Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Saját levében párolt hal kínai stílusban

Saját levében párolt hal kínai stílusban
Saját levében párolt hal kínai stílusban
23 perc / előkészület: 15 perc főzés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "tying dzseng jü" (清蒸鱼) egy kínai házias, párolt halétel. A kínaiak ünnepek alkalmával gyakran esznek egészben elkészített halat, mivel a hal a jószerencse és a bőség szimbóluma Kelet-Ázsiában.

Ez egy nagyon finom, egyszerű és egészséges halétel, a hal húsa porhanyós, pálcikával is egyszerűen fogyasztható állagú lesz, ízesítése könnyed, és házias. Más hallal is elkészíthető: különösen jó hozzá a tengeri sügér, de bármilyen szálkában szegény folyami vagy tengeri hal felhasználható hozzá.

A blogunkon olvashatsz róla bővebben, egyéb hagyományos ázsiai étellel együtt.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Főtt rizst, wok ételeket, könnyű, rövid leveseket és pirított vagy párolt levélzöldséget is adhattok hozzá.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A halat tisztítsuk meg folyó víz alatt kívül-belül, ha szükséges egy éles késsel távolítsuk el a zsigereket, a kopoltyút, és finom mozdulatokkal a pikkelyeket is. Ezután újból öblítsük le alaposan, és töröljük szárazra papírkendővel.
  2. A hal húsát nagyjából 3-5 centinként mélyen gerincig irdaljuk be, majd dörzsöljük be kevés sóval és főzőborral -rizsborral jobb, de száraz fehérbort is használhatunk- mindkét oldalon. Szeljünk néhány vékony szeletet a friss gyömbérből, és fedjük le a húst vele, vagy tűzdeljük a vágásokba, ezután 10 percig hagyjuk pácolódni.
  3. Vegyünk egy megfelelő méretű, hőálló tányért, kenjük be vékonyan étolajjal (hogy ne tapadjon rá párolás közben a hal). A halat helyezzük rá, majd a gyömbérszeleteket, és hasonló nagyságú és mennyiségű póréhagymaszeleteket -sima zöldhagymát is használhatsz- tömjünk a hal hasába.
  4. Ha van bármilyen nagy méretű párolóedényed, abban készítsd el a halat : a tányérral együtt behelyezve, lefedve párold nagy lángon kb. 7-8 percig (nagyobb halnál +100 grammonként további 1,5-2 perc rászámolva).
  5. Ha nincs párolód, a következő módszert alkalmazd: egy wok serpenyőbe állítsunk egy szájával lefelé fordított rizses csészét, öntsünk bele egy nagy pohár vizet, majd lefedve, nagy lángon forraljuk fel.Ha a víz már forr, a halat tányérral együtt helyezzük a rizses csésze felfelé álló talpára, és lefedve pároljuk nagy lángon, a fentivel azonos ideig.
  6. Ezalatt a megmaradt póréhagyma és gyömbérdarabot vágjuk fel minél vékonyabb csíkokra, az olajat pedig hevítsük egy külön edényben füstölésig. A világos szójaszószt, az ecetet és a cukrot keverjük össze, de csupán szójaszószt is használhatunk.
  7. Ha a hal elkészült, vegyük ki a párolóból, rendezzük el rajta a felcsíkozott zöldséget, öntsük le a szójaszószos öntettel, majd a forró olajból is kanalazzunk rá, és már tálalhatjuk is! Közösen megosztva, pálcikával csipegetve fogyasszuk egy többfogásos étkezés részeként.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 594
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Anchan

Mióta szakács: 2013.03.05.
12 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: kínai
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
konyhatechnológia: wok receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Qing Zheng Yu, párolt hal, kínai hal, párolt pisztráng

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

194
pisztráng 30 dkg
póréhagyma 1 db
gyömbér 1 hüvelykujjnyi
kínai rizsbor 1 ek
1 teáskanál
szójaszósz 4 ek
balzsamecet 1 ek
nádcukor 1 teáskanál