Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sajtos-vajas csiga

Sajtos-vajas csiga
Sajtos-vajas csiga
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámék vendégségben voltak. A szomszédjuk elköltözött, és meghívta őket, hogy az új házukat nézzék meg. Ezzel a finom vajas-sajtos rágcsálni valóval várták őket.

A süti finom, nem túl sós, a kétféle sajttól meg nagyon  finom, egész egyszerűen eteti magát, csak nyúl érte az ember, eszi és beszélget. A kedves hölgy nevezte el  a süteményt : Beszélgetős sütinek.

Pár napig még eláll a süti, lefedve. Kívülről kicsit ropogós, belül puha.

Bár nálunk csak a másnapot bírta ki a süti, és akkor is csak úgy, hogy két adagot sütöttem belőle. :-)

Ugyanis azonnal láttam a süti finomságát a gyerekeimen és a férjemen, amikor anyukáméknál voltunk látogatóban, és természetes, hogy úgy mint Ő, én is azonnal elkértem a receptet.:-)

Ha vendégek jönnek, két egész adag, akár 8-10 esetleg 12-14 embernek is elég, főleg ha némi édeset is sütöttünk.:-)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához (1 adag)

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Nagyon jót tesz a tésztának, ha a hűtőben áll.

Éles késsel a kinyújtott és megtöltött, valamint szorosan feltekert tésztákat sokkal jobb és szebb szeletelni-vágni, ha hidegen volt a tészta. :-)

Mindent kínálhatunk hozzá, főleg ha vendégség van, ünnepi alkalom : sör,bor, stb. Gyerekeknek szörp, üdítő vagy sima ásványvíz.:-)

Nem igazán érdemes vastagon megtölteni, mert nem lehet szépen, egyenletesen feltekerni és szeletelni.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban a tészta hozzávalóit kézzel alaposan összedolgozzuk, majd három egyenlő nagyságú cipóvá formázzuk.
  2. Egy kis tálban a kétféle reszelt sajtot és a szobameleg vajat jól összedolgozzuk.
  3. Enyhén lisztezett deszkán nagyon vékonyra kinyújtjuk a tésztát (mind a hármat egymás után),  majd bekenjük az egész tésztát vékonyan a töltelékkel, és szorosan, mint a bejglit feltekerjük.
  4. A töltött tésztarudakat folpackba tekerve egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni (de legalább 3-4 órányit legyen benn).
  5. A tepsibe sütőpapírt teszünk, másnap reggel a deszkára tett kicsomagolt rudakat nagyon éles késsel vékonyan felszeleteljük, és a sütőpapírral borított tepsibe tesszük, majd megkenjük a tetejüket tojásfehérjével, és a sütőben aranybarnára sütjük, kivesszük, tálaljuk. (sütőtől függ!)
  6. Még melegen kiszedjük, tálalhatjuk!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 40x30x8 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 892
elküldve: 14
receptkönyvben: 420
elkészítve: 38/44
Facebookon megjelent: 1

szakács

Éva-Anyóca

Mióta szakács: 2010.07.13.
350 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang, születésnap, buli receptek, szilveszter
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
mikor: tízórai, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Beszélgetős süti, Vajas-sajtos beszélgetős süti, Vajas-sajtos tekercs, Sajtos tekercses süti

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

maitai
maitai Fri, 2016-03-25 15:22

Kedves Éva-Anyóca!

Meddig áll el ez a süti, ha nincs módom közvetlenül sütés után tálalni (vendégségbe viszem)? Vagy vigyem még rúd formájában és süssem meg ott? :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2016-09-08 07:45

Kedves maltal !

elnézést, hogy sokára válaszolok, nem sűrűn járok fel mostanában :)

ez a sós finomság sokáig eláll, ez a lényeg benne, már ha nem szereti a család annyira, hogy mint a ropit, órák alatt bedarálja :D
én mindig 2-3 adagot készítek, egyszerre, és rakok el lefedhető dobozba is, eddig még nem volt probléma az eltarthatósága miatt, főleg ha több készül :)

remélem, még azért tudtam segíteni ....
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2015-03-06 22:44

Kedves anyanéna !

Ne haragudj rám, de erre nem tudok választ adni.
Talán van fenn olyan szakács, aki lisztérzékeny, vagy egész egyszerűen egészségesebb módon szeretné elkészíteni az ételeit, sütijeit,....van fenn, csak most nem tudom a neveket,....szóval azok között a szakácsok közt kellene szétnézni, mert én ebben nem tudok segíteni, nem ismerem ezeket a liszteket.
Ne haragudj, remélem, sikerül megoldást találnod. :)
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

anyanéna
anyanéna / anyanéna Sat, 2015-03-07 17:57

Csak 2 hete eszem egészségesebben, ezért próbálok ilyen "jobb" liszttel készíteni mindent. Köszi, hogy írtál!! :)

éva juhász
Évi baba / éva juhász Sat, 2013-07-13 10:11

Kedves Éva - Anyóca!
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a finomnak ígérkező receptet, a legközelebbi alkalommal elfogom készíteni...majd referálok :) Nagyon guszta , szép kép!
Üdv
Évi baba

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-07-13 19:03

Kedves Évi baba!

Köszönöm szépen, örülök hogy tetszik, remélem, hogy ízleni fog.:)
Várom vissza jelzésedet:)
Éva-Anyóca

Koszider
koszider / Koszider Fri, 2013-01-25 10:05

Kedves Éva-Anyóca!
Megsütöttem - príma!! Kicsit aggódtam, hogy hogyan tudom megkenni, attól tartottam, hogy nyúlik-mállik a tészta, de nem, nagyon jó tartású és könnyű vele dolgozni. A végeredmény meg olyan lett, amilyet szerettem volna: omlós-ropogós. Jó sok lett, 4 nagy tepsivel (kb. 100-120 db). Egy számomra fontos eseményre viszem, ezért külön örülök, hogy ezt választottam és ilyen finom lett.
Szeretettel üdvözöl: Koszider

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2013-01-25 14:01

Kedves Koszider!

Jaj de jó, hogy sikerült, nagyon örülök neki! :-))
Biztos, hogy ízleni fog azoknak, akiknek készítetted, remélem, hogy máskor is fogod készíteni.:-)
Szép napot kívánok!

Éva-Anyóca

myldy
myldy Thu, 2013-01-10 11:42

Vendégeim voltak, akiket ezekkel a csigákkal kináltam,és csak nyúltak érte,csak nyúltak...:) Ez egy igazi elismerés szerintem. Köszi a receptet! :)

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-10 12:33

Kedves mylady!

Nagyon örülök, hogy elkészítetted, és annak még jobban, hogy ennyire nagy sikere volt! :-O)
Ez tényleg elismerés. :-)
Bár elég hideg van, és néhol a hó is esik, nagyon szép napot kívánok mára!
Éva-Anyóca

KHB
KHB Wed, 2013-01-09 23:17

Kedves Éva-Anyóca!
Most kerültek be a rudak a hűtőbe. Holnap sütöm őket, már nagyon kíváncsi vagyok, remélem jól sikerülnek. Egy picit sokalltam a 2 csomag sütőport, de végül beletettem. Köszönöm a receptet, nagyon egyszerű és gyors!
Üdv,
KHB

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Thu, 2013-01-10 12:37

Kedves KHB!

Én is remélem, hogy sikerül, a leírás alapján készítettem el, ahogy azt én is megkaptam, nekem bejött, remélem, hogy nem lesz vele gond, és finomra fog kisülni, írd meg kérlek, hogy hogyan sikerült. :-o)
/ Ha arra gondolsz, hogy magas lesz, nem, - de puha, annyira rágcsálós csak,amennyire kell,és eltartható lenne, ha nem lenne finom, és nem járna rá a család, vagy a kedves vendégség.:-) /

Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-01-29 22:01

Kedves Rita1971!

Köszönöm szépen:-))
Akkor tudod, miről is beszélek, amikor látom, hogy csak nyúlkálnak és nyúlkálnak a tálba,...és már nincs is benne, pedig tele volt:-))))
Neked is nagyon szép hetet kívánok, bár igen csak nagyon hideggel riogatnak minket, ami be is fog válni sajnos, de egészséget, és jókedvet kívánok!
Éva-Anyóca

Rita1971
TraRita / Rita1971 Sun, 2012-01-29 20:42

Szia Éva-Anyóca!
Ez a csiga tényleg nagyon finom! :)) Nekem is meg van a receptje és csak úgy eteti magát, pontosan ahogy írod! :)
Szép hetet!
Üdv: Rita

1053
finomliszt 50 dkg
margarin 25 dkg
tejföl 225 g
tojássárgája 2 db
sütőpor 1.5 csomag
4 kk
teavaj 20 dkg
trappista sajt 10 dkg
füstölt sajt 10 dkg
tojásfehérje 1 db