Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rusztikus sárgabarackos pite

Rusztikus sárgabarackos pite
Rusztikus sárgabarackos pite
65 perc / előkészület: 25 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (31)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De így, fűszerekkel megturbózva, barackkal sűrűn telepakolva egyszerűen mennyei. Nem túl édes, nem morzsálódik, piknikre, kirándulásra, uzsonnára tökéletes - forró nyári napokon egy gyümölcsleves után második fogásként is megállja a helyét. Nem ajánlom a habkönnyű desszertek rajongóinak, aki viszont kedveli a rusztikus, vidéki ízeket újratöltve, az biztosan nagyon fogja szeretni.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk.
  2. Az élesztőt a langyos tejben egy kanál cukorral megfuttatjuk.
  3. Megolvasztjuk a vajat, majd a felfutott élesztővel, a tojással, a kardamommal, a reszelt citrommal együtt a liszthez öntjük, és jól összedolgozzuk.
  4. Rugalmas, puha tésztát gyúrunk belőle és letakarva duplájára kelesztjük.
  5. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk és sütőpapírral bélelt tepisbe tesszük (pont beterít egy gáztepsit).
  6. A barackokat félbevágjuk, kimagozzuk.
  7. A fahéjat összekeverjük a cukorral, és egy fél mokkáskanálnyit teszünk a barackok belsejébe.
  8. Kirakjuk vele a tésztát úgy, hogy a barackok szorosan egymás mellé kerüljenek.
  9. Előmelegített sütőben készre sütjük.
  10. Ha kész kivesszük, szeleteljük, és megszórjuk a maradék fahéjas cukorral.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x40 cm
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 36 080
elküldve: 41
receptkönyvben: 664
elkészítve: 17/31
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

rusztikus barackos pite fűszerekel, kelt barackos pite, barackos pite, sárgabarackos pite

Hozzászólások (31)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

detti-45
detti-45 Sat, 2013-08-03 15:45

Nagyon jól néz ki, szeretem a kelt tésztákat és holnap kipróbálom, de vajon szilvával is jó lenne? Nem próbálta esetleg valaki? Köszönöm :)

aantee
aantee / aantee Mon, 2013-07-29 09:10

Nagyon-nagyon finom lett! Meghámoztam a barackot, de legközelebb lehet, h ezt a lépést kihagyom, m elképesztő mancsolással járt. A tésztába is tettem egy kis cukrot, a fahéjas cukorral meg bőven megszórtam a barackok alatt is, meg a ráfektetett barackokat is és nagyon jó ízharmónia jött létre, még sokszor meg fogom csinálni!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-07-29 16:21

Szia Aantee,
Jaj, ne haragudj, elkerülte a figyelmemet a kérdésed. Nem kell meghámozni, héjastul is nagyon jó. :)
bocsi még egyszer!
Üdv,
Nóra

aantee
aantee / aantee Fri, 2013-07-26 10:01

A baracknak lehúzod a héját? Nekem nem probléma, ha rajta marad, csak a képeken mintha "nyúzott" lenne. :)

antikonyhatunder
antikonyhatunder Mon, 2013-07-08 14:28

Mit kell csinálni a tojással és a 10dkg cukorral? gondolom a fahéjhoz a porcukrot kell keverni...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-07-08 16:37

Szia!
Jaj, ne haragudj, a tojás lemaradt...a tojást a tésztához kell keverni, de cukorból csak 1 kanál kerül a tésztába, az élesztő felfuttatásakor. A többi cukor a fahéjhoz megy, nem kell, hogy porcukor legyen, mert sütés közben összeolvad. :)
Szép napot!
Üdv,
Nóra

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Tue, 2012-07-17 14:16

Na, én is megsütöttem. Asszem kicsit vékonyra nyújtottam, így ropogós lett a tészta. :) De az nálatok hogy volt, hogy a kicsorgó barack-nedv eláztatja a tésztát és nem annyira sül meg alatta? Mondjuk végülis 45 perc után megsült, de lehet, puhább, de átsült tésztával mégjobb lenne...mondjuk a lakást belengő illat isteni, főleg így a borongósságban :)...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2012-07-18 16:48

Na jó, tömeges nyomásra átírtam a sütési időt. Nekem tényleg 25 perc volt, de tény, hogy előtte már 2 órája ment asütő, így lehet, ezért lett ilyen hamar kész :)
Áztatás nálam nem volt, csak puhítás, és ropogós sem lett.
De legalább az illata jó lett :)

kószikószi
kószikószi Sun, 2015-08-02 12:27

szep.hahaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahnah megsütöötem nem bvolt jó hanem roszs volt szep métr nem zsep vagy zseb

Laliyah
Laliyah Thu, 2012-07-12 20:24

Elkészült.
Én nem tettem a tésztába cukrot, mind a barackok alá ment, meg a tetejére..
A tojás az a tésztába ment :o)
az illata, íze zseniális
Köszi még egyszer

vica81
vica81 Thu, 2012-07-12 15:27

Most sül, isteni az illata, de nekem a 25 perc sütés nem elég, kb. 45 perc lesz talán.
A 10 dkg cukor és a tojás a tésztába kell ugye? Mert a leírásban (3. pont) nem találtam, csak a végén a fahéjnál, de az gondolom más.
Remélem fincsi lesz, az illata alapján biztos! :)

Laliyah
Laliyah Thu, 2012-07-12 15:12

Van majdnem három kiló barackom, amivel hirtelen kell valamit kezdeni...
Hozzávalóm kevés, így ez lesz a megfelelő recept :D
Nagyon ígéretes, köszönet érte :o)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-07-10 14:55

Hű de jó kis recept ez. Fut össze a számba a nyál. Futok barackért. Köszönöm. Üdv: Évi néni

425
sárgabarack 20 db
finomliszt 45 dkg
friss élesztő 2 dkg
cukor 10 dkg
tojás 1 db
vaj 5 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
tej 2 dl
kardamom 1 kávéskanál
fahéj 2 kávéskanál
porcukor 4 ek