Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos kifli Medeától

Sajtos kifli Medeától
Sajtos kifli Medeától
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kívül ropogós, belül pihe-puha és illatos kiflik, ami kinézetükben és állagukban éppen olyanok, mint a bolti testvéreik. Azzal a hatalmas különbséggel, hogy ez teljesen adalékmentes, házi "változat". 

hozzávalók / 6 adag

Előtészta

Tészta

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kovászhoz a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és a cukrot, és csomómentesre keverjük.
  2. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, és elkeverjük, ha összeállt az előtésztánk, folpackkal letakarjuk, és szobahőmérsékleten 6-8 órát pihentetjük.
  3. A tészta elkészítéséhez egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet. Keverjük össze a sütőporral, adjuk hozzá a sót, a sikért, a burgonyapelyhet és a cukrot.
  4. Ezután adjuk hozzá a nedves hozzávalókat is, azaz az olajat, a tejfölt, tojássárgáját és a vizet. Legvégül, ha már minden hozzávaló benne van, mehet hozzá az illatos kovász is.
  5. Alaposan dagasszuk a tésztát, ha nagyon ragadna, adjunk hozzá plusz lisztet, de vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert akkor a végeredmény sem lesz levegős és könnyed.
  6. A dagasztás felénél borítsuk egy deszkára a tésztát, és ott folytassuk, ha leragadna, öntsünk a felületre egy kis olajat, és így dagasszuk a tésztát legalább 8-10 percen keresztül.
  7. Ha ezzel elkészültünk, rakjuk kelesztőtálba, és 40-50 perc alatt hagyjuk a duplájára megnőni. Ezután formázzunk belőle kifliket.
  8. A formázás után hagyjuk 20-25 percet még egyszer megkelni, majd letakarjuk konyharuhával, és berakjuk egy nejlonzacskóba, hogy biztosan ne száradjanak ki. Ezután (mivel reggel frissen akartam kisütni) beraktam egy éjszakára a hűtőbe.
  9. A hűtőből kivéve 20 percig pihentetjük, hogy ne sokkoljuk őket a sütő melegével.
  10. Lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével, és megszórjuk a lereszelt sajttal, majd előmelegített 180 fokos sütőben (alul-felül sütési funkción) 25-30 perc alatt készre sütjük. Tíz perc után rácsra tesszük, hogy mindenhol szépen kihűljön.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 107
elküldve: 0
receptkönyvben: 18
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

medea

Mióta szakács: 2014.04.03.
134 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: kifli
hasonló kategóriák: buci, croissant, hamburger-buci, pita, bagel, briós, zsemle, burek, édes leveles, perec

egyéb elnevezések

sajtos kifli, házi sajtos kifli, kifli házilag, péksütemény

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

364
víz 1 dl
friss élesztő 2 dkg
cukor 1 teáskanál
kenyérliszt BL80 10 dkg
kenyérliszt BL80 30 dkg
sütőpor 1 kávéskanál
1.5 teáskanál
sikér 1 tk
burgonyapehely 2 dkg
cukor 1 teáskanál
napraforgó olaj 0.25 dl
tejföl 75 g
tojássárgája 1 db
víz 1 dl
tojásfehérje 1 db
sajt 5 dkg