Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos sonkás croissant Kornéltól

Sajtos sonkás croissant Kornéltól
Sajtos sonkás croissant Kornéltól
225 perc / előkészület: 200 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekeim nagyon szeretik a leveles tésztákból készült péksütiket, kiváltképp a csokis, a sósak közül pedig a sonkás-sajtos tartozik a kedvenc kategóriába.

Az előre gyártott tészták nem sok mindenre jók megítélésem szerint, így nekiálltam leveles tésztát készíteni, ami egyszerűbb egyébként, mint a receptjét leírni.

A receptben pedig a sonkás sajtos verziót választottam, amit most megosztok Veletek. 

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kitűnő sörkorcsolya vagy vendégváró. A tészta habkönnyű és ropogós, köszönő viszonyban sincs a boltokban kapható előrecsomagolt rossz utánzatokkal. Ne sajnáljuk az időt az elkészítésre, megéri.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Leveles tészta készítése: a tészta két részből áll, a vajas tömegből, valamint kelt tésztából. Mindegyiket külön-külön kell elkészítenünk, és a készítés során végig ügyelnünk kell arra, hogy a tészta megfelelően hideg maradjon, máskülönben a vaj kifolyik belőle. A vajas tömeget a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a vajat felkockázzuk, robotgépbe tesszük, majd a két kanálnyi liszttel eldolgozzuk. Nem kell, hogy habos legyen, de legyen homogén. Robotgép hiányában kézzel kell elmorzsolnunk a vajat a liszttel. Ha ez kész, formázzunk belőle ujjnyi vastag téglalapot, fóliába alaposan csomagoljuk be, és tegyük tíz percre a fagyasztóba.
  2. Készítsünk kelt tésztát, legegyszerűbb választás egyik korábbi receptem: http://www.nosalty.hu/recept/komenymagos-sos-kifli-2 Fontos, hogy a tészta készítésénél minden összetevő legyen hideg. Az élesztőt is csak minimálisan langyos tejben futtassuk. A tészta inkább kicsit keményebb legyen, semmiképpen se ragadós. Ha kidolgoztuk, nyújtsuk ki ujjnyi vastag lóhere formára, hogy a közepébe tudjuk majd tenni a vajat.
  3. Tíz perc elteltével tegyük a vajat a tészta közepébe, majd a "füleket" hajtsuk rá minden irányból. Sodrófával kissé ütögessük meg a tetejét, csomagoljuk be fóliába, majd tegyük újabb tíz percre a hűtőszekrénybe. A hideg tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, formázzunk belőle téglalapot. A rövidebb felét magunk felé fordítva az első harmadáig a tésztát felhajtjuk, majd a másik felét pedig rá. Ismét ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd a tészta hosszabbik oldalát fordítjuk magunk felé, közepét bejelöljük, és jobbról középre, majd balról is középre hajtjuk a tészta két szélét. A két összehajtott felet ezután egymásba fordítjuk, mintha könyvet csuknánk be. Fóliába alaposan csomagoljuk be, nehogy a tészta kiszáradjon, majd egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Az idő leteltével ismételjük meg a teljes nyújtást és hajtogatást még két alkalommal, betartva a kétszer egyórás pihenő időt a hűtőben. A harmadik óra elteltével a tészta felhasználható.
  4. Ameddig a tésztánk pihen, elő tudunk készülni a sonkával, és a sajttal. A sajtból vágjunk kb. fél centi vastag batonokat (hasábokat), az általunk kívánt hosszúságban. A sonkaszeletekből a sajthasáb hosszának megfelelő szélességű csíkokat, egyenlő darabszámban.
  5. A tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagságú téglalapra. Vágjunk a baton hosszától 1 cm-rel szélesebb alapú háromszögeket. A sonkát csavarjuk fel a sajt hasábokra, majd a tészta szélesebb részére fektessük rá. Ezután hajtsuk fel a tésztát a becsomagolt sajttal együtt kifli formára. Így járjunk el a többi esetben is, amíg a tésztánk el nem fogy. Tegyük kivajazott sütőlemezre a kifliket, majd pihentessük egy jó félórát langyos helyen. Kenjük le a kiflik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal. Forró sütőben süssük aranyszínűre.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 18 007
elküldve: 5
receptkönyvben: 244
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kornél

Mióta szakács: 2010.01.11.
166 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét, buli receptek
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: péksütemény
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: croissant
hasonló kategóriák: hamburger-buci, kifli, buci, perec, briós, burek, bagel, zsemle, pita, édes leveles

egyéb elnevezések

francia kifli vajas leveles tésztából, kifli vajas leveles tésztából, péksütemény vajas leveles tésztából, francia leveles kifli

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Sun, 2013-11-24 22:29

Csodálatosan szépek lettek Kornél!!! Egy francia pék is megcsodálná! Gratulálok! Üdv, Torma :)

salumeria
Kornél / salumeria Mon, 2013-11-25 19:52

Kedves Torma,
Köszönöm, de van önkritikám, ezért feltettem még egy Croissant receptet, gondolom hamarosan látható lesz az is. Szerintem az a tökéletes recept, ez annál kicsit gyengébb. Majd nézd meg.
Üdv.: Kornél

932
finomliszt 50 dkg
finomliszt 2 evőkanál
vaj 25 dkg
tojás 2 db
tej 2.5 dl
napraforgó olaj 0.5 dl
friss élesztő 2 dkg
sonka 20 dkg
ementáli sajt 20 dkg
cukor 4 dkg
1 teáskanál