Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos brokkolis-karfiolos rakottas

Sajtos brokkolis-karfiolos rakottas
Sajtos brokkolis-karfiolos rakottas
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 10 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy tipikus "gombhoz a kabátot" sztori. Úgy kezdődött, hogy megmaradt 3 gerezd zúzott fokhagymám (kinevetni tilos!), amit még az előző esti lángos mellé törtem össze. Fokhagymát kidobni szerintem szörnyű vétek, így kezdődött az agyalás, mit készítsek, amibe belepasszol. Egy kisebb karfiolom is volt itthon, és én elképzeltem, milyen szép lehet egy kis brokkolival összevariálva. Ízben is passzolnak egymáshoz, és ami a lényeg, a fokhagymához is. Az első boltban sikerült brokkolit szereznem. Aztán jöhetett az alkotás. Aztán a sütőből a finom illatok. Aztán a lakmározás. Mert igazán fincsi lett.

Szeretettel ajánlom Piroskának, és mindenkinek, aki szereti a zöldséges ételeket!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst váltott vízben tisztára mossuk, majd hideg, sós vízbe tesszük, és megfőzzük. Ha kész, jól lecsepegtetjük.
  2. A brokkolit és a karfiolt rózsáira szedjük, és sós vízben szintén megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főjenek szét! Én külön fazékban főzöm őket, mert nem biztos, hogy egyszerre puhulnak meg megfelelő állagúra. Ha kész, lecsepegtetjük.
  3. Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal, és beleterítjük a rizst, amihez előzőleg hozzákevertük az aprított petrezselyemzöldet.
  4. A füstölt sajtot vékony szeletekre vágjuk, és beterítjük vele a rizst.
  5. Erre kerül a brokkoli és a karfiol váltakozva, hogy szép színes legyen.
  6. A tojásokat felverjük, elkeverjük a tejföllel, kevés sóval, a köménnyel meg a zúzott fokhagymával és a reszelt sajt felével. Ezt öntjük a zöldségek tetejére.
  7. Előmelegített tepsiben pirulásig sütjük.
  8. Amint a sütőből kivesszük, megszórjuk a reszelt sajt másik felével, ami azonnal ráolvad. Ha nem így történik, tegyük vissza a sütőbe még 1 percre.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 15 010
elküldve: 28
receptkönyvben: 717
elkészítve: 23/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sajtos-fokhagymás zöldségrakottas, rakott karfiol és brokkoli, sajtos tejfölös rakott zöldség

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

orsikaa5
orsikaa5 Mon, 2013-03-04 23:01

Hát ez tényleg nagyon finom!!! :) Egyáltalán nem hiányzik belőle semmilyen húsféle! Biztos, hogy sokszor fogom még elkészíteni.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2013-01-04 18:25

Kedves Zsóka néni!
Nagy megtiszteltetés nekem, hogy tetszik a receptem. :)
Üdv: Fahéj

sántakutya
sántakutya Thu, 2013-01-03 14:38

FELSÉGES LETT, annyit változtattam, hogy a tejfölbe még darált erős paprikát is tettem. :)))

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Thu, 2013-01-03 12:37

Nekem is van itthon 3 gerezd fokhagymám. Megyek a piacra brokkoliért és karfiolért!

Torma
Torma / Torma Thu, 2012-12-06 07:03

En is rögtön mentettem a receptet a kép után! CSODÁS! Es imadom ezeket a zöldségeket es a komenyt, de nem jutott volna eszembe itt bedobni, pedig biztos összehozta az ízeket :)
Egyébként en évek óta igy főzök folyamatosan...ami eppen itthon van. zoldfele az mindig van. Es en sem dobok ki ételt. Köszi az ötletet Fahéj, üdv, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-12-06 20:04

Köszi! Én is így vagyok, ételt kidobni vétek. Ilyenkor jöhetnek az ötletek, szerencsére. :)
Szép estét! Fahéj

anyanéna
anyanéna / anyanéna Tue, 2012-11-27 11:32

Annyira szeretem a no salty-t.
Itt úgy lehet szeretni egymást és kedvesnek lenni egymással!:)
Jó lenne ha ez így működne a "való " életben is.Úgy értem, ha innen "kilépünk".
Üdv. mindenkinek!!!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-27 13:31

De aranyos vagy! :) Meg lehetne ezt valósítani a való életben is. Mert miért lenne könnyebb mogorvának, bosszúsnak, sértődöttnek, furkálódónak, gúnyosnak, türelmetlennek, stb. lenni, mint megértőnek, barátságosnak és kedvesnek? Semmivel sem könnyebb. És bennünk sem lesz tőle nagyobb nyugalom és derű. Szóval nem értem azokat, akiknek jobban esik a piszkálódás, hiszen ahhoz sem kell kevesebb energia, mint a szeretethez. Viszont a szeretetnek sokkal több a hozadéka.
Legyen szép napod!
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Fri, 2012-11-23 11:45

Tuti, hogy ez lesz a mai ebéd! Remélem máskor is marad pár gerezd vagy darab "valami", amiből alkothatsz.
:D

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2012-11-23 13:08

:))) Finom ám! Lehet, hogy hihetetlen, de étrend terén nem tudok előre gondolkodni. Mindig halogatok, ha elmegyek egy bolt mellett, hogy most nincs kedvem bemenni (ugyanis nem szeretek vásárolni), majd később vagy másutt megveszem, ami kell, stb. Aztán meg otthon nézek nagyokat, hogy tulképp nem is vásároltam be alaposan. Na, akkor jön az agyalás a félig üres hűtő láttán. Ami nem is baj, mert új és új ötleteim születnek, amiket ilyenkor kénytelen vagyok megvalósítani, ha azt akarom, hogy meleg ebéd legyen. :)
Puszi: Éva

Bató Edit
Bató Edit Sun, 2012-11-25 14:59

A főzésben épp az (is) a jó, hogy néha a "semmiből" (persze azért nem szó szerint) kell valamit összehozni, és Te még ezeknek a "semmiségeknek" is nagy mestere vagy. Sok jó dolgot találtam már nálad, amit hasznosítani tudtam. Ez a kis rakottas is ilyen, finom volt!
Puszi: Edit

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2012-11-21 18:55

Még el se olvastam a receptet, amint megláttam a fotót, azonnal elmentettem. Nem tudom nekem ajánlottad-e, én magamra vettem. Nagyon - nagyon köszönöm.
Olyan ez a kaja, mint a mesebeli fejsze leves. Nem semmi három gerezd fokhagymából ilyen gyönyörűséget alkotni. Piroska

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-21 20:19

Igen, Piroska, rád gondoltam, mert mindig úgy örülsz a zöldséges ételeknek. :) És hogy az alkotás 3 gerezd fokhagymából? Az tényleg olyan kőleves féle (szerintem a fejszeleves is hasonló lehet), azért kellett bele ez-az a fokhagymán kívül. :))
Üdvözlettel: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Tue, 2012-11-20 23:33

Hát , ha ez a finomság és csoda látvány, tényleg ennyiből indult ki, pár gerezd fincsi fokhagymagerezdből.....-akkor kérek szépen még ilyen mesés: csak ennyi volt itthon ötletet, köszönöm. :-D
Nagyon ügyes megoldás, végre meg fogom tudni etetni a brokkolit több féle módon a családdal, a krémleves már nagyon megy.:-o
Éva-Anyóca

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2012-11-21 20:15

Kedves Éva-Anyóca!
Sajnos vagy nem sajnos, de egyre többször kezdem a főzést, a "mi van itthon?"-nal. Se időm, se energiám nagyon vásárolgatni, A drága boltokat, amik meg utamba esnek, inkább kihagyom. Így aztán marad az agyalás, hogy mit hozzak ki a konyhámban fellelhető dolgokból. A brokkolit meg nagyon szeretem (sajna, egyedül a családból), így aztán próbálom minél több ételbe becsempészni, hogy ott is legyen, de ne ő legyen a főszereplő. Így alakulnak ki ezek a receptek. :)
Üdv: Fahéj

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2012-11-21 23:57

Kedves Fahéj!
Sejtésem volt, hogy vagyunk azért páran, akik a főzést ebéd , vacsora terén: a "mit főzzünk ma?", " miből mi van itthon és mennyi?", - kérdésekkel kezdik, és aztán látnak hozzá valamit össze rakni a meglévő alapanyagokból.
Hozzá kell tenni, sokszor fantasztikus a végeredmény, nem? :-O

Igen, még az a jó, hogy van tapasztalat, és ugyanakkor jó új gondolat, ezek társítva csodákra képesek.
Drága boltok, na azokat én is kihagyom, örülök egy sima mezeinek is.:-o

Pedig olyan finom a brokkoli, de mit nem szeretnek azt, hogy zöld?
Tök nagy küzdelem volt anno: a zöldborsó, zöldhüvelyű zöldbab, sóska, spenót...:-(( Ma már minden rendben velük. Eszi a család. De harc volt érte.:-o
Szép napot kívánok , és lassan közeledik a hétvége, kellemes Adventi készülődést kívánok!
Éva-Anyóca

Judit6
Kif Lee / Judit6 Tue, 2012-11-20 17:58

"Úgy kezdődött, hogy megmaradt 3 gerezd zúzott fokhagymám"... XDXDXD..ne haragudj :))

Egyébként irtó guszta, összefutott a számban...

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2012-11-20 18:49

:DD Ezt csak azért írtam, hogy szemléltessem, sokszor miből lesz a cserebogár... :D

658
brokkoli 0.5 kg
karfiol 0.5 kg
rizs 1 bögre
petrezselyem 0.5 csokor
tejföl 3 dl
tojás 2 db
0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 1 késhegynyi
fokhagyma 3 gerezd
füstölt sajt 15 dkg
trappista sajt 15 dkg