Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos rakott tök

Sajtos rakott tök
Sajtos rakott tök
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Úgy kezdődött, hogy rántott tököt sütök... De aztán sehogysem akaródzott a tűzhely mellett ácsorogni, így született az ötlet. Ha van olyan, hogy lengyel karfiol, akkor miért ne lehetne lengyel tök is? Vagy legalább valami nagyon hasonló.
Hála a szép időnek, meg a gondos gazdák másodvetésének, megint nagyon szép zsenge tököt lehet kapni a piacon. Érdemes kihasználni a lehetőséget.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt meghámozzuk, és kb. 6 cm-es darabokra vágjuk, majd a darabokat kisebb cikkekre.
  2. Egy jénai tálat olívaolajjal kikenünk, és meghintjük zsemlemorzsával.
  3. Az aljára beleteszünk egy sor tököt, megsózzuk és egyenletesen elosztjuk rajta a kis darabokra vágott füstölt sajtot.
  4. Meghintjük zsemlemorzsával és rátesszük a következő réteg tököt. Sózzuk, majd a hagymát -vékony karikákra vágva-szétterítjük rajta. Újabb adag zsemlemorzsa következik.
  5. A tejfölt elkeverjük az egész tojásokkal és az apróra vágott kaporral. Ezt a keveréket rálocsoljuk a rakottasra, hogy mindenhova jusson.
  6. A tetejére újabb réteg tököt teszünk, meghintjük zsemlemorzsával.
  7. A tetejére kevés olívaolajat locsolunk és közepesen meleg sütőben, 180 C-on kb. 30 perc alatt megsütjük. (Nem kell lefedni.)
  8. Ekkor kivesszük a sütőből és beborítjuk a szeletelt mozzarellával. Visszatesszük még pár percre, míg szépen megpirul.
  9. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 61 122
elküldve: 18
receptkönyvben: 456
elkészítve: 25/30
Facebookon megjelent: -

szakács

ze(n)derta

Mióta szakács: 2008.04.29.
188 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sajttal rakott tök, rakott tök sajtosan

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

betty_b_mail
betty_b_mail Sun, 2013-06-09 17:42

Nekem az előbb füstölt el a sütőm és főzőlapom :( mivel a gyalult tököt már kivettem tökfőzelékhez, és már ki is olvadt, ezért ezt a receptet néztem ki, h legalább ez ne menjen kárba, és legyen holnapra mit vinni ebédre (mikróban készítem el). Drukkoljatok!

Pindurka81
Pindurka81 / Pindurka81 Tue, 2012-07-03 10:16

Vasárnap elkészítettem. Nagyon jó recept, egyszerű, ötletes és nagyon finom! Én megspékeltem egy kis csíkozott baconnel, a tetejére pedig Ementáli sajtot tettem. A Kedvesnek is nagyon ízlett és már adom is tovább másoknak az új ötletet a tök felhasználására! :)
Köszi! :)

Mynea
Mynea Fri, 2011-11-11 18:40

Na ma főztem meg. :) Szerintem jól sikerült, pedig nem kifejezetten volt zsenge a tök - nem kaptam jobbat :( - de rendesen átsült. Mondjuk én cukkinit is tettem bele... meg egy kis bacont, mert hát a párom mindent nyúltápnak tart, amiben nincs hús. :) De szerintem finom lett szóval köszi a receptet. *-*

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2011-08-16 22:03

kedves Jucuska!
nyugodtan keverhető a kettő. a tök és a cukkini a legjobb haverok a kertben ;-)
üdv,
toma

jucuska81
jucuska81 Thu, 2011-08-11 20:45

Kedves Zederta!
Szerinted ha fele tök, fele cukkini mi lesz az eredmény? Mi sem vagyunk oda a tökfőzelékért, de anyóstól kaptam 1kisebb tököt, de szerintem az nicsa 1.5 kg. Viszont van még cukkinim is.
Szerinted?

TRózsa
TRózsa Tue, 2011-08-02 14:14

Vajon gyalult, fagyasztott tökből is elkészíthető? Van ilyen a fagyasztómban, de a családom nem eszi a tökfőzeléket.

zederta
ze(n)derta / zederta Fri, 2011-08-05 02:39

kedves Rózsa!
nem tudom, hogy gyalult formában is hasonló lesz az eredmény.
ezért nagyobb darabokra vágtam, mert így kevesebb lé jön elő belőle, kevésbé lesz "szottyos" a végeredmény.
a gyalult tökből én lehet, hogy valami tökpogácsa-szerűt csinálnék, illetve ha a rétes befutó nálatok, akkor a tökös-mákos rétesbe pont jó.
üdv,
toma

TRózsa
TRózsa Sun, 2011-08-07 11:22

Köszönöm a választ! A tökös-mákos rétes tényleg jobb ötletnek tűnik.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-10-25 20:37

Nem zsenge tök volt..asszem ez volt a buktató. Dobhattam ki az egészet a kukába..ugyanis először a teteje odaégett,közben belül még kb semmi se puhult. aztán meg letakartam fóliával de összeségben már több mint 1 órás sütés után is kemény volt...meg a hagyma se sült át. aztán serpenyőben próbálkoztam olajon de már elment a kedvem az egésztől és mind a kukában landolt. még jó hogy nem vettem drága sajtot....vacsorám szalámi zsemle volt, bár így is többet kapott a kutyám belőle. na ő jól járt.

zederta
ze(n)derta / zederta Tue, 2010-10-26 13:16

kedves Aiwa!
sajnálom, hogy nem sikerült a recept! a tényeg a tejfölös-tojásos 'misung' ;-) egyben tartja és megpárolja a tököt... elképzelhető, hogy az éltesebb fajtánál egy darabon az alufólia is elkél, de utána mindenképp érdemes fólia nélkül is megpirítani.
de a lényeg, hogy a kutyus jól lakott ;-)))
üdv,
toma

zederta
ze(n)derta / zederta Sun, 2010-01-31 15:03

szia Dorci!
nagyon köszönöm a dícsérő szavakat.
további jó nézelődést és főzőcskézést.
üdv,
toma

416
közönséges tök 1 db
füstölt sajt 100 g
mozzarella 100 g
tojás 2 db
tejföl 150 g
lila hagyma 1 közepes fej
kapor 1 csokor
0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 4 ek
olívaolaj 3 ek