Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sacher-torta Anyul konyhájából

Sacher-torta Anyul konyhájából
Sacher-torta Anyul konyhájából
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dédnagymamám receptje.

Sacher ist sicher, azaz a Sacher-tortával biztosra lehet menni. Csak az a bizonytalan, hogy mi is a Sacher torta igazi receptje. Üzleti titok, melyet a Sacher Hotel, az eredeti Sacher-torta (Original Sacher-Torte) birtokosa hétpecsét alatt őriz. Megküzdött az „eredeti” jelző használatáért, bírósági per zajlott abban a kérdésben, hogy ki árulhatja ezzel a névvel a finomságot. Történt ugyanis, hogy a magyar történelemben egyáltalán nem dicső szerepet játszó Metternich herceg 1832-ben azt a parancsot adta szakácsának, hogy valamilyen emlékezetes desszerttel lepje meg a vendégeket. A főszakács azonban megbetegedett és 16 éves segédje megkapta élete nagy lehetőségét, amivel élni is tudott: Franz Sacher megalkotta a Sacher-tortát. Franz az Eszterházyaknál Pozsonyban és Pest-Budán töltött inasévek után Demel udvari cukrásznál helyezkedett el, és ott tökéletesítette élete főművét. Ott is és a később megalapított Hotel Sacherben is eredeti Sacher-tortaként kezdték árulni a süteményt.
Persze, hogy per lett belőle, tanúként szerepelt az a törzsvendég, aki saját fáradtságát nem kímélve, mindkét helyen meglehetősen sok időt töltött a torta tanulmányozásával. A per során vizsgálat alá vonták a készítési eljárást: volt-e a tortában középen lekvárcsík, margarinnal, vagy vajjal kell-e készíteni azt?
Az eljárás meglehetősen sokáig tartott, végül is 1963-ban peren kívül sikerült megegyezniük a feleknek abban, hogy az Eredeti Sacher-Torta címet a Hotel Sacher birtokolhatja, míg az Eduard-Sacher-Torta nevet a Demel cukrászda használhatja (a kissé zűrzavaros történetben Franz leszármazottja, Eduard magával vitte a Demelbe a tortakészítés mikéntjét). A köznyelv persze gyorsan elkeresztelte Echte-Sacher-Torténak (Igazi Sacher-Torta) a süteményt, melyet időközben a Demels’s Sacher-Torte (a Demel Sacher-tortája) néven árusítanak.
És hogy mi is lehet a Sacher-torta titka? Egyesek szerint nem az összetevőkben kell keresni (maga az elkészítés is meglehetősen egyszerű), hanem a csokoládémázban, amit a Hotel háromféle, köztük lübecki és belga csokoládéból készít.
A Hotel Sacher a tortát kissé túlcukrozott tejszínhab kupac társaságában, egy igazi, az Original Sacher Café kínálatából származó Wiener Melange mellett ajánlja elfogyasztani.
Az én receptem dédnagymamám szupertitkosnak egyáltalán nem mondható szakácskönyvéből származik. Hogy honnan fürkészhette ki az elkészítés mikéntjét, ezt nem tudom, de az biztos, hogy Magyarország Bécshez legközelebb eső szegletében élt…
És hogy mennyire hathat a hely szelleme, mi sem bizonyítja jobban, mint az a párbeszéd, amit a Hotel Sacher elvitelre kínált Sacher-tortájáért való sorbanállás során hallottam. (Megjegyzem, az elegáns bordó papírtasak, arany S-betűvel az oldalán, melyben a tortát megkaptuk, meglehetősen tartósnak bizonyult ernyő-uzsonna-könyv-szállító funkcióban is).
Két jó bécsi, egy fiatalember és egy csinos fiatal nő állt a hátunk mögött.
Wieviel kaufen wir uns? (Mennyit vegyünk magunknak?) – kérdezte a fiú.
Gibt es noch so was, wie „uns”? (Van még olyan, hogy „nekünk”?) – kérdezte a lány.
Mondhatom, hogy a legfurcsább szakítós szöveg volt, amit valaha is hallottam. Reménykedem benne, hogy ahogy a Hotel Sacher és a Demel, a fiatal pár is megegyezett végül.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 10 dkg étcsokoládét összeolvasztunk 5 dkg vajjal és kihűtjük. (Dédnagymamám recepteskönyvében 5 borda csokoládé szerepelt, amit a cirkalmas írásnak köszönhetően akár 5 hordának is olvashatnánk, de egész hordányi csokoládéról, ráadásul mindjárt ötről talán mégsem lehet szó). Ha vastagtalpú acéllábost és lassú tüzet választunk, akkor eltekinthetünk a vízgőz felett való bohóckodástól, nem lesz szemcsés a csokoládénk. A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a kapcsos tortaformát kivajazzuk.
  2. Elválasztjuk a tojásokat és két külön tálba tesszük őket. Összekeverjük a mixer segítségével a vajat a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat is, jól elkeverjük a masszát. Hozzátesszük az olvasztott étcsokoládét, a darált mandulát vagy diót (az eredeti receptben mandula van, a mi kertünkben viszont 7 diófa, és mondhatom, dióval sem megvetendő a sütemény), majd a 12 dkg lisztet. A tojásfehérjéket felverjük habnak és ezt is a tésztához adjuk. Először csak az egyharmadát, szépen óvatosan, hogy össze ne törjön, így fellazítjuk a tojássárgás masszát. Majd a maradék tojáshabot is hozzákeverjük.
  3. Lassú tűzön, 150 fokon 60-65 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve egy rácson pihentetjük egy 1/4 órát, majd kiszedjük a tortaformából és megvárjuk, amíg tejesen kihűl.
  4. Elfelezzük a tortakarikát, és jóféle baracklekvárral megkenjük a közepét, a tetejét és az oldalát is (ezek szerint Dédnagyanyó Demeléknél járt). Opcionálisan meglocsolhatjuk rum(aromá)val – amiről az eredeti receptben ugyan szó sem volt, de ennyire lehet rebellis a magyar konyhaművész.
  5. A már ismert módon összeolvasztunk 10 dkg étcsokoládét 5 dkg margarinnal, majd bevonjuk vele a tortát. Ha nagyon folyna, akkor csináljuk két menetben: kenjük meg a felével, majd tegyük a tortánkat a hűtőbe. Ha megdermedt a csokoládé, jöhet rá a második fele. (Szeretem, ha rusztikusan egyenetlen marad a csokoládé-felület.)
  6. Ha kész vagyunk a torta bevonásával (ne felejtsünk el némi csokoládét hagyni a lábos alján az arra járó kotnyeleskedőknek), tegyük a tortát a hűtőbe 10-15 percre, amíg a csokoládé szilárdulni kezd, de még nem teljesen kemény. Ekkor tegyünk bele mandula, vagy diószemeket díszítésnek. Született feleségek gondoskodhatnak csokoládémintákról is.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 28 405
elküldve: 23
receptkönyvben: 282
elkészítve: 11/19
Facebookon megjelent: -

szakács

Anyul

Mióta szakács: 2012.11.15.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csokoládétorta, rumos csokitorta, csokimázas lekvárral kent torta

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Anyul
Anyul / Anyul Tue, 2018-02-13 09:51

Kedves NoSalty,

ez nagyon megtisztelő, köszönöm szépen!

Anyul

takacsistvan
takacsistvan Mon, 2017-11-06 12:04

Nagyon jó recept, nagy sikerem volt vele a párom születésnapján. Ja és egyszerű is.
Köszönöm.
Párom rögtön le is cserélte az ő Sacher receptjét erre

Anyul
Anyul / Anyul Mon, 2017-11-06 12:30

Kedves István,

igazán örülök, hogy a receptnek ilyen sikere van! :)

henriett76
henriett76 Wed, 2013-12-11 15:10

Kedves Anyul!

Ma párom szülinapjára meglepetésként megsütöttem a tortát, most hűtöm. Nem tudom milyen lett, de nekem sütés közben nagyon szépen feljött, tűpróba után kicsit összeesett. Igazából a csoki volt rossz választás, nem tudom, milyet vegyek legközelebb, hogy olyan igazi csokis legyen a közepe, mert a jó minőségű tortabevonótól nem lett valami sötét csokis. Kinek mi vált be? Házi baracklekvárt kentem bele, csokival bevonva, diók sorakoznak, már csak a szeletelés elősegítése miatt is. De én csak 8 felet raktam rá, kicsit nagyobbacskák lesznek azok a szeletkék :)

Köszi

Heni

Anyul
Anyul / Anyul Fri, 2012-11-30 09:48

Kedves Kata,

örülök, hogy tetszett a recept és az írás. A könyvet mindenképpen meg fogom keresni, köszönöm az ötletet! A tortát pedig én is újra megsütöm a hétvégén a kisfiam születésnapjára.
Jó sütögetést Neked is!

Anyul

kalloka
kalloka Wed, 2012-11-28 12:47

Kedves Anyul!
Én élvezettel olvastam a receptedet és a storyt is, amelyet megosztottál velünk. Rögtön eszembe jutott Ernst Hagen: A Sacher Szálló című könyve, melyet réges-régen nagy élvezettel olvastam. Arra gondoltam megsütöm a tortát és újra elolvasom a könyvet, mindenkinek ajánlom, mert nagyon jó, és szerintem a Te recepted is. Köszönjük! Kata

Anyul
Anyul / Anyul Fri, 2012-11-23 14:21

kedves vkefe.
megkérdezhetem, hogy mire alapoztad a véleményedet?
Két dologra tudok gondolni:
1. Nem tetszik a leírás. Ha figyelmesen olvastál, kiderülhetett, hogy ez bizony egy ennyire egyszerű sütemény. Mint a legtöbb igazán jó recept.
2. Nem tetszik a fotó (=kivitelezés). Ha figyelmesen olvastál, kiderülhetett, hogy én szeretem a rusztikusan kinéző tortákat. Erről kár is vitatkozni.

Az enyém a töltőtoll, és úgy látszik ez kivívja a haragod, kedves troll.
(igen, loptam a rímet)

Gárdos Mária
Gárdos Mária Thu, 2012-11-22 00:19

Kedves vfefe! Lehet, hogy ez nagy csalódás neked, de itt ez a stílus nem szokás. Ehhez más helyet kellene keresned.

vfefe
vfefe Wed, 2012-11-21 21:18

Hát azt hiszem az írásra több energiát fordítottál mint a tortára !
Írásban nagy vagy azt el ismerem ,de tortát ne készíts :( Bocsi !

Gárdos Mária
Gárdos Mária Thu, 2012-11-22 00:29

Kedves vfefe! Lehet, hogy ez nagy csalódás neked, de itt ez a stílus nem szokás. Ehhez más helyet kellene keresned.

547
vaj 20 dkg
cukor 25 dkg
tojás 8 db
mandula 20 dkg
étcsokoládé 10 dkg
finomliszt 12 dkg
sárgabaracklekvár 6 ek
rum 1 teáskanál
étcsokoládé 10 dkg
vaj 5 dkg
mandula 3 dkg