Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sacher-torta

Sacher-torta
Sacher-torta
115 perc / előkészület: 60 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Vendégségbe voltunk hivatalosak. A házigazda előzetesen egyeztette a vendégekkel a menüt (milyen rendes tőle!), s mivel kedveskedni akartak és, hogy ne mindent neki egyedül kelljen elkészíteni, két, szintén meghívott felajánlotta, hogy ők vállalják a desszertet, mégpedig egy cukrászdából, tudják is, hogy mit: isteni Sacher-tortát ettek a minap.

Egy ígéretesnek tűnő elő-és főétel után cukrászdából hozott desszertet enni nem túl stílszerű… Ezt mentendő felajánlottam, mi lenne, ha én s.k. elkészíteném, már úgyis régóta játszadozom a Sacher-torta készítésének gondolatával, még úgysem adódott megfelelő alkalom. (Csak nem áll neki az ember egy sima csütörtökön Sacher-tortát készíteni, legalábbis én biztosan nem.) Izgultam, hogyan sikerül: más az, mikor nincs komoly tétje a végeredménynek, csak mi ketten ízlelgetjük. 
Abszolút pozitív fogadtatásban volt része, építő kritikaként megjegyezte a vendégsereg, hogy a torta tetején kissé vastagra sikeredett a csokoládémáz. Hát, Istenem, nem sikerülhet minden tökéletesen, főleg nem első nekifutásra…

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük légkeverésen 170 ºC-ra , egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kivajazunk, lisztezünk, az alját pedig sütőpapírral béleljük.
  2. 150 g csokoládét gőz fölött megolvasztunk, majd félretesszük hűlni.
  3. Konyhai robotgéppel összekeverjük a vajat a porcukor negyedével és a vaníliamagokkal majd hét tojássárgáját adunk hozzá egyesével, a legvégén pedig egy egész tojás is megy bele. A szobahőmérsékletűre hűlt csokoládét folyamatos keverés mellett hozzáöntjük.
  4. Ezután egy másik tálban felverjük a tojásfehérjéket a maradék porcukorral (150 g) és egy csipetnyi sóval. Felváltva keverjük a csokis masszához a tojásfehérjét és a lisztet. (Óvatosan, nehogy a tojásfehérje összetörjön.)
  5. A masszát a tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőbe dugjuk. 55 perc alatt elkészül. A sütőből kivéve a tortaformában hagyjuk a tésztát kihűlni.
  6. Miután kihűl a torta, kivesszük a formából, kettévágjuk, és előzetesen felforralt, majd átszűrt sárgabarack lekvárral megkenegetjük a torta alsó felét. Rátesszük a tetejét, és az egész tortát kívülről is bekenjük barack lekvárral.
  7. Végül a csokoládémáz készítése: gőz felett megolvasztunk 250 g étcsokoládét (épphogy megolvad, vegyük is le a gőzről, ui. nem szabad túlzottan felmelegíteni). A cukorsziruphoz 1,7 dl vízben feloldjuk a 300 g kristálycukrot, és felforraljuk. A szirupot a csokoládéhoz öntjük, folytonos keverés közben. Majd az egészet pár perc alatt összemelegítjük.
  8. Ezután következik a mindent összecsokoládézó művelet: egy 60 x 60 cm-es (előzetesen alaposan megtiszított) hideg kőlapon hűtjük a mázat, mégpedig úgy, hogy a csokoládémassza egy részét kitéve arra, tologatjuk a csokit két széles pengéjű kés segítségével. Mikor kihűl visszatesszük a lábasba, összekeverjük a többivel, majd újabb adagot kezdünk hűteni a kőlapon. Ezt a műveletet addig ismételjük, míg a máz kellően lehűl, de még kenhető állagú. Végül bevonjuk a mázzal a tortát. Fogyasztás előtt egy nappal javaslatos elkészíteni. (Készült a Szakácsok könyve alapján.)

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 96 093
elküldve: 10
receptkönyvben: 494
elkészítve: 7/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: osztrák
mikor: vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Sacher torta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evivy01
evivy01 Sat, 2012-03-03 21:41

Nagyon jó recept, és nagyon finom süti. Én tettem még a baracklekvárba egy kis reszelt citromhéját, kis rumot, és kevés fahéjat. Így még finomabb lett :)

sysvettel
sysvettel Thu, 2011-04-21 15:54

Nekem a Sacher az egyik specialitásom, majdnem minden családi ünnepre kell készítenem.
Szerintem egyáltalán nem nehéz, csak nem kell túlbonyolítani és szó szerint venni a receptet.
Amúgy a jó Sacher titka a tésztába kevert őrölt mandula. És a csokimázzal sem kell ennyit bajlódni: gőz fölött felolvasztani étcsokit kakaóporral, cukorral és vízzel, amíg "nyúlóssá" válik. Ezután átönteni egy hideg fémtálba és mindig egy irányba kevergetve enyhén langyosra hűteni.

Rosebelle
Rosebelle / Rosebelle Tue, 2011-02-01 21:03

1.A kőlapra a temperálás miatt lenne szükség, pusztán annyi célja van, hogy szép fényes lesz tőle a csokoládé, de ha valaki nem így csinálja, és mondjuk egy kevés étolajjal felhígítja a már megolvasztott csokit, szintén jól használható lesz.
2.Az eredeti Sacher tésztájába nem kell lekvár, esetleg csokit tesznek hozzá.
3. Egyetértek a recept megosztójával. Igazad van, petra, ez valóban egy igen nehéz sütemény. Bevallom, én 4x álltam neki, mire úgy sikerült, hogy úgy-ahogy meg voltam elégedve a végeredménnyel. Bár az is igaz, hogy én az eredeti receptet próbáltam. De amint időm engedi, neki gyűrkőzök ennek is.

Köszönöm, hogy feltetted! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2011-02-17 20:56

De mi az eredeti recept? Megosztanád velünk?
Jövő hét végén lesz az emberem szülinapja, aki súlyosan csokifüggő. Úgy szeretném elkészíteni neki!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-10-31 21:08

A csokimázat ugy csináltam pontosan ahogyan le van irva és nem máz lett hanem csokipor vagy mi a szösz. Amikor elkezdtem hozzákeverni az olvasztott cukorszirupot a csokihoz megkeményedett.
Mégis mit kellene csinálni hogy folyos maradjon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-06-11 10:01

fölösleges a csokimázzal ennyit carakodni...és a tésztájába is kell lekvár..

petra
Petra / petra Thu, 2010-05-27 12:35

kedves Ismeretlen,
Sajnálom, hogy nem sikerült a torta. Ahogy a nehézségi foknál is jeleztük, nem könnyű az elkészítése... Lehet, hogy ezt nem vetted figyelembe, mielőtt nekiálltál:-)
A csokimáz pedig, biztos állíthatom, a lehető legjobb, így készítve. Kőlap nélkül persze nem.
Üdv,
Petra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-05-25 16:10

Hát ehhez a recepthez senki ne álljon neki, mert egy sz*r....vagy készüljetek B tervvel. Én nem készültem, ...hiba volt. Ez a csokimáz használhatatlan. És bizonyára mindenkinek van otthon 60x60-as kőlapja....

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-04-27 10:46

Nagyon ígéretesnek tűnik :) egyszer már csináltam... bevallom, nem kizárt, hogy pont egy csütörtök délutánon (estefelé), mert főleg akkor érek rá :$ :D tudom, jobb sorsa szánták, mint egyszerű nasi :)

577
étcsokoládé 400 g
vaj 150 g
porcukor 200 g
cukor 300 g
finomliszt 150 g
tojás 8 db
vanília 1 db
sárgabaracklekvár 220 g