Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus mézeskalács dióval

Rusztikus mézeskalács dióval
Rusztikus mézeskalács dióval
42 perc / előkészület: 30 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Idén olyan mézeskalácsot akartam sütni, amibe nem kell sok cukor, viszont van benne egy kis plusz. A dió és a citromhéj nagyon kellemes ízt ad a mézeskalácsnak. Az eredeti recept egy régi süteményes füzetből származik, kevesebb liszttel, citromhéj és tojás nélkül.

http://konyhaninnenkertentul.blogspot.hu/

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Én ebből a mennyiségből három tepsivel sütöttem. Még nem tettem dobozba, de kihűlve sem olyan, hogy beletörne az ember foga. Azért nem árt puhítani, ha valaki igazán puhán szereti. :) Lehet, hogy a fára is kerül belőle...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a margarinnal és a cukorral gőz felett addig melegítjük, míg a margarin és a cukor teljesen el nem olvad, és homogén nem lesz a keverék.
  2. A mézes keveréket félre tesszük, néha megkeverve kézmelegre hűtjük.
  3. Közben egy nagy tálba kimérjük a liszteket. Hozzáadjuk a szódabikarbónát és a mézes fűszerkeveréket, majd a vágott diót és a citromhéjat és összekeverjük.
  4. A liszthez adjuk a kihűlt mézes keveréket, a két egész tojást, és meggyúrjuk a tésztát (ha esetleg nagyon ragacsos -ez függhet a méz minőségétől és hőmérsékletétől-, adhatunk hozzá még egy pici lisztet).
  5. Egy jól zárható dobozba tesszük, és egy éjszakán át szobahőmérsékleten pihentetjük.
  6. Másnap a tésztát lisztezett deszkán mégegyszer átgyúrjuk, majd 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle.
  7. A sütőt előmelegítjük.
  8. A két tojássárgáját a tejjel elkeverjük, és megkenjük a mézeskalácsokat, melyeket ezután sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, egymástól kb. 1,5 cm-re, mert megnőnek.
  9. Betesszük a sütőbe és aranybarnára sütjük.


 

  • sütési hőfok: 175°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 587
elküldve: 1
receptkönyvben: 100
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

diós mézeskalács, hagyományos mézeskalács dióval, mézeskalács dióval és citromhéjjal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

482
finomliszt 30 dkg
rozsliszt 15 dkg
mézeskalács fűszerkeverék 27 g
szódabikarbóna 1 teáskanál
margarin 5 dkg
méz 25 dkg
cukor 5 dkg
tojás 2 db
dió 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tojássárgája 2 db
tej 2 ek