Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus olívás kenyér

Rusztikus olívás kenyér
Rusztikus olívás kenyér
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Addig kísérleteztem, amíg végre összejött egy jó olívás kenyér.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos vízbe tesszük, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba tesszük. Az olajbogyót vékony szeletekben adjuk hozzá. Használhatunk dagasztógépet is, az mindenképp a könnyebb út. Majd ha felfutott az élesztő, hozzáöntjük, és elkezdjük összedolgozni, ruganyos, de nem teljesen folyós állagot kell kapnunk. Mivel minden liszt egy kicsit másként szívja fel a vizet, nincs pontos mennyiség vízből. Ezért, ha túl lágy lenne, tegyünk hozzá még egy kevés finomlisztet. Illetve vizet, ha túl száraz.
  3. Dagasszuk úgy 10 percig, amíg csippentésre is lágy de rugalmas tésztát nem kapunk. Ezután vegyük ki a keverőtálból, és formázzunk belőle egy nagy bucit. Kevés olajjal kenjük ki a tálat, és tegyük bele vissza, kicsit olajozzuk be a tészta tetejét. Hagyjuk addig letakarva meleg helyen kelni, amíg majdnem dupla akkora nem lesz, mint előtte. Ez nagyjából 30 perc.
  4. Ezután rétesliszttel szórjuk meg a deszkát, és a tésztából sodorjunk egy nagy rudat, amit a két végénél fogva csavarjunk meg egyszer vagy kétszer. Ezután tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyjuk újabb 15-20 percig még egyszer megkelni. A tészta ekkor kap szép buborékokat. Majd kenjük be a tetejét egy kis olajjal ismét, és szórjuk meg durva szemű sóval.
  5. 220 C-ra előmelegített sütőbe tegyük be úgy 20-30 percre, vagy amíg szép aranybarna nem lesz.
  • sütési hőfok: 220°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 4 626
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Sajtospiritos

Mióta szakács: 2014.06.10.
57 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

olajbogyós vekni, gyökérkenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

536
finomliszt 40 dkg
rétesliszt 10 dkg
friss élesztő 40 g
olívaolaj 1 ek
1 teáskanál
cukor 1 teáskanál
olajbogyó 10 dkg
víz 1.5 dl
olívaolaj 1 ek
1 kávéskanál