Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumtopf

Rumtopf
Rumtopf
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi békebeli gyümölcseltevési mód.
Most elkezdjük, a nyár végére betelik az üveg, ha közben ki nem 'lopkodjuk' :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Süteményekhez, fagylalthoz, pudinghoz adhatjuk mártásként, vagy önmagában is akár, mondjuk tejszínhabbal, desszertnek.
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rumtopf készítése az eperrel indul és az egész gyümölcsszezont átöleli.
  2. Első lépésként tegyünk egy nagy, szélesszájú üveg aljára tisztított epret, szórjunk rá cukrot. Kb. a gyümölcs súlyának fele mennyiségben.
  3. Öntsünk rá annyi rumot, ami ellepi. Egy ötliteres befőttesbe érdemes félkilónként rakni a gyümölcsöket, arra 25 dkg cukor. Most az eperre ráment kb. fél liter rum, a többi gyümölcsnél majd kevesebb kell: kb. 2 dl.
  4. Sorban rétegezzük majd rá a gyümölcsöket, ahogy érnek: cseresznye, málna, meggy, ribizli, a barackok, szilva, alma és körte. Az üveget tányérral fedjük a rétegezések közötti időben.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 42 314
elküldve: 5
receptkönyvben: 511
elkészítve: 9/15
Facebookon megjelent: 1

szakács

Harmathy Ildikó

Mióta szakács: 2008.09.03.
313 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
elkészítési idő: 5-15 perc
kategória: befőttek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: befőtt
hasonló kategóriák: fűszerek házilag, kompót, télire

egyéb elnevezések

gyümölcsök eltevése cukorral és rummal, rumos vegyes gyümölcs befőtt, rumos vegyes gyümölcsök

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

V2rider
V2rider / V2rider Wed, 2013-02-20 16:17

tavaly raktam el rumtopfot,80 fokos rummal,a leírás szerint,eper,málna,cseresznye,egres gond nélkul. Viszont amikor beleraktam a sárgabarackot,pár napon belul megfeketedett a barack teteje,forrni kezdett,még az uvegbol is kiszaladt! Ráadásul a muslicák is megrohamozták. Mivel sajnáltam kidobni csak a barackot szedtem le róla. Karácsony elott megkóstoltam,semmi baja,mindenkinek ízlett,csak elég utos. Idén megpróbálom 60 fokos rummal.

Todika
Todika Thu, 2012-08-23 21:03

Szia!
Ovasgatom a hozzaszolasokat,de nekem meg mindig nem egeszen tisztahogy ez mi!
Bocsanat,de soha nem halottam rola,de tetszik!
Ertem,hogy kell retegezni meg minden,de azt nem ertem,hogy mikor ehet kivenni belole es ha mar megkezdtem,akkor nem romlik meg!Kerlek segits az etelmezeseben!Tehat egy olyan embenek magyaazd eaki soha nem evett es nem latott iyet!
koszi elore is

nyihaj
nyihaj / nyihaj Wed, 2012-09-19 15:08

Kedves Todika!
Látom már kaptál választ Ildikótól, de bele kell kotyognom :-D Felénk "agglegény-kompótként" ismert ez a csemege, jelezvén, hogy semminemű tudás nem kell az elkészítéséhez (a főzni tudó agglegényektől, előre is bocsánat!). Mi október-november táján fejezzük be naranccsal és mandarinnal, karácsony környékén bontjuk meg. Kisebb üvegekbe porciózva, remek ajándék is lehet. Mi, esti, baráti összejövetelek, beszélgetések alkalmával eszegetjük meg = kompótként (nem feltétlenül étel mellé). Vigyázni kell vele, eteti magát a gyümölcs és hirtelen üt... A levét tea, sütemény ízesítésére is lehet használni, ill. most láttam Ildikónál, hogy kekszgolyó-félét készít vele, remek ötlet! Saját ízlés alapján az epret és barackokat ki szoktam hagyni belőle, nekem azok nagyon erősek lesznek és rettenetesen átveszik a rum ízét. Cseresznye, meggy, áfonya, szeder, szilvafélék, szőlő, majd narancs és mandarin zárja idén a sort nálunk... bevallom 2 üveggel készül, igaz a család férfitagjai ezt kapják karácsonyra. Pár éve kaptak ilyet és igényelték, hogy nem bánnák az ismétlést :) Mindenképp érdemes kipróbálni egyszer, de csak szigorúan felnőtteknek! :) Üdv, Hajni

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Fri, 2012-08-24 06:52

Kedves Todika!
A rumtopf cukros rumban eltett gyümölcsök, amit sütik, desszertek készítésére lehet felhasználni. A felhasználást a gyümölcs-szezon után szokta megkezdeni az ember, hiszen ameddig van friss gyümölcs, addig nem kell az eltett-hez nyúlni. Ez csak egy szabály, a rumtopfból amúgy bármikor ki lehet venni, ha a cukor már feloldódott benne. Nem romlik meg, mert magas az alkohol-tartalma.
Remélem segítettem: Ildikó

fagi87
fagi87 Wed, 2012-06-13 08:06

Nekem az lenne a kerdesem, hogy egyszerre lehet-e tobb gyumolcost is beletenni. Olvastam valahol, hogy harom hetet kell varni mindig a kovetkezo "hozzatevesig", de juliusban sok gyumolcs erik kb egyszerre es ha mindenikkel 3 hetet varok akkor egy csomorol lemaradok. Elore is koszi a valaszt:)

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2012-06-13 13:35

nem kell várni 3 hetet, egyszerre többféle gyümölcs is kerülhet a topfba, csak mindig legyen cukorral és rummal fedve az új adag hozzátevése után

szeag
Sz. Ági / szeag Sun, 2012-06-10 11:31

Szia Ildikó,
végigolvastam az összes hozzászólást, de egy kérdésem még van, mielőtt az eperrel indítok: panelben lakok, hűvös kamrám nincs, a konyha meg néha 30 fokos is kánikulában. Neki merjek kezdeni ilyen körülmények között? Esetleg ha hűtőben tartanám?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sun, 2012-06-10 17:55

Meleg konyhában is működik, semmiképpen sem kell hűtőben tárolni. A cukor-alkohol tartalom a lényeg: mindig a gyümölcs súlyának fele mennyiségű cukor + legalább 50 %-os alkohol, annyi, hogy lefedje az egészet.

szika72
szika72 Sun, 2012-06-03 08:41

Kedves Ildikó!

Azt szeretném kérdezni, hogy beföttes üveg helyett jó lehet-e a most elég nagy divatú mázas cserép edény - az öblös fajta , ami belül is mázas? Kb.20 évvel ezelőtt ettem ilyen finomságot Németországban.Arra emlékszem, hogy Isteni finom volt, még a receptjére is, de az hogy miben készítette a háziasszony, az csak rémlik...Valami cserép edény volt talán..... de lehet, hogy nem...
Ja, és nekem nincs hideg kamrám, de olvastam, hogy a konyhában is tárolható.....?
Köszönöm, ha válaszolsz! :)

Erika

szika72
szika72 Sun, 2012-06-03 18:58

Kedves Ildikó!

Köszönöm szépen! Ilyesmire gondoltam, ilyen az enyém is csak öblös.Káposztafőzőként árulják felénk. ( az enyém Korondi )

:) Erika

nyitnikek
nyitnikek Sat, 2012-06-02 09:28

Ideje elkezdeni mert itt az eperszezon! Tavaly én is elkészítettem és egy pici még van is belőle. Tökéletes lett. Csemegének, ajándékba egész évben kitartott és nagyon finom volt. Igaz én is eredeti rumtopfos edényben tároltam, de azt hiszem a bajt csak az okozhatta, ha a rum nem megfelelő alkohol tartalmú. Igaz így nem egy olcsó csemege, de megéri!

kanszakács
cherry / kanszakács Fri, 2012-06-01 18:03

Udv!
tavaly elkészítettem,de nekem nem sikerult,sajnos már a baracknál felforrt,ki kellett baszni az egészet!Arra gondoltam,mert kápsztát gyakran savanyítok,hogy nem az lehetett a baj,hogy a rumtopf levegot kapott,mert csak egy hagyományos befottesuvegben volt?Természetesen letakarva.Ha esetleg olyasmi edényt használnék ,mint a káposztás hordó,aminek a peremébe vizet lehet tolteni,ami kizárja a levegot,lehet így nem romlana meg?

kanszakács
cherry / kanszakács Sun, 2012-06-03 19:25

Azt szeretném kérdezni,mekkora alkoholtartalom javallott?Ausztriában,a Pennyben van 80 fokos rum,az jó lenne?Vagy valami más?

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-06-14 14:44

Kedves Ildikó!
Meggyet,cseresznyét,maggal vagy anélkül teszed bele? Éva

Dinipapa
Dinipapa Sat, 2011-06-11 23:01

Köszi a receptet.Sajnos csak most kattantam rá,ezért a ribizlivel indítottam,rövidesen érik a feketeribizli és a meggy,de magamtól is el kell dugnom,hogy idő előtt rá ne járjak.Meggy-cukor-házipálinka (az kéznél van) kombinációt szoktam csinálni,de ez mégis más! Árban ugyan húzós,de szuper-vendégváró lesz belőle.

lacid2
lacid2 Fri, 2012-04-13 20:15

Üdv mindenki!
Ahhoz, h igazi rumtopfot készítsünk, igazi dolgok kellenek hozzá. mint példálul maga az edény. A befőttes üveg az egy vicces dolog sztem.Én kompóthoz eredeti Rumtopfot használok, mint az a nevéből is adódik a rumtopf=rumosedény. Szóval nekem van több is. Az alap, amint azt Ildikótól megtudtuk, a gyümölcs, (bármilyen lehet) aztán cukor, és végül a rum, én személy szerint a STROH 80-at javasolnám. Aki még nem próbálta itt az ideje, ezután mindig csak ezzel fogja elkészíteni. Itt olvastam a hozzászólásokban, nem esik össze, v h nem puhul meg, hát nem, mert az alkohol az tartósít, ugyanúgy mint a szerveket, vagy a békát a formaldehiddel, v formalinnal tartósítják. Nem muszáj h a gyümölcsöket keverjük, lehet csak egyfélével is készíteni, mondjuk eperrel.

Lilian
Lilian / Lilian Wed, 2010-09-15 19:36

Kedves Ildikó!
Technikai kérdésem lenne: én is elkezdtem még júniusban a kis rumtopfomat, és egészen mostanáig semmi baja nem volt, de most kicsit forrásgyanús. :( Sok helyen olvastam, hogy gyógyszertárból kell bele kb. 90%-os alkohol, és azzal megmenthető. Igen ám, de recept nélkül csak 70%-osat adnak, az orvos pedig az ellenőrzések miatt nem tud 96%-os tiszta alkoholt felírni. A 70%-es is elég? Nagyon nem szeretném kidobni, mert eddig isteni finom (és nagyon drága), ami az üvegben van.
Lily

vaksi
vaksi Sat, 2010-08-21 17:58

Kedves Ildikó!
:-D :-D :-D Jaj, tényleg nem jól fogalmaztam meg a kérdést!!! :-D Persze, persze, én is úgy gondoltam, hogy két gyümölcsszezon között folyamatosan bele-bele nyulkálnánk az üvegbe, sütibe is isteni finom lehet! :-) Magyarán nyugodtan készíthet belőle az ember brutális mennyiséget (megjegyzem, szerintem még apró karácsonyi ajándékként is megállja a helyét, ha ajándékozás előtt átrakunk belőle egy kisebb, mutatós dunsztos üvegbe)

(Amúgy már alig várom, hogy lássam a piacod. Kár, hogy kicsit messze lakunk onnan. No majd jövőre egybefűzzük mondjuk egy kapolcsi kirándulással.)
Meleg üdvözlettel:
Vaksi

vaksi
vaksi Fri, 2010-08-20 10:46

Kedves Ildikó!
Én meg azt kérdezném, hogy a Rumtopfot a konyhában, napos helyen is lehet tárolni, vagy inkább az árnyékos hűvös kamrában kell?
És eláll a következő gyümölcsszezonig?
vaksi

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sat, 2010-08-21 00:00

Kedves Vaksi!
Napon ne álljon a rumtopf, a meleg konyhát bírja, a hüvös kamra jobb!
Nem áll el a következő gyümölcsszezonig, mert közben elfogy :) :) :)
Hiszen azért készítjük, hogy áthidaljuk az eltevéssel a gyümölcsök érése közötti hiányidőszakot.
/Különben meg bármeddig eláll, de tényleg nem ez a lényeg!/
Ölellek: Ildikó

Csukamama
Csukamama / Csukamama Sat, 2010-06-05 19:02

Én Agglegénykompótnak ismerem. Lehet bármilyen alkohollal készíteni. Most 37%-os vodkával kezdtem el, így a gyümölcsök íze jobban kijön. Ha esetleg mégis elkezdene gyöngyözni (forrni) a patikában vásárolt 2 dl 96%-os alkohollal le kell önteni.

katazso
katazso Tue, 2010-05-11 06:59

Lényeges, hogy milyen minőségű rumot használsz? Mert jó kis kubai rummal picit drága lenne, de kérdés, hogy az egyszerű sütőrum tartósítja-e kellőképpen?

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Wed, 2010-05-12 17:10

Hát nem, Katazsó!
Ez egy drága, de igen finom cucc, sokoldalú felhasználásra, nem szabad a nyersanyagok minőségén spórolni! Nem is értem, miért nem írtam a receptbe - talán, mert nekem annyira egyértelmű -, hogy csakis portoricoi rummal! 50 % töménnyel. Van még pár rumos desszertem, még nincsenek az oldalon - nyilván érkeznek majd -, amelyeknél pedig csakis a 60 %-os portoricoi hozza az elvárt eredményt. Néha komoly gondot okoz a beszerzése, akkor is! Csakis!
Köszönöm a kérdést, üdv: Ildikó

Harmathy Ildikó
Harmathy Ildikó / Harmathy Ildikó Sun, 2010-02-07 12:16

Igen, minden rétegnél cukor és rum, Moncsi. Igen, az a lényeg, hogy sokféle gyümölcs összeérlelődjön. A cukros rum tartósít, pár nap alatt 'beáll' az adott gyümölcs, telítődik cukros rummal, aztán már nem változik. Olyasmitől, hogy szétázik, egyáltalán nem kell tartani.
A képen is látszik, hogy az erősen cukros-rumos lében egészben úszkálnak a gyümölcsök.
Ildikó

moncsi76
moncsi76 Sat, 2010-02-06 20:10

Minden rétegnél teszek bele cukrot is és rumot is?Ennek az a lényege,hogy rengeteg féle gyümölcs érlelődik össze,ugye?Nem igazán értem!Milyen lesz az eper mire a szilva is belekerül??Vagy közben le kell szűrni.Biztos jó lehet,de a leírás nekem nem egyértelmű.Bocsi

349
eper 50 dkg
cseresznye 50 dkg
meggy 50 dkg
sárgabarack 50 dkg
alma 50 dkg
cukor 1.25 dkg
rum 13 dl