Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus csirkepörkölt

Rusztikus csirkepörkölt
Rusztikus csirkepörkölt
165 perc / előkészület: 45 perc főzés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régen a parasztasszony ünnepnapon, ha jót akart főzni, hátrament a baromfiudvarba, kinézett egy csirkét, elkapta, elvágta a nyakát és csodás csirkepörköltöt főzött belőle. Mi minden évben többször vásárolunk egy közeli csirkeneveldéből 2,0-2,4 kilós csirkéket. Ezeket az állatokat kb. 5-6 hétig kukoricadarán tartjuk, amitől szép sárga  bőrük és ízletes, kötött húsuk lesz, mire levágásra kerülnek. Egy ilyen példányból készítettem ezt a finomságot. Nem füstölt szalonna zsírjából nyertem a zsiradékot, és bort sem öntöttem bele azért, hogy a hús eredeti zamata megmaradjon. Tudom, hogy nem mindenki nevelhet csirkét, ezért ajánlom, ha lehet, kofától vásároljátok a tisztított baromfit.

 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Salátával, savanyúsággal kínáljuk. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A zsírban szalmasárgára dinszteljük a felkockázott vöröshagymát.
  2. A lábast félrehúzzuk, beletesszük az őrölt pirospaprikát és összekeverjük, majd jöhet a feldarabolt csirkehús, amit (többször kevergetve) fehéredésig pörkölünk.
  3. Majd fűszerezzük, paprika, paradicsom, fokhagyma, stb. és fedő alatt készre főzzük (szükség esetén kevés vizet öntünk hozzá). Többször kevergetjük!
  4. Mikor már majdnem megfőtt a hús, a tojásból, lisztből tésztát gyúrunk, csipetkét csipkedünk és kifőzzük, majd leszűrjük.
  5. Melegen tálaljuk.
  • elkészítettem: 300 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 24 066
elküldve: 3
receptkönyvben: 177
elkészítve: 13/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: pörkölt
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

csirkepörkölt, csirkepörkölt csipetkével

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2013-02-25 15:42

Kedves Marcsiséf!

Ma készítettem első csirkepörköltemet, a Te recepted alapján, ennek volt a leggusztább a képe.
Sajna nem néztem meg a hozzászólásokat, van mit fejleszteni a csipetkén, de finom lett, meglepett, mennyi sok fűszert felvesz a pörkölt, jó sokat kellett tenni bele, mellből és combjából készítettem. Mindenkinek izlett, és nem maradt belőle semmi, de azért még tökéletesítgetnem kell. Óvtak az erőspaprikától, de mehet bele, a magokat még nem merem beletenni...

Üdv, Kati

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Wed, 2013-02-27 18:34

Kedves Kati!
Örülök a választásodnak és,hogy olyat alkottál ami mindenkinek ízlett.
A fűszerekkel bátran bánj de óvatosan, én pl. a csöves paprikát (száraz erős vagy cseresznye)
egészben rakom a pörköltbe, óvatosan keverem, hogy a paprikát szét ne zúzzam.
Tálalásnál annak teszek aki szereti az erőset.
További kellemes hetet kívánok.
Üdv: Marcsi

moncsimi
moncsimi Sat, 2012-11-10 14:43

Üdv Kedves Marcsisef!
Szeretném megköszöni ezt a SZUPER receptet!!!
Már jó rég óta főzök és már jó párszor készítettem csirkepörköltet, (gondolom mint mások ) hasonlóképpen mint Te , csak a majoránnát és a köményt nem használtam ennél az ételnél. Hiba volt........! :-)
Mostantól kezdve csak is így készítem és mindenkinek javasolni is fogom. Nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre.
Ja és a csipetkéről meg nem is beszélek...., egyszerűen isteni vele !!!!!!
Köszönöm
Üdv: moncsimi

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sun, 2012-11-11 17:42

Kedves moncsimi.
Nagyon örülök, hogy rátaláltál erre a receptre. Annak is nagyon örülök, hogy elkészítetted és nem csalódtál benne. A dicséreted köszönöm, többször is elolvastam hiszen simogatta a lelkem. Kívánom neked, hogy sok jó receptet találj.
Jó sütés-főzést kívánok.
Üdv.: Marcsi

ymym11
Mimóza / ymym11 Mon, 2012-06-04 10:45

Először is szeretném megköszönni a sok információt és segítséget amit kaptam! Másodszor pedig...egyszerűen isteni...már több receptedet is elkészítettem,de hihetetlen "szakács" vagy...imádom...és az egész családom imádja a receptjeidet...illetve sokkal,de sokkal finomabb így,mint nokedlivel!Köszönöm még egyszer!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Mon, 2012-06-04 20:11

Kedves ymym11!
Köszönöm a vissza jelzésed,örülök, hogy remek ételt készítettél a családodnak.
Dicséreted megtisztelő. Ha bármiben segíthetek írj bátran.
Kellemes hetet és sikeres főzőcskézést kívánok.
Üdv.Marcsi

ymym11
Mimóza / ymym11 Sat, 2012-06-02 16:52

Üdv kedves Marcsiséf!

Holnap családi ebédre készítem ezt a hagyományos pörköltet és eddig tanakodtam,hogy nokedli vagy csipetke. Csipetke lesz,de azt még nem készítettem soha...ujjal apróra csipkedem?...és kb.mennyi ideig főzöm? Köszönettel!

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2012-06-02 18:25

Kedves ymym11

Örülök, hogy ezt az ételt választottad.

Annyi darab tojást számíts ahány személyre főzöd a pörköltet.
Annyi liszt kell a csipetke tésztájához amennyit ez a tojás mennyiség felvesz(kb.10-12dkg.liszt/tojás) ez természetesen függ a tojás nagyságától!
A tojást a sóval és a a liszttel először elkeverjük, majd összegyúrjuk. hogy meglehetősen kemény tésztát kapjunk. Ha a tészta kész, lisztezett gyúródeszkán 1 cm vastagságúra nyújtjuk és, hogy könnyebben dolgozhassuk vele kb. tenyérnyi darabokra vágjuk. Ezekből a darabokból a hüvelyk és a mutató ujjunkat többször lisztbe mártva körömnyi darabokat csipkedünk.
A lecsipkedett tésztát néha megszórjuk kevés lisztel és átforgatjuk, hogy ne ragadjon össze!
Kifőzés: Bőséges lobogva forró vízbe 1 mokkáskanálnyi zsírt dobunk(ha lehet ne olajat) beleszórjuk a csipetkét. Többször kevergetve várjuk, hogy a csipetkék feljöjjenek a víz felszínére.
Leszűrjük, leöblítjük, tálalhatjuk.
Nem baj ha a csipetkénk akkorra lesz kész mire a pörköltünk.
Drukkolok a sikeredért, kérlek tájékoztass az eredményről.
Üdv:Marcsi

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-05-13 15:07

Kedves Marcsiséf!

Köszönjük szépen.:-))
A lányunk névnapját ma tartottuk, ilyenkor kívánság szerint a kedvenceket vesszük számba: levest, második fogást, sütit.
A lányunk kérése ez a pörkölt volt, nokedlivel,- és ezen mód, ahogy Te készítetted, főztem meg én is.:-))
Nagyon jól sikerült, máskor is készíthetem.:-))

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Sat, 2011-11-12 19:31

Kedves NoSalty csapata!
Köszönöm.
Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy ez az étel csirkepörkölt nem csirkepaprikás!
Tudni illik, hogy a paprikás tejföllel készül. A köret pedig nem nokedli hanem csipetke!!!!!!!!!
Üdv: Marcsi

867
csirke 1.5 kg
disznózsír 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
köménymag 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
paprika 1 közepes db
paradicsom 1 kis db
hegyes erős paprika 2 közepes db
vöröshagyma 3 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
fűszerpaprika 2 ek
tojás 6 db
finomliszt 60 dkg