Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-majonézes főtt kukorica

Sajtos-majonézes főtt kukorica
Sajtos-majonézes főtt kukorica
37 perc / előkészület: 15 perc főzés: 10 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nincs mit tennem ellene, az egyik legjobb dolog, amit Mexikóban kóstoltam, ez az étel volt. Az elotes del mercado, vagyis kukorica piaci stílusban néven futó utcai csemegét minden piacon és köztéren árulják, és szerelem volt első harapásra, ami nagyon meglepő, tekintve, hogy nem vagyok oda sem a főtt kukoricáért, sem a majonézért különösebben. Az alig pár percig főzött, majd roppanósra grillezett kukorica a sajtos-majonézes chilis kabátban, amit a limelé tesz pikánssá azonban egy egész más dimenzió. Úgy döntöttem, ha már nekiállok magamtól, akkor ez egy remek alkalom lesz a Julia Child-féle majonéz kipróbálásához. Ha nincs kedvetek házi majonézzel vacakolni, használjatok boltit, de érdemes kipróbálni, tényleg nagyon jó recept.

Az elotest először csináltam itthon, de biztos, hogy nem utoljára!

hozzávalók / 4 adag

A kukoricához

A majonézhez

Az összeállításhoz

ajánlat

Mexikóban ehhez az ételhez cojita sajtot használnak - ez egy tehéntejből készült sajt, van lágyabb a fetára emlékeztető változata, és egy keményebb, amit kiválthatunk parmezánnal vagy pecorino romanoval.

Szólj hozzá!

elkészítés

A kukoricához

  1. A kukoricákat megfosztjuk a héjuktól, és megmossuk. Ha nincsen kukoricavillánk (kis, kétágú eszköz főtt kukoricához), akkor érdemes vásárláskor olyat választani, amelynek van egy kis extra szára, így nem lesz gond a forgatás.
  2. Egy széles lábosban vizet forralunk úgy, hogy ellepje, és összesen 10 percig főzzük.
  3. Ha kész, lecsöpögtetjük, és fóliával bélelt tálcára tesszük. A grillt előmelegítjük, betesszük a kukoricákat, majd 10-12 perc alatt meggrillezzük. Ha látjuk, hogy az egyik oldala színt kapott, kezdjük el forgatni, hogy a szemek mindenhol megsüljenek. Ha a kertben csináljuk mindezt faszénen, az íze még jobb lesz.
  4. Ha minden oldalon megsült, kivesszük a sütőből.

A majonézhez

  1. A majonézzel kezdjük az egész receptet. A szobahőmérsékletű tojásokat felütjük, a sárgákat egy langyos (de semmiképpen nem hideg) kerek aljú tálba ütjük. Kézi habverővel kis sebességen 1-2 percig dolgozunk rajta.
  2. Hozzáadunk egy fél kanál citromlevet, a mustárt és a sót, és újabb 30 másodpercig verjük.
  3. Eddigre a tojás kész az olaj felvételére, cseppenként elkezdhetjük hozzáadni az olajat. Ne állítsuk le a gépet egy másodpercre se! Ha már a felét felvette és jó krémes, teáskanálnyi mennyiségenként is hozzáadhatjuk az olajat. Ha a krém elkezd vastagodni, nehezebbé válni, hozzáadhatjuk a maradék citromlevet.
  4. A végén adjuk hozzá a másfél ek forró vizet, hogy biztosan ne ugorjon össze. Vagy hagyjuk az egész macerát, és használjatok bolti majonézt, de ebben az esetben jó minőségűt! :)

Az összeállításhoz

  1. A forró kukoricákat vastagon átkenjük a félbevágott lime-mal. Közben kicsit nyomhatjuk is a lime-ot, hogy biztosan jusson a léből a kukoricára.
  2. Egy kés vagy spatula segítségével körbe-körbe bekenjük a kukoricát majonézzel.
  3. Majd a reszelt sajtos tányér felett egy kanál segítségével megszórjuk a sajttal.
  4. Végül megszórjuk a cayanne borssal elkevert sóval, és azonnal megesszük.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 095
elküldve: 4
receptkönyvben: 343
elkészítve: 6/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
konyha: mexikói
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

egyéb elnevezések

főtt kukorica majonézzel és sajttal, mexikói grillezett főtt kukorica

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zsenya66
Zsenya66 Mon, 2014-08-04 14:20

Kedves Dacota!
Egyszerűen imádom a receptjeid és a jópofa, könnyed írásaid. Ez a recept is olyan, hogy máris megkóstolnám... el is fogom készíteni. Köszi!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-08-05 03:58

Kedves Zsenya,

Köszönöm, nagyon örülök, ha tetszenek a receptek - és a cikkek. :) A kukoricával hajrá - egyszerűen addiktív!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra

792
csöves kukorica 6 db
tojássárgája 2 db
citromlé 2 ek
olívaolaj 2.8 dl
víz 1.5 ek
0.5 kávéskanál
mustár 0.25 kávéskanál
pecorino sajt 50 g
lime 2 közepes db
cayenne bors 3 kávéskanál
3 kávéskanál