Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtbarlangos buci

Sajtbarlangos buci
Sajtbarlangos buci
50 perc / előkészület: 25 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nevettem, mikor Évi néni azt írta nekem a NoSalty kezdésemkor, hogy innen nincs megállás... de mennyire igaza volt!

Jó kreatívnak lenni a konyhában is, meg a neten, meg mindenhol, mindenkor. Jó megosztani a recepteket, a konyhai tapasztalatokat, tanulást :)

Ebben a receptben öregtésztát használtam, amit az ő egyik receptjében láttam először. Nekem sokkal jobban ízlik az öregtésztás kenyér. Vastag, ropogós a héja (ez persze a sütéstől is függ, ezért kell a víz a sütőbe, sütés előtt és után vízzel lespriccelni a kenyeret). Valószínű fehér liszttel még mennyeibb lenne ez a recept, mert fehér liszttel készült kenyerek könnyebbek, magasabbra kelnek, de ez az egészségesebb összeállítás nagyon könnyű, és szuper ropogósra sikerült!

A fotózás után rögtön be kellett kapnom a kis félbevágott sajtbarlangost!

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

*Variáció: az öregtészta helyett használhatunk bármilyen más lisztet, esetleg rozsliszt/kukoricaliszt/burgonyaliszt keveréket, de akkor kell egy tasak szárított élesztő, 1 kk cukor és több víz, kb. 330 ml.

Ebben a receptben használt öregtésztám teljes kiőrlésű lisztes.

Kisebbre készítve (ha a negyed tésztákat 8 felé vágjuk) és juhtúróval, vagy füstölt sajttal, zöldfűszerekkel töltjük, akkor kitűnő, két-falatnyi ropogtatósokat kaphatunk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az öregtésztát, liszteket, olajat, sót és vizet a kenyérsütőben bedagasztjuk és duplájára kelesztjük.
  2. A puha tésztát a kelesztés után gyengéden átgyúrjuk, hogy a nagy buborékok eltávozzanak. 4 részre vágjuk a tésztát és hengerekké formáljuk őket. Egyenként dolgozunk a hengerekkel, a többit letakarjuk konyharuhával.
  3. Az első hengert 6 részre vágjuk, és kis gombócokat formálunk.
  4. Lisztezett kezünkkel, vagy nyújtófával kilapítjuk kb. 5 mm vastagra (kicsit lisztezzük, ha ragad), és a közepére teszünk egy kocka sajtot.
  5. A tészta széleit jó erősen összecsipkedjük, hogy semmi rés ne maradjon a sajt körül, majd a gombócot a csipkedett aljával lefelé tesszük a kiolajozott sütőlapra. Folytatjuk a többi kis adag tésztával.
  6. A bucikat ne tegyük közel egymáshoz, mert a sütőlapon, majd a sütőben a duplájára nőnek!
  7. A sütőlapon 30 percig kelesztjük, sütés előtt a tetejüket megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk a magvakkal.
  8. Megspricceljük vízzel, és 220 fokra előmelegített sütőben -melynek aljára teszünk egy kis forró vízzel teli edényt- aranybarnára sütjük 20-25 perc alatt.
  9. Sütőből kivéve újból megspricceljük vízzel és sütőrácson hűtjük.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 297
elküldve: 1
receptkönyvben: 63
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.05.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos zsemle, buci, sajtos buci

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2012-12-20 19:52

Szió,
ma akartam megsütni ezeket a szépségeket. Viszont elfelejtettem megérdeklődni mekkora is az a bögre? Megmérnéd? Esetleg dkg? Köszi előre is:) Üdv, Gabi

Torma
Torma / Torma Fri, 2012-12-21 07:32

Szia Gabi, 2,5 dl. En ugy tudom, hogy ez a szabályos méret ...sok sikert, üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2012-12-04 21:09

Nagyon jól néznek ki, kár is lett volna teljesen fehérből sütni. Mikor hívsz meg egy zsemlére. Sokat jársz a fejemben. Szép hetet! Üdv: Évi néni

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-12-04 22:33

Szia Évi néni! Most költözési fázisban vagyok, de ha a közeledben leszek, meghívlak :) ezt érdemes megkóstolni, mar kétszer sutottem es szuper volt :)
Neked is kellemes hetet, T:)

Torma
Torma / Torma Thu, 2012-11-15 22:17

Köszi klivi :) múlt szombaton megint megsutottem; fele tésztát császár zsemlenek, de a sajtbarlangosra bukott mindenki! Életem egyik legjobb ropogós kenyerfelesege...nem lehet abbahagyni az eveset es hidegen is szuper volt :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2012-11-05 10:28

Mentve, és ugye, milyen gyorsan megy a NosSaltys "fertőződés"! :-O
Sok szép és fincsi receptet kívánok még!
Szép hetet!
Éva-Anyóca

Torma
Torma / Torma Mon, 2012-11-05 09:36

Köszönöm Piroska, pont itt voltam, mikor jött az uzeneted. Kellemes hetet, üdv, Torma :)

Gabys
Gabys / Gabys Mon, 2012-11-05 15:53

Naggggggggggggyon jó! Mentve, örülök, hogy "megfertöződtél", különben erről (is) lemaradtunk volna :)))) Megpróbálom instant élesztővel elkészíteni. Én nem használom ezt az öregtésztás dolgot, mivel napi szinten nem sütök kenyérféléket. Bár Éva néni kenyereit mindig megcsodálom:) Majd elmesélem hogy sikerült.

Torma
Torma / Torma Tue, 2012-11-06 06:13

Köszi Gabi, jo sutogetest! Ha van kerdesed, csak irjal! Ha tudok, valaszolok. Üdv, Torma :)

299
öregtészta 25 dkg
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
kenyérliszt BL80 1 bögre
víz 3 dl
0.5 kk
olívaolaj 2 ek
sajt 30 dkg
lenmag 2 ek
tojás 1 db