Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Runebergintorttu vagy Runeberg muffin

Runebergintorttu vagy Runeberg muffin
Runebergintorttu vagy Runeberg muffin
20 perc / előkészület: 10 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finnország nemzeti süteménye, amely Johan Ludvig Runebergről, az egyébként svéd származású, de finn szívű, a finnek szabadságjogaiért küzdő költőről kapta nevét, aki a "Maamme", azaz a finn himnusz szerzője is egyben. Minden év február 5-én ünneplik Runeberget, hagyományosan ekkor készítik el a róla elnevezett süteményt is.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Cukormáz

  • 1 bögre porcukor (irányadó mennyiség)
  • 1 ek víz (irányadó mennyiség)
  • 1 ek citromlé (irányadó mennyiség)

Tetejére

  • 2 ek eperlekvár (Bármely lekvár használható, a finnek mindenképp valamely bogyósat részesítik előnyben, de el is hagyható.)

ajánlat

A muffin-formában kb. 1,5-szeresére nő meg a tészta. Nem szokványos muffin tészta, nem túl édes, viszont rendkívül laktató. Olyan, mint Finnország: végtelenül letisztult, és így tökéletes!

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A vajat homogén állagúra keverjük a cukorral és a tojásokkal.
  2. A por összetevőket is összekeverjük.
  3. Az összekevert por összetevőket szakaszosan, kanalanként hozzákeverjük a vajas krémhez. (Egy idő után már elég macerás kavarászni, ragacsos, nehéznek tűnik a tészta. Erős izomzattal rendelkezők próbálkozhatnak kézzel, én inkább a testi energiatakarékosság oltárán áldozva a robotgépre hagyom az elkészítés eme kevésbé kreatív részét.)
  4. Ha már kellőképpen elegyítettük az összes hozzávalót (értsd: már több, mint 2 perce folyamatosan szentségelünk a finnek ragacsa miatt), muffin-formákba adagoljuk (itt tovább folytatódik a bosszankodás), majd betesszük az előmelegített sütőbe, megfogadva, hogy többé látni sem akarjuk, majd kb. 10-15 perc múlva, ha már megszépültek az emlékek, ránézünk, és amint meglátjuk aranybarna Runebergjeinket, boldogsághormon önti el testünket, és adva neki egy utolsó esélyt, kivesszük a sütőből.
  5. Ebből a mennyiségből 24 db közepes méretű muffin készült.

Cukormáz

  1. A porcukrot összekeverjük citromlével és vízzel. Az arányokkal játszadozni kell, sok cukorhoz nagyon kevés folyadék kell. Ne legyen túl folyós, de ne is legyen túl száraz. Épp hogy kenhetőnek kell lennie.
  2. Szórhatunk a tetejére mindenféle díszítő cukiságot is.

Tetejére

  1. A cukormáz közepére halmozunk kb. fél kávéskanálnyi lekvárt. Persze nem kötelező lekvárt tenni rá. A finnek imádják a bogyókból készült lekvárokat, én az epret választottam.
  • sütési hőfok: 175°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 744
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Ent

Mióta szakács: 2015.02.01.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: könnyű
kategória: muffin
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: skandináv
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulás muffin, skandináv muffin, finn nemzeti muffin

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

K_Atica01
Katica / K_Atica01 Tue, 2015-02-17 08:35

Igen mutatós,gusztusos finomság.
Pár évvel ezelőtt volt szerencsém hozzá...hogy őszinte legyek, nekem egy kicsit száraznak tűnt, de ízléseink nem egyformák.

Stargate
Stargate Mon, 2015-02-16 20:30

Nagyon finom csak ajánlani tudom mindenkinek. Nálam ez No.1!

741
vaj 20 dkg
cukor 1 bögre
tojás 2 db
finomliszt 1 bögre
zsemlemorzsa 1 bögre
mandula 4 dkg
sütőpor 2 teáskanál
porcukor 1 bögre
víz 1 ek
citromlé 1 ek
eperlekvár 2 ek