Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti

Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti
Sacher torta - ahogy Gaston Wayne készíti
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az ötlet, hogy rávegyem magam egy ilyen  macerás sütemény elkészítésére igazából nem is jött volna, ha pár éve nem adódik lehetőségem egy bécsi "kiruccanásra", ahol is volt szerencsém megkóstolni az eredeti Sacher tortát, vagyis ahogy ott hívják, Schlagoberst, annyira megízlett, hogy eldöntöttem, ezt a csodát én is megkísérlem leutánozni. Nézegettem sok receptet, és megkérdeztem egy cukrász barátomat, majd összeállítottam néhol nagy, néhol kicsi eltérésekkel a saját Sacher torta receptemet, amire büszke vagyok, hiszen a családban és az ismerősök között mindenkinek ízlett, és kérdezték, mikor sütök mégegyszer. Természetesen nem tökéletes mása az eredetinek, hiszen az utánozhatatlan, attól eredeti, nem beszélve arról, hogy az osztrákok úgy őrzik mint az aranyat, meg is értem!!!

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A bevonáshoz

ajánlat

Szinte mindig, de kitűnő egy csodás ebéd, vagy vacsora megkoronozására! Az osztákok egyébként reggeli kávé mellé szokták fogyasztani. A tortafomába beleöntve nem kell megijedni, hogy túl vékony lesz a torta, ez pont ki van találva, valamennyire megemelkedik, de épp annyira, hogy ketté lehessen vágni, és megmaradjon ez a tömör, kellemes "sacher" állaga. Ha már ennyit fáradozunk, kár lenne egy snassz bolti műlekvárral elrontani, ja és nem feltétlenül kell ennyi lekvár, 20-25dkg is elég, ki hogy szereti, én kicsit édesebben, azért rakok bele ennyit, persze ilyenkor jön ki, hogy ki milyen étcsokit használ, mennyire keserű, minőségi. A fahéj amúgy nem feltétlenül fontos, de én szeretem, és szerintem passzol a rummal. Tehát nem kell megijedni a torta laposságától, pont annyira vastag, hogy ketté lehessen vágni (jah, és még valami, sütőport nem szabad belerakni, hiszen akkor elvesztené ezt a tömör állagát, nem beszélve arról, hogy a lazább szerkezet miatt nehezebb lenne kettévágni). Az ecettel kapcsolatban lehet, hogy páran furán néznek, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tortánk szép, fényes legyen, és kis pikáns ízt is ad neki. De ne essünk túlzásba, óvatosan tegyük hozzá, először csak egy kis kanállal, és ha nem lehet érezni, akkor max még eggyel. Barátom járt már úgy Sacher torta készítésénél, hogy több ecetet rakott bele, igaz, hogy csillogott villogott, de "ecetbüdös" lett a torta, ezért kell csak mértékkel, mint a "sót" és érzéssel (netán ha valaki félreértené, só nem kell bele).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához vízfürdő felett megolvasztjuk a csokoládét, majd vajjal és porcukorral, cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, és tovább habosítjuk.A tojásfehérjéket a vaniliás cukorral kemény habbá verjük és hozzáadjuk a felét a masszához.,ha elkevertük akkor fokozatosan (beleszitálva) belekeverjük a lisztet,így nem lesz csomós.Végül pedig belekeverjük a maradék habot is ,vigyázva nehogy túlzottan megtörjön a  massza szerkezete! ( ha kis méretű tojásokat használunk akkor tegyünk bele egy 2,3 db-al többet mert ez a receptet nagy tojásokkal készítve irtam le))
  2. Kivajazott, kilisztezett kapcsos tortaformába öntjük (csinálhatjuk sütőpapírral is), és megsütjük.
  3. A töltelékhez a kizárólag házi baracklekvárba belereszelünk fél, vagy egy egész citrom héját (kinek hogy ízlik), a rumot (de igazából ezt érezni kell, én például szeretem, ha van egy kis rumos háttéríze a lekvárnak, sokkallta pikánsabb lesz tőle, ezért mindig annyit rakok, hogy ne folyjon, vagyis még rajta maradjon a torta oldalán). Plussz egy kis fahéj, tényleg csak egy kicsi, hogy lehessen érezni, majd ezt egy kisebb fazékban egyszer felforraljuk, és kész. Kettéosztjuk a lekvárt (fele a töltelék, fele a bevonat).
  4. A kihűlt tortát kettévágjuk (ami a nem túl vastag tészta miatt  egy kis kézügyességet igényel, ezért ezt egy hosszú, vékony élű, éles késsel javaslom, a legegyszerűbben úgy lehet, ha a kést az egyik oldalán beszúrjuk, és körbe, figyelve, hogy mindig középen haladva kettévágjuk).A sütőböl kivéve a tortát mint minden sütemény egy kicsit meg fog emelkedni(domború lesz),és a tetején azt a keményebb "héjt" le kell vágni ,lehetőleg úgy hogy a torta vastagságát minimálisan változtassuk.Ez egy fontos lépés a félbe vágás előtt hiszen így a tortánk teteje is teljesen magába tudja szívni a lekvárt. A forró lekvár egyik felét az egyik tésztára kenjük, majd ráhelyezzük a másik tésztát, és egyenletesen megkenjük a torta tetejét és az oldalát a lekvár másik felével (a lekvár forró legyen, így a tészta magába szívja a nagyját, és ettől még finomabb lesz a tésztánk, nem beszélve arról, hogy nem fog kiszáradni. Na ezért kell ugye a lapos tészta, hogy szinte teljesen átitatódjon a lekvárral.) Ha ez kész, egyenlőre nincs más dolgunk, minthogy a tortánkat egy tálra rakva betesszük a hűtőbe mindaddig, míg a lekvár rá nem dermed.   
  5. A bevonáshoz vízfürdő felett belerakjuk a fazékba az összes hozzávalót kivéve a csokoládét,majd ezt alaposan összekeverjük és jól felhevítjük, utána pedig belerakjuk a csokoládét és addig keverjük amíg teljesen homogén nem lesz. (Először rakjunk bele inkább kevesebb vizet, hogy ne legyen túl híg, utána még úgy is lehet hozzárakni.) . A bevonómasszának olyan sűrűnek kell lennie, hogy könnyen, egyenletesen el lehessen oszlatni a torta tetején és oldalán, de ne folyjon annyira, hanem a nagy része "tapadjon" a tortához.
  6. Na ha mindez megvan, akkor megvárjuk, míg a massza kb. 30 fokra lehűl, és leöntjük vele a tortát, mint az előbbiekben ugye a fél lekvár esetében (tetejére, oldalára). A tortát ajánlatos csepegtető rácsra helyezni, amit egy tálra teszünk, így elkerülve a túlzott mosogatást. Ha a masszát egyenletesen elsimítottuk, akkor szobahőmérséleten hagyjuk megszáradni, hogy szép fényes maradjon, majd berakjuk a hűtőbe egy napra (erre a legjobb megoldás egy kerek, zárható kuglófos tál, de ha nincs, akkor folpack is jó, ezt már Önökre bízom). Másnap pedig learathatjuk munkánk gyümölcsét!
     
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 28 340
elküldve: 6
receptkönyvben: 168
elkészítve: 13/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Gaston Wayne

Mióta szakács: 2011.05.19.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
konyha: osztrák
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

aantee
aantee / aantee Tue, 2013-12-10 09:32

Az az igazság, h az eredeti Sacher-tortán is kifejezetten vastag csokimáz van és nem is igazán étcsokiból, inkább félédesnek mondanám.

Amaerilde
Amaerilde / Amaerilde Sun, 2013-06-09 15:06

Szia!
Anyukám szülinapjára elkészítettem ezt a tortát, mert már régóta ki akarta próbálni a Sacher tortát.
Sütéskor a közepe kicsit megemelkedett, de nem lett olyan magas, hogy levágjam a púpját, szóval csak megfordítottam.
Anyukám nagyon örült neki, és alapvetően sikert aratott, de abban mindenki egyetértett, hogy a megadott csokimennyiség (amit én becsületesen rá is tettem), borzasztó sok a tetejére, nagyon töménnyé teszi.
Így utólag megfigyelve látom hogy a képeden neked is jó vastag csoki van, szerintem a fele mennyiség bőven elég, bár ízlések és pofonok.
Amúgy én nem Tibi, hanem Szerencsi étcsokival csináltam.

fagigi
fagigi Wed, 2012-04-04 15:01

Kedves Gaston!

Ezután próbálom majd megsütni első Sacher tortámat, recepted szerint. Lehet, a recept nem írja,
(ez lenne a Titok?), de én mindenképpen teszek bele egy csipet sót. Minden süteménybe, minden édes ételbe, bármit is írnak a receptbe. Sós ételekből sem hiányozhat 1 csipet cukor, vagy édesítő!
Szakácsoktól hallottam, édesanyám is így csinálta, tőle hallottam először. Érdemes kipróbálni, terjeszteni, a végeredmény magáért beszél!
Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok! üdvözlettel: F.Ágnes.

Gaston
Gaston Wayne / Gaston Thu, 2012-06-14 13:45

Kedves fagigi!
Kívánom neked hogy jól sikerüljön a torta, és megköszönném hogyha leírnád az eredményét, észrevételedet!
A sóról pedig valószínű igazad lehet, én is szoktam szinte mindenbe rakni, hogy ebbe pont miért nem raktam, nem tudom!

Gaston
Gaston Wayne / Gaston Sat, 2011-10-15 18:40

hát igen nem ez valahogy kimaradt, a tésztához 12dkg étcsoki kell
Gyara78: megerősítelek nem tévedsz nem egy nehéz torta,bár egy picit macerás ,csak annyi hogy nézegettem a többi sacher receptet itt is meg más oldalakon és a legtöbb recept a "nehéz"szintre volt besorolva ezért soroltam én is ebbe a kategóriába!
szeri: valószínű igazad lehet,de azért nem dőlt össze a világ ezzel a kis félrelépéssel(nem a tökéletes német nyelvtudásomról vagyok híres,de azért dolgozunk rajta). A kritikát pedig mint a legtöbbet építőnek veszem,legalább már ezt is tudom!!!

lorka
Lorka / lorka Sat, 2011-10-15 16:50

A tésztába mennyi csokoládé szükséges? Lemaradt a mennyiség.

Gyara78
Gyara78 Sat, 2011-10-15 13:06

Ez a torta miért kapta "nehéz" kategóriát?Szerintem nem egy bonyolult torta.A többi krémes-bevont tortát is így kell elkészíteni.De ha tévedek,nyugodtan javítsatok ki!

szteri
szteri / szteri Fri, 2011-10-14 22:55

Szia Gaston!
A Sacher tortat itt Ausztriaban is "Sacher Torte"-nek hivjak. A Schlagobers az pedig magyarul tejszinhabot jelent, es a Sacher tortahoz szoktak kinalni.
Szep hetveget Neked! Eszter

506
étcsokoládé 12 dkg
vaj 12 dkg
porcukor 4 dkg
cukor 4 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
tojás 6 db
finomliszt 12 dkg
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
sárgabaracklekvár 30 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
sütő rum 0.5 dl
fahéj 1 csipet
víz 1 dl
porcukor 5 dkg
vaj 5 dkg
ecet 1 kk
étcsokoládé 30 dkg