Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos masni házilag

Sajtos masni házilag
Sajtos masni házilag
165 perc / előkészület: 140 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sajtos masnit mindenki ismeri valahonnan. Cukrászdákból, pékségekből, és a rettenetes mirelit készítményeket sütögető "látványpékségnek" csúfolt árusító helyekről. Vannak kényelmesebb és kissé "melósabb" receptek is, én az utóbbit választottam, saját magam készítettem el a vajas tésztát, az eredmény pedig tökéletes, könnyű, ropogós tészta, pont amilyennek szeretjük. Ne legyünk kényelmesek, felejtsük el a bolti előhűtött és fagyasztott, készen kapható tésztákat, nem összehasonlítható azzal, amit magunk is elkészíthetünk kis odafigyeléssel, nem beszélve arról, hogy harmadáron... Ebből a tészta mennyiségből két sütőtepsivel tudunk masnit készíteni.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kitűnő sörkorcsolya, vagy egyszerű sós nasi. Egy dologra kell vigyáznunk, várjuk meg, amíg kihűl, máskülönben könnyen hasfájás lehet a vége.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is készítsük el a vajas tömeget. A felkockázott vaj 80%-át, valamint a liszt 20%-át tegyük konyhai robotgépbe (ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kézzel kell dolgoznunk). Dolgozzuk össze a vajat a liszttel, míg csomómentes lesz, de még nem habos. Tegyük fóliába, sodrófával igazítsuk téglalap formára (kb. 1 cm vastagra nyújtsuk), majd becsomagolva tegyük fagyasztóba 10 percre.
  2. Készítsük el az alaptésztát is: a maradék lisztet, vajat, valamint vízzel összekevert ecetet és sót tegyük szintén robotgépbe, és készítsünk belőle lágy tésztát. Kézzel nem fogunk tudni dolgozni ezzel a tésztával, habkártyára mindenképpen szükség lesz a kidolgozásnál.
  3. Lisztezett gyúródeszkán kezdjünk dolgozni, a tésztából formázzunk gombócot, és a habkártya segítségével emeljük fel, majd jó erősen csapjuk oda a deszkához. Újból végezzük el ugyanezt a folyamatot úgy, hogy közben a habkártya segítségével a leragadt tésztákat is szedjük fel, és gyúrjuk a többihez. Kb. 10-15 percnyi dagasztás után a tésztánk kezd kifényesedni, kezelhetőbbé válik. Fontos, hogy a deszka minimális lisztezésén túl további lisztre nincs szükség! Bármennyire is nehéznek tűnik a munka a lágy tésztával, ne adjuk fel!
  4. Ha tésztánk kifényesedett, formázzunk ismét cipót belőle, majd éles késsel gyors mozdulattal csapjunk keresztet a tetejébe, szórjunk rá kevés lisztet, és konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet.
  5. A pihenő után kezdjük meg a kidolgozást: tenyérélünkkel lapítsuk el a tésztát középről kiindulva, ahogy a négylevelű lóhere is kinéz, a belső rész maradjon kicsit vastagabb. Ide, a közepére tegyük a hűtőből kivett vajas téglalapot. A négy "fület" hajtsuk rá, majd sodrófával nyomkodjuk le a tésztát, és a sarkok felé kezdjük el nyújtani. Ügyeljünk, hogy téglalap formája maradjon. 1 cm vastagságúra nyújtsuk.
  6. Készítsünk egy szimpla, majd egy dupla hajtást a következőképpen: A kinyújtott tésztát jelöljük meg, mintha három felé osztanánk, majd balról jobbra hajtsuk be a kétharmadát, ezt követően jobbról balra, a behajtott tésztára a maradék egyharmad részt. Ügyeljünk, hogy a szélek mindenhol fedjék egymást. Ezt követően újból nyújtsuk ki 1 cm vastagra, jelöljük meg a felénél. Hajtsuk be a tésztát balról jobbra a közepéig, majd jobbról balra megint csak a közepéig. Végül ismét jobbról balra hajtsuk össze a tésztát, hogy mindenhol fedésben legyenek a szélek. Ezzel megvolt a dupla hajtás is, most a tésztát csomagoljuk be fóliába, és 20 percet pihentessük hűtőben.
  7. A nyújtások alkalmával lisztezzük kissé a deszkát, hogy a tészta ne ragadjon le. Ismételjük meg a szimpla és dupla hajtásokat további két alkalommal, mindig 20 perc szünetet tartva közben.
  8. Az elkészült tésztát osszuk két részre, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. Nyújtsuk a deszkán 3-4 mm vastagra. Kenjük le felvert tojással, majd szórjuk meg reszelt sajttal. Derelyevágóval vágjunk belőle 2x5 cm-es csíkokat, a csíkok két végét ujjainkkal megfogva csavarjuk meg a tésztát, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ha kész, 200 fokra előmelegített sütőbe tegyük be 15 percig. Az idő letelte után a hőmérsékletet állítsuk 160-170 fokra, és süssük készre a masnikat.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 19 314
elküldve: 1
receptkönyvben: 81
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajtos masni, sós masni, sajtos masni vajas-ecetes tésztából

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1001
finomliszt 500 g
10 g
víz 2.5 dl
vaj 500 g
ecet 10 ml
sajt 15 dkg
tojás 1 db