Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos fokhagymás zöldbabfőzelék

Sajtos fokhagymás zöldbabfőzelék
Sajtos fokhagymás zöldbabfőzelék
75 perc / előkészület: 15 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A történet egyszerű. Nem szokványos babfőzeléket szerettem volna készíteni, ezt ötöltem ki, s jól tettem, mert nagyon finom lett... A receptjeim között megtalálható - Őzgerinc formában sült vegyes vagdalt - feltéttel tálaltam... Egyszerű és finom... Fagyasztott és konzerv babból is készíthető, ki, melyiket szereti jobban, ha már nincs lehetőségünk frissből készíteni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

TIPP: Amikor a tejfölt adjuk hozzá a végén, szórhatunk bele 1 csokor aprított petrezselyemzöldet - nagyon finom ízt ad neki! Így is variáltam már!

Lehet pörkölttel, sült hússal, virsli rózsával tálalni, de így önmagában is rettenetesen finom.

Aki szereti a kaprot, az kipróbálhatja a petrezselyem helyett kaporral, úgy is nagyon, nagyon finom. Más: ha nem lenne elég sűrű, egy evőkanálnyi étkezési keményítőt feloldva kevés vízben, hozzáadjuk a főzelékhez, összeforraljuk. Ha pedig túl sűrűre sikeredne, tej hozzáadásával lehet hígítani. Jó, ha tartunk otthon étkezési keményítőt, szinte mindenbe lehet használni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb lábasba öntjük a megmosott, megtisztított, tetszőleges hosszúságú darabokra vágott babot.
  2. Sózzuk, enyhén borsozzuk, rászórjuk az ételízesítőt, rányomunk 3 gerezd fokhagymát, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje, s feltesszük forrni.
  3. Ha felforrt, fedő alatt, tartalék lángon puhára főzzük. Közben 30 perc elteltével a maradék 2 gerezd fokhagymát belenyomjuk még, tovább forraljuk, amíg puha nem lesz.
  4. Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a tejszínt, beleszórjuk a reszelt sajtokat, kevergetve főzzük tovább, míg a sajtok elolvadnak.
  5. A zsíron a liszttel világos rántást készítünk, levesszük a tűzről, felöntjük a hideg tejjel, gyors mozdulatokkal simára keverjük, majd a főzelékre öntjük, elkeverjük, így forraljuk tovább, amíg besűrűsödik. Megkóstoljuk, ha kell még bele valami, pótoljuk.
  6. A végén beleöntjük a tejfölt - melyet a dobozában jól kikeverünk -, alaposan elkeverjük a főzelékben, s néhány percig még lassú tűzön, kevergetve összeforraljuk.
  7. Ha elkészült, elkapcsoljuk a gázt, fedő alatt pihentetjük legalább fél órán át, majd tetszés szerinti feltéttel, akár önmagában is, lehet tálalni.
  • elkészítettem: 9 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 350
elküldve: 0
receptkönyvben: 35
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Walaky

Mióta szakács: 2015.08.05.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: főzelékek
nehézség: könnyű
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sajtos zöldbabfőzelék

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

407
zöldbab 1 kg
fokhagyma 5 gerezd
tejföl 330 g
főzőtejszín 200 ml
0 ízlés szerint
sertészsír 3 ek
finomliszt 1 evőkanál
füstölt sajt 10 dkg
trappista sajt 10 dkg
tej 2 dl
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 2 teáskanál
víz 2 l