Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sablé Viennois à la Vanille

Sablé Viennois à la Vanille
Sablé Viennois à la Vanille
25 perc / előkészület: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tulajdonképpen egy egyszerűnek tűnő omlós keksz (a név csak azért van ilyen szép terjedelmesen kiírva, hogy végre valami gyakorlati hasznát is vegyem a franciatudásomnak:D), de csak tojásfehérje kell a tésztájába. Akinek eddig ugyanúgy kétségei voltak a vaníliarúddal szemben mint nekem, annak üzenem, hogy ennek a keksznek valami elképesztő íze van, szerintem pont a vaníliarúd miatt (erről hosszabban is szövegelek), kérlek, ne spóroljátok ki belőle! Nem fogjátok megbánni.
Pierre Hermé (számomra az egész recept a "gasztropicasso" és a vanília katartikus diadala) receptje, amit Ízbolygónál fedeztem fel. Határozottan a legeslegjobb keksz, amit valaha is kóstoltam. (Pedig a saját "alkotásaimmal" legtöbbször nem vagyok kibékülve, és mindig találok rajtuk kritizálni valót...ennek max. a küllemén lenne mit javítani...:-))
Szövegelés itt.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggel, délben, este, nagymamáknak, osztálytársaknak...egyszóval mindig, mindenhol, mindenkinek. :D

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra.
  2. A  megolvasztott vajat robotgéppel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a sót, a tojásfehérjét és a vaníliarúdból kikapart magokat,  pár percig megint keverjük, habosítjuk.
  3. Aztán beleszitáljuk a lisztet, óvatosan elkeverjük. Könnyű állagú tésztát kell kapnunk.
  4. Csillagcsőrös habzsákba töltjük, majd W vagy S alakban sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk.
  5. A sütési idő körülbelül 10-12 perc.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 704
elküldve: 3
receptkönyvben: 255
elkészítve: 9/16
Facebookon megjelent: -

szakács

szaszamadár

Mióta szakács: 2010.07.30.
3 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
alkalom: karácsonyi gasztroajándék
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vaníliás keksz, bécsi omlós keksz

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MsWhitesnake
MsWhitesnake Mon, 2014-09-01 19:57

Kedves Szaszamadár! Megcsináltam egyszer, majd tripla adagból, most már harmadjára fogom csinálni, de valószínű, hogy most sem fogok tudni eleget sütni. Én karikára nyomtam ki, és miután megsült megszórtam cukorral, és házi rebarbara jam-ből pöttyintettem egyet a közepére. Ja egy kicsit különvettem, raktam bele kakaót, az is nagyon-nagyon finom lett. Köszi a receptet!

graszta
graszta Fri, 2012-12-21 09:13

Vajon margarinnal is ugyan olyan finom lenne? Vagy maradjak a vajnál?
A segítő válaszokat előre is köszönöm!

A.Eszter
A.Eszter Mon, 2013-01-21 11:00

Minden linzerre igaz, hogy a fele zsír, fele margarin a legjobb, mert laza omlós lesz, de a csak zsírral ellentétben nem omlik jobban mint kellene, és tovább is eltartható, mint a csak margarinos.

mislenbaba
mislenbaba / mislenbaba Tue, 2011-01-25 17:40

Szilvi! Te még sokra viszed, én mondom neked Buga Józsi (helyett Icu). Olvasgattam a blogodat, vicces, szép, a képek gyönyörűek ! Örülnénk, ha tennél ki magadról képet. Besz--ás, hogy még csak 15 éves vagy!!!

Mucóka
Mucóka / Mucóka Tue, 2011-01-25 15:55

Kedves Szilvi!
Ez a keksz kinézetre is úgy jó ahogy van, semmi kivetnivalót nem hagy maga után...nagyon ügyes vagy zsenge korod ellenére.Én is kifogom próbálni.
Köszönjük a receptet!
Üdv.:Mucóka

624
vaj 19 dkg
porcukor 7.5 dkg
1 csipet
vanília 1 db
tojásfehérje 1 db
finomliszt 22.5 dkg