszatérek! :-)))

atusa
Batta Róbert / atusa Mon, 2011-07-18 16:23

A rumos szilvát gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel/jam-el ki lehet váltani vagy pl. rumos geszenyepürével , reszelt étcsokival, nutellával, karamellel, puncs pudinggal, kandírozott narancshéjjal ... ésatöbbi :)

692
kifli 5 db
tejföl 370 g
tej 0.5 l
vaníliás pudingpor 2 tasak
vaníliás cukor 2 csomag
szilvalekvár 250 g
rumaroma 30 ml
porcukor 2 ek
mák 4 dkg